Deze week is voorbij gevlogen

Beste allemaal,

Wow, deze week is voorbij gevlogen. Ik kan niet geloven dat het alweer maandag is.

Wel we hebben best veel gedaan afgelopen week. Op woensdag hebben we 's ochtends zuster Joyce geholpen om het onkruid bij haar achter in de tuin te wieden. Onkruid wieden hier in Suriname gaat er een beetje anders aan toe dan thuis. Hier wieden ze onkruid met een machete of houwer of hoe ze die lange messen ook noemen. Daarmee sla je het onkruid weg net boven de grond. En aangezien zuster Joyce erg last van haar rug had kon ze dat dus niet meer doen en hebben wij dat voor haar gedaan.

En toen op zaterdagochtend hebben we broeder de Witte geholpen met het verplaatsten van wat hout. Hij is samen met zijn vrouw en twee kinderen laatst van Nederland naar Suriname verhuist en hij woont nu tijdelijk in het huis van zijn zwager. Hij is nu dus bezig om zijn eigen huis te bouwen. Hij was volgens mij timmerman van beroep dus hij doet het, heel eerlijk gezegd, een stuk beter en professioneler dan dat de meeste Surinamers het hier doen. Maar hij had dus een lading hout voor zijn huis liggen en we hebben geholpen om het te verplaatsen en op maat te zagen.

Voor de rest gaat het werk hier gestaag vooruit.We zijn erg gezegend door onze Hemelse Vader met broeders en zusters die graag naar onze boodschap willen luisteren en het in hun leven willen toepassen. Een hiervan is de moeder van een sterk lid in de gemeente Uitkijk, Christy. Haar moeder en haar zus die minder actief zijn, zijn we nu aan het onderwijzen. Afgelopen week hebben we haar de boodschap van de herstelling onderwezen en haar uitgenodigd om zich te laten dopen zoals Christus gedoopt was, door onderdompeling en met het juiste gezag. En eerst was ze er niet zo enthousiast over maar toen we de volgende keer terugkwamen had ze er over nagedacht en gebeden en had ze sterk het gevoel gehad dat ze deze beslissing toch moest maken. Nu is ze zich aan het voorbereiden om het doopverbond met onze Hemelse Vader te sluiten. Het mooie van de verhaal is dat het mes aan twee of zelfs aan drie kanten snijd. We onderwijzen haar met allebei haar dochters daar ,waardoor Christy’s getuigenis versterkt word omdat ze haar getuigenis deelt met haar familieleden. Krista, haar zus, word gesterkt omdat het getuigenis wat ze had weer word aangewakkerd en ze samen met haar moeder word uitgenodigd om daad bij woord te voegen. Hun moeder word gesterkt door het evangelie en als resultaat van de hierboven genoemde dingen komt er meer liefde en eenheid in het gezin.

Ook zijn we weer verder gegaan met het onderwijzen van de familie de Witte. Zij doen het echt geweldig. Afgelopen zondag kon broeder helaas niet naar de kerk komen omdat hij het laatste beetje hout moest verplaatsen voor de de volgende lading zou komen maandagochtend, maar zuster en de kinderen waren er wel. Jammer genoeg hadden we deze week niet veel met ze kunnen spreken, maar afgelopen vrijdag hadden we een geweldige les over de zegeningen die wij dagelijks van onze Vader in de hemel krijgen en hoeveel meer er nog zullen komen wanneer we gehoorzaam zijn aan Zijn geboden. Daarna hebben we hen uitgenodigd om zich voor te bereiden om op 17 juli gedoopt te worden. Dit zal de datum zijn waar we gezamenlijk voor zullen bidden en werken, zodat ze klaar zullen zijn om die extra zegeningen in hun leven te ontvangen. Daarna kunnen ze dan ook naar een tempelhuwelijk toewerken, zodat ze voor eeuwig als gezin samen kunnen zijn. Dit is één van de grootste zegeningen van onze liefdevolle Hemelse Vader.

Ja, verder hebben we een goede week tegemoet. Vanavond (28 juni)zullen we een gezinsavond met de familie de Witte hebben. Morgen (29 juni) interviews met president Gamiette en zoneconferentie. Donderdag de Surinaamse zelfstandigheids dag (srefidentie). En dan hebben we een gemeente uitje waar hopelijk ook wat onderzoekers en minder actieve leden aanwezig zullen zijn. Zaterdag overplaatsings telefoontjes. Zondag de Amerikaanse zelfstandigheid dag.  Dan gaan we met zijn allen naar een feestje op de ambassade. (Ik vind het wel een beetje suf dat onze ambassade niets deed op vier en vijf mei, maar ja.) En dan maandag gaan we naar het Brokopondo stuwmeer op onze zoneactiviteit. Dus deze aankomende week zal ook wel voorbij schieten.

Maar ja, jullie veel succes allemaal.

Veel liefs en groetjes,

Elder Croese - Saranan Fasi

Uitwisseling

Beste allemaal,

Afgelopen week hebben we echt weer een geweldige week gehad. Het is echt zo geweldig om een zendeling te zijn, ik houd er heel veel van!!

Afgelopen woensdag hadden we uitwisselingen en ging elder Thompson op uitwisseling met elder Bell, dus werkte ik een dag met elder Bell en Badoni in Koewarasan. Nou die dag begon dus al goed want 's ochtend kwamen we er achter dat elder Bell zijn fietshelm in Wanica was vergeten en dat er ook geen extra helm aanwezig was. Toen hebben we dus de Dirkmaats en de zoneleiders gebeld om wat te proberen te regelen. Bleken de zone leiders in Nickerie te zijn en bleek de auto van de Dirkmaats kapot te zijn. Dus hebben we rond gekeken in de Chinese winkels om ons heen waar we uit eindelijk een goedkope, knal oranje, valhelm gevonden hebben. Elder Bell heeft daar dus de rest van de dag mee rond gereden. Het was echt hilarisch om te zien. Die dag ging voor de rest wel goed en ‘s avonds had Rommy weer met ons mee gewerkt en hadden we een geweldige les over de tiengeboden met de familie de Witte. De Geest was sterk aanwezig. We hebben ze uitgenodigd om op zondag de kerk te bezoeken en de sabbatdag heilig te houden. Na de les was Rommy zo geweldig geweest om ons te helpen om elder Bell en elder Thompson weer terug te wisselen, anders zou dat ook nog een aardige lastige fietstocht zijn geweest. Maar ja, dat is allemaal geweldig verlopen.

We zijn op het moment ook begonnen om te tempelvoorbereidingslessen met zr. Joyce door te nemen. Ook al is ze pas net lid, ze is echt enthousiast en wil graag meer leren over de tempel. Ze was wel een beetje teleurgesteld toen ze hoorde dat ze pas na een jaar volledig door de tempel kon. We hadden haar verteld dat ze na 3 maanden al een tempelaanbeveling voor beperkt gebruik kon krijgen en ze was van plan om kort daarna een vakantie te nemen in de buurt van een tempel, maar dat plan heeft ze nu dus uitgesteld tot ze een jaar lid is.

Ondertussen in Uitkijk gaat alles een beetje rustig verder. We hebben echt een goede ervaring met het onderwijzen van Christy haar moeder. Christy had ons uitgenodigd om haar moeder te gaan onderwijzen en de afgelopen twee lessen hadden we over het plan gesproken. Ze begreep het echt heel goed en laatste keer zei ze dat ze al gedoopt was, maar dat ze erover twijfelt of alles wel goed was. Dus deze week gaan we de herstelling met haar delen en haar een doopdatum geven.

Dan een van de geweldige wonderen van Vaderdag. De familie de Witte was in de kerk in Koewarasan. Broeder, zuster van hun dochter en zoontje. En ook al was het een beetje een rare kerkdienst vanwege Vaderdag, op het eind van de dienst vertelde de dochter haar vader dat ze het jeugdwerk erg leuk vond en volgende week graag terug zou willen komen.

Wel dat waren een paar van de gebeurtenissen hier in Suriname

Tot volgende week, doei

Een bijzondere doopdienst

Even een kort bericht van mij.

Afgelopen week was echt heel bijzonder. We hebben veel leuke en aparte ervaringen gehad.

Het leukste wat gebeurd is was de doopdienst van Mariano afgelopen zaterdag. Dit was een heel gedoe. We kwamen 's ochtends in de Koewarasan kerk om alles schoon te maken en het doopvont te vullen. Het stonk er toch, boi echt verschrikkelijk! Dus wij naar het doopvont toe. Ligt er een dunne bruinzwarte laag over de grond heen. Ik dacht al, o nee, het zal toch niet waar zijn. Elder Thompson zet de kraan aan om het schoon te makken, gaat het me toch een partij erger stinken en loopt het water niet weg. Dus wij snel een ontstopper gekocht en geprobeerd en toen werd het nog erger. Het zwarte water kwam terug zetten!

Wat er dus aan de hand bleek te zijn, de sceptische tank waar de kerk, de Chinese winkel ernaast en een paar van de huizen op waren aangesloten, was verstopt en alles was terug gespoeld in het doopvont. Wij de gemeentepresident gebeld. Hij de huisbaas gebeld en die heeft alles gerepareerd en gemaakt. Maar ja ondertussen moesten wij dus onze doopdienst verplaatsen naar de stad. Dus wij snel iedereen gebeld en bezocht en uiteindelijk is de doopdienst alsnog goed doorgegaan in Tam'nga en was het echt een erg bijzondere dienst waar de Geest sterk aanwezig was.

Oké, boi het spijt me. Mijn tijd zit er al weer bijna op en ik moet nog even snel president mailen.

Ik houd heel veel van jullie allemaal.

Groetjes,

Mij

Nog steeds met z’n drieën

Beste allemaal,

De afgelopen week was weer erg interessant. We hebben de hele week met zijn drieën kunnen werken omdat Elder Thompsons collega nog steeds zijn visum niet heeft en daarom nog steeds niet hier in Suriname is aangekomen. We hebben dus al het werk voor twee gebieden met zijn drieën moeten doen. Dat ging afgelopen week niet helemaal optimaal maar we hebben ons best gedaan om toch zoveel mogelijk in beide gebieden te werken en ons te richten op de meest belangrijke en meest vooruitgang makende onderzoekers. Het is gezellige om nog even wat langer met Elder Thompson samen te werken omdat we inmiddels best goede vrienden geworden zijn. Ook geeft het me de gelegenheid om de mensen in Koewarasan nog een beetje langer te bezoeken wat ik natuurlijk helemaal niet erg vind. Deze week begon eigenlijk al heel goed toen we afgelopen dinsdag echt een geweldige districtsvergadering hadden met de zendelingen van het district Wanica. Elder Thompson had echt een goede vergadering gepland en we hebben samen doelen gesteld hoe we deze overplaatsing ons werk kunnen verbeteren en meer succes kunnen zien.

In Koewarasan hebben we echt iets heel bijzonders mogen ervaren, wat nogmaals bevestigde wat ik in het begin van mijn zending al heb geleerd. Wanneer de gemeente (of wijk) geestelijk voorbereid is om Gods kinderen te ondersteunen en te helpen, door hun roeping uit te voeren, de minder actieven te bezoeken en het evangelie met anderen te delen, op dat moment zal God zijn uitverkorenen en voorbereide mensen naar de leden van de kerk of de zendelingen sturen. Een goed voorbeeld hiervan was Marciano, die uit zichzelf naar de kerk kwam omdat hij het Boek van Mormon had doorgelezen en de Geest had gevoeld. Dus zonder ons als zendelingen te ontmoeten was hij naar de kerk gekomen en is zich nu aan het voorbereiden om gedoopt te worden. Ook was er van de week familie van de familie Wirijo bij hen op bezoek. Broeder Wirijo nodigde hen uit om de kerk te onderzoeken en gedoopt te worden, waar ze mee instemde. Nu zijn we hen aan het onderwijzen om ze te helpen om zich ook voor te bereiden om gedoopt te worden.

Er zijn nog meer ervaringen die ik met jullie wil delen, maar de tijd is om.

Ik houd van jullie.

Veel liefs, doei!

Maar een korte e-mail

Beste allemaal,

Ik had me voorgenomen om een goed e-mail te schrijven deze week, maar ja, dankzij computerproblemen zal het weer een korte worden. Sorry, maar ik zal nog even snel wat bijzondere gebeurtenissen vertellen die afgelopen week zijn geweest.2010-05-31 IMG_5426

Afgelopen week had ik de mogelijkheid om een middag terug naar Koewarasan te gaan om daar wat mensen te bezoeken. Omdat elder Thompsons collega nog niet hier is, vanwege visum problemen, heeft hij geen collega en word dus een beetje overal verplaatst. Maar omdat hij ook nog in zijn gebied wilde werken was hij voor twee dagen bij ons. Omdat ons gebied het dichts bij Koewarasan is, kunnen we makkelijk ook zijn onderzoekers bezoeken. En toen 's avonds bezochten we nog even snel zuster Joys. Zij is echt geweldig! Ondertussen, 5 weken na haar doop, heeft ze het hele Boek van Mormon doorgelezen en is ondertussen beland bij L&V 32 en gaat gestaag verder. Ze vertelde ons hoe ze dagelijks de Geest voelt en de hulp en kracht van onze Hemelse Vader. Hier in de zending hebben we het doel gekregen om iedereen een tempelaanbeveling te laten hebben. Dus hadden we met haar een datum gesteld om op 24 juni een gesprek met de gemeentepresident te hebben om een tempelaanbeveling voor gedeeltelijk gebruik te krijgen. Ze vertelde ons dat ze speciaal daarvoor het bezoek aan haar vader in Guyana heeft uitgesteld zodat ze kan zorgen dat ze een tempelaanbeveling zal hebben. Ook vertelde ze ons dat haar leven nog nooit zo veel betekenis heeft gehad als dat het op dit moment heeft. Het was een heel bijzondere ervaring voor mij want door de Heilige Geest kon ik de liefde voelen de onze Vader in de hemel voor haar en al zijn kinderen heeft. Ik weet dat God van al zijn kinderen houd en dat hij wilt dat we bij Hem terug komen. Er is, zoals het in de Leer en Verbonden zegt, niets wat meer voor ons zal betekenen hier op aarde dan dienstbaar zijn in het werk van de Heer om andere van zijn kinderen te helpen om tot hem te komen. Ik denk dat  ik langzaam een heel klein beetje begin te begrijpen van God zijn geweldige plan voor ons.

2010-05-31 IMG_0322

Ik houd veel van jullie allemaal en ben dankbaar voor alles wat jullie voor mij in mijn leven hebben betekend en in het bijzonder ook voor de verzoening van Christus de Heer.

Wel, dat was het. Tot volgende week.

Groetjes,

Elder Croese - Saranan Fasi

;;