Maandag 22 maart 2010

Beste allemaal,

Ik heb weer een geweldige week achter de rug. Afgelopen vrijdag was ik op uitwisseling in Wanica en kon ik weer een dagje met elder Bell werken. Dit was echt leuk. Het is goed om te zien hoeveel hij weer extra heeft geleerd in die paar weken die hij nu al in Wanica werkt. Het was erg gezellig. Het was wel een beetje onverwacht want, toen elder Lake belde om te zeggen dat we uitwisselingen zouden hebben, had ik hem klaarblijkelijk verkeerd verstaan. Ik had begrepen dat elder Bell naar Koewarasan zou komen en dat elder Baantjer in Wanica zou werken. Maar toen we dus donderdagavond bij Wanica aankwamen, kwam elder Lake naar buiten met al zijn spullen en bleek hij het dus andersom gepland te hebben. Toen zat ik dus in Wanica zonder extra spullen. Gelukkig is alles goed gekomen. Ik heb 's ochtends al mijn spullen gewassen, gestreken en gedragen. Elder Bell had nog een extra ongebruikte tandenborstel die ik gekregen had en alles was goed gekomen. Al met al wel een interessante maar zeker leuke ervaring.

Toen ik met elder Bell in Wanica werkte zijn we ‘s avonds ook naar Lelydorp geweest. Dat is een plaatsje aangrenzend aan Paramaribo. Het was leuk om daar te zijn. Ik had het, toen ik in Wanica werkte, niet veel bezocht omdat het ver van ons werkgebied weg was, maar nu werken ze daar ook en dat was wel leuk om te zien.

Voor de rest gaat alles nog steeds goed met broeder Rijnier S. Hij maakt gestaag vooruitgang en ziet er naar uit om aankomende zaterdag gedoopt te worden. Ook is het heel bijzonder omdat zijn zus, die in Curaçao woont, deze week op bezoek komt. Zij kan dan gelijk bij de doopdienst zijn. Ondertussen heeft hij al het hele Boek van Mormon voor de eerst keer doorgelezen, maar hij is weer opnieuw begonnen omdat hij er de eerste keer niet veel van begreep.

Voor de rest doen we hard ons best om nieuwe onderzoekers te vinden en de leden (actief en minder actief) te sterken en te helpen. Ik weet niet of ik dit al een keer had verteld, maar wij als zendelingen hebben op het moment het voorrecht om de voorbereiding op de tempel lessen hier in Koewarasan te verzorgen. Dat is echt heel leuk, omdat de leden  steeds enthousiaster worden om naar de tempel te gaan en ondertussen leren wij meer over de tempel. Het mes snijd daarmee dus weer aan twee kanten.

Het is erg leuk want we hebben 5 mensen die voor hun eigen begiftiging gaan en 4 daarvan zullen ook verzegeld worden.

Dus wij bidden en hopen allemaal heel hard dat alles goed zal gaan met hun lichamelijke en vooral ook geestelijke voorbereiding om naar het Huis van de Heer te gaan.

Oké, dat was het weer voor deze week.

Groetjes allemaal,

Elder Croese - Saranan Fasi

Het werk rolt voort

Het werk hier begint langzaam maar zeker weer wat beter te rollen door gehoorzaam te zijn aan de raad van onze zendingspresident die we afgelopen zaterdag weer hebben kunnen ontvangen door een geweldige zoneconferentie, interviews, priesterschapsvergadering en districtsconferentie. Het was heel bijzonder. Tijdens zoneconferentie heeft president Gamiet wat met ons gedeeld over de tempel, waar we wat over konden lezen in Alma 40. Natuurlijk kende ik dit stuk al, omdat ma en pa me daar al voor mijn eigen begiftiging op hadden gewezen, en het was dus erg interessant om daar meer over te leren. We werden wat meer onderwezen in de leer van het priesterschap wat o.a. inhoud dat wij als priesterschap dragers verantwoordelijk zijn voor de zonde van dit geslacht, indien wij niet met alle ijver werken om ze bekering toe te roepen. Dit was best wel intens, omdat ik veel van deze dingen wel een beetje wist, maar niet in hun volheid begreep. Nu we er met z’n allen wat meer licht over hebben laten schijnen is het wat duidelijker en zorgt dat dan natuurlijk ook weer voor extra motivatie en inzicht in je taak en de uitvoering ervan.

We hebben afgelopen week weer veel mooie successen mee kunnen maken. Eén daarvan is met broeder  Rommy en zuster Yvette. Het is echt bijzonder om te zien hoe enthousiast ze zijn en hoe hard ze werken. Een paar weken geleden had Rommy ons een verwijzing gegeven voor zijn broer. Die hebben we aan Elder Koenen en Elder Vernes doorgegeven, die hem bezocht hadden en toen aan de overkant ook gelijk Rommy’ s tante hadden bezocht, die in de woorden van Rommy een ketting rokende theemachine was. Maar afgelopen zondag was ze op districtsvergadering en was ze al een paar dagen gestopt met roken en thee drinken. Rommy was helemaal in de gloria over dat succes met zijn tante. Hij is ook bezig om een Boek van Mormon te lenen aan een collega van hem op zijn werk die ook erg geïnteresseerd is in het evangelie na vele gesprekken met broeder Rommy. Dus we hopen en bidden voor hem dat het goed gaat lukken.

Met Rijnier gaat alles echt geweldig. Afgelopen week hadden wij hem uitgedaagd om voor zijn doop het Boek van Mormon, tot Alma gelezen te hebben. Toen we twee dagen later bij hem terugkwamen, was hij al meer dan halverwege. Hij was echt enthousiast over het Boek van Mormon en hij kijkt uit naar zijn doopdienst op de 27ste. Van de week gaan we samen met hem zijn zus onderwijzen die hij graag wat meer over het Boek van Mormon wil leren.

Echt, deze nieuwe manier van werken en onderwijzen is knap lastig, maar het begint nu langzaam zijn vruchten aftewerpen. Een onderdeel daarvan is dat de leden echt enthousiast worden over zendingswerk en de tempel.

Gisteren kwam zuster Wirjo naar ons toe en vertelde ons dat ze het Boek van Mormon wat we haar gegeven hadden, aan haar buurvrouw had geleend en dat ze er erg enthousiast over was. We hebben toen gelijk een afspraak gemaakt om donderdag daar te komen en samen met hen hun buurvrouw te onderwijzen.

Ook het enthousiasme voor de tempel groeit meer. President Steve R. (die in 2008 door Elder Ash en Elder Riding en mij onderwezen en gedoopt is) gaat deze augustus in Florida naar de tempel toe. De plannen staan vast en we zijn hem nu de rest van de tempel lessen aan het geven. Ook Rommy en Yvette en Karlien en Benjamin zijn zich steeds verder aan het voorbereiden om deze september in Salt Lake naar de tempel te gaan

Al met al, zendingswerk is fantastisch en de tijd hier is geweldig.

Ik houd heel veel van jullie en wil iedereen bij deze uitnodigen om een Boek van Mormon te pakken, hun getuigenis erin te schrijven en de 50 schriftteksten erin te markeren en het dan aan een vriend of kennis te lenen met het verzoek dat ze het lezen.

Ik weet dat als jullie dit doen, zal je de geest van zendingswerk ontvangen en veel successen ervan zien.

Groetjes,

Elder Croese

Maandag 8 maart 2010

Beste allemaal,

Afgelopen week hebben we echt een geweldige week gehad. Het was erg leuk om samen met Elder Baantjer te werken. Hij is echt een gezellige en grappige zendeling.

Afgelopen zondag was broeder Rijnier S. voor het eerst naar de kerk gekomen. Dat was echt leuk. Hij is echt een goedaardige meneer en hij begrijpt de dingen die we onderwijzen erg goed. Het was erg leuk. Hij vertelde ons toen we over het Woord van Wijsheid spraken, dat hij iedere ochtend thee dronk en niet wist of hij ermee kon stoppen. Toen we de volgende dag even langs stopten, vertelde hij ons dat hij geen thee gedronken had en sindsdien heeft hij het nooit meer gedaan. Het is echt leuk want hij begint ondertussen ook een beetje kennissen in de kerk te krijgen. We hadden broeder Benjamin meegenomen om hem te onderwijzen. Broeder Rommy heeft hem thuis gebracht omdat het regende. We waren samen met hem naar de kerk gelopen en dat zou dus betekenen dat hij terug door de regen zou moeten lopen maar dat hoefde gelukkig niet.

Ook hadden we echt een leuke les met een indiaanse man afgelopen week. We hadden hem onderwezen en hij vertelde ons een verhaal over één van zijn voorouders, die de medicijnman was van een dorp ergens in het binnenland van Suriname toen de eerste christelijke zendelingen kwamen.

Die mensen vertelde dat hun leringen en verordeningen veranderd waren en hun kracht hadden verloren. En dat ze het niet wilde accepteren.  Nu hij met ons sprak over het Boek van Mormon was hij erg geïnteresseerd en wilde graag meer leren.

Voor de rest doen we hard ons best om nieuwe mensen te vinden en om de leden hier in Koewarasan meer te helpen en te sterken zodat ze, of weer terug in activiteit zullen komen, of dat ze stipter gehoorzaam aan de geboden zullen zijn.

Elder Baantjer heeft het boek "Het wonder der vergeving" dat ik tussendoor (tijdens lunch en ontbijt en voor het slapen) aan het lezen ben. Het is echt een geweldig boek. Maar wat vooral tot me is doorgedrongen is, dat halfwassen gehoorzaamheid of activiteit niet werkt. Voor de Heer is het alles of niets, of we zijn 100% gehoorzaam en we krijgen 100% van de zegeningen, of we zijn 99% of minder gehoorzaam en zijn dus ongehoorzaam en krijgen de zegeningen niet. Omdat we allemaal onvolmaakt zijn, maken we allemaal fouten en onderhouden wij dus niet alle wetten, regels, geboden en verbonden 100%. Daarom hebben we allemaal dagelijkse bekering nodig. Er is niemand die "al bekeerd is" . Dit maakt me zo dankbaar voor de verzoening van Christus, want door Zijn offer en lijden heeft Hij het mogelijk gemaakt dat wanneer wij ALLES doen wat wij kunnen, Hij ons zal vergeven en versterken. De schriften gaan hier allemaal over en tonen ons dat zonder de verzoening en het ijverig volgen van Christus wij allemaal verloren zullen gaan. Om ons bij dit bekeringsproces te helpen laat de Heilige Geest ons onze zwakheden zien zodat we weten waar we aan moeten werken.

Het is niet makkelijk, maar het is het waard. Dat is het plan van onze God en dat is de enige manier om gelukkig te worden en het eeuwige leven te beërven.

Daarom moeten wij allemaal ijverig arbeiden om onszelf dagelijks te bekeren en onze broeders en zusters tot bekering aan te sporen in welke situatie we ons ook mogen bevinden.

Ik wens jullie allemaal veel succes en in het bijzonder smeek ik onze Vader in de hemel om jullie en ook mijzelf te helpen om dit dagelijks bekeringsproces voor te zetten, zodat we door de verzoening van Christus een heilige kunnen worden.

Groetjes,

Elder Croese - Saranan fasi

Nieuwe collega

Beste allemaal,

We hebben een geweldige week gehad.

Ik heb niet veel tijd om te e-mailen,want vandaag is het Pagwua in Suriname. Pagwua is een hindoestaanse feestdag maar ook een nationale feestdag hier in Suriname en daarom zijn alle winkels dicht en rijden er geen bussen naar de stad waar de cybers wel open zijn. Dus zitten we nu even bij elder en zuster Dirkmaat thuis te e-mailen, maar de internet verbinding is sloom en er is maar één computer, dus neemt het extra veel tijd om allebei te e-mailen.

Maar eerst het grote nieuws, afgelopen vrijdag hebben we weer overplaatsing telefoontjes gehad en ook al had ik verwacht dat er bij ons niets zou veranderen, deze keer gebeurt dat wel. Elder Bell gaat helaas naar een ander gebied toe. Dit is wel erg jammer want alles ging net een beetje op rolletjes. Zijn Nederlands is ondertussen al aardig goed en dan moet hij alweer weg en dat zo snel al. Maar de nieuwe collega die ik zal krijgen zal ook wel leuk zijn want dat zal Elder Baantjer zijn, waar ik samen meer naar de zending ben gereisd. Tot nu toe heb ik nooit echt meer dan een halve dag met hem samen gewerkt, maar nu, als alles loopt zoals het er nu uit ziet, zullen we in ieder geval zes weken samenwerken in Koewarasan, waar hij vorig jaar gediend heeft toen ik weg ging. Dus dat is wel gezellig, want hij kent de mensen hier dus ook al heel goed.

Voor de rest hadden we gisteren echt een leuke ervaring. We zijn een meneer aan het onderwijzen en om te zeggen dat hij een beetje simpel is, zou een understatement zijn. Maar hij is erg aardig en erg enthousiast en leest ondertussen iedere dag in het Boek van Mormon. Gisteren, toen we met hem lazen uit 1 Nephi 8, waar Lehi van de vrucht van de boom des levens neemt en het met anderen wilt delen, vroeg ik wie hij nog meer kon, waar we deze boodschap mee konden delen. Ik moest mijn vraag daarna nog 3 keer anders stellen en toen begreep hij het nog niet. Toen zei Elder Bell, welke vriend van je kunnen we gaan? En hij begreep het meteen en zei, wel aan de over kant van de straat daar woont een vriend van me. Jullie kunnen hem ook wel bezoeken.

Wij na de les naar die vriend toe. Het leek wel of hij op ons aan het wachten was. Hij zat daar alleen in zijn garage toen we kwamen aan fietsen. Hij zei gelijk dat we binnen mochten komen en haalde er twee stoelen bij. Hij vertelden ons dat hij dacht dat we twee engelen waren want hij ging al naar een kerk, maar hij is in een nogal moeilijk periode van zijn leven en denkt dat het allemaal geen zin meer heeft om Christus te volgen en dat hij zijn geloof een beetje aan het kwijt raken was. Hij vroeg ons of wij hem daarmee konden helpen. En natuurlijk kunnen wij dat! Zo zie je maar weer, iedereen kent wel iemand die bereid is om het evangelie aan te nemen. We hoeven het alleen maar te vragen, ook al moet je het 4 of 5 keer vragen.

Toen we klaar waren met de les wou hij dat we vanavond gelijk terug kwamen om meer met hem erover te spreken en ook een Boek van Mormon voor hem mee te nemen.

Groetjes en veel succes.

Ik houd veel van jullie allemaal.

Elder Croese  - saranan fasi

ps. saranan fasi (uitspraak :saaraanan fassie) betekend " op zijn Surinaams"

;;