Zendingswerk zonder de leden werkt niet

zoek de leguaan 2009-07-27 Zoek de leguaan

Bezoek zoneleiders

Over afgelopen week. We hebben echt een geweldige week gehad en ik heb er flink van genoten. De zoneleiders waren weer een dagje helemaal naar Nickerie toe gekomen en hadden weer een paar brieven en het pakket meegenomen. Ik had het geweldige voorrecht om een hele dag samen met Elder Kinghorn (koningtoeter, zoals sommige zendelingen hem noemen) te werken. Hij is echt een geweldige zendeling uit Hawaii. Het is echt leuk om zo nu en dan even met iemand anders samen te werken. Daardoor kan je weer nieuwe dingen leren en weer een betere zendeling worden. Elder Kinghorn is al een tijd op zending en heeft daardoor dus weer andere kwaliteiten dan ik en daar heb ik van kunnen leren. Ook is hij gewoon een gezellige elder dus het was erg leuk om elkaar tijdens die dag ook wat beter te leren kennen.

onderzoeker, Shanil Bedesi

Onderzoeker, Shanil, één van de Bedesi kinderen

Ritchie

Dan hadden we ook nog de geweldige zegen dat een lid uit de stad die binnenkort op zending gaat, Ritchie uit Blauwgrond, in het weekend met ons heeft mee kunnen werken. Dat was echt een grote zegening. Je ziet gewoon het verschil hoe mensen reageren wanneer ze spreken met iemand van hun omgeving en cultuur.

Hulp van de leden

Mede door al deze hulp en de hulp van de leden hebben we deze week echt weer een wonder gezien. Een van onze onderzoekers zuster Sheila (ze is echt geweldig), is naar de kerk gekomen. Ze is een oudere dame die haar kinderen praktisch alleen heeft opgevoed omdat haar man naar de USA vertrokken is en nooit meer iets van zich heeft laten horen. Maar ze houd van onze boodschap en weet dat het waar is, mede door de zegening die ze er al van in haar leven heeft gezien. Ze heeft namelijk last van een zenuwinzinking en mede daardoor durft ze niet echt haar huis uit te gaan, waardoor het dus erg lastig voor haar was om naar de kerk te komen. Maar afgelopen zondag was ze er dus. We hebben haar deze week veel met de leden bezocht en ook haar buurvrouw bij de lessen betrokken en uitgenodigd voor de kerk. Gisteren vlak voor de avondmaals vergadering begon maakte mijn hart een sprongetje! Daar kwamen ze binnen gelopen met zijn tweeën, en ze vonden de dienst echt geweldig! Dit heeft zeker weer veel van mijn gebeden beantwoord en het mooie is dat ze hierdoor weer die extra zegening van God zal kunnen ontvangen die ze nodig heeft,

Zo kan je maar weer zien, zendingswerk zonder de leden werkt niet.

onderzoeker, Furgil, is naar Paramaribo verhuisd Onderzoeker Furgil. Hij is terug verhuisd naar Paramaribo

Graffiti

Vanochtend heeft Elder Koenen echt een mooi graffiti kunstwerk in het lokale zwembad gemaakt. Echt schitterend, wat een talent heeft die jongen toch.

Nou dat was het weer.

Veel liefs en groetjes,

Elder Croese

Een beetje een gek verhaal

Laat ik eerst dan maar beginnen met een beetje een gek verhaal. We hebben echt een geweldige familie die we al een tijdje onderwijzen. De kinderen komen nu al  iedere week zelf op de fiets naar de kerk en ze houden van de kerk en hebben een verlangen om goed te doen en meer te leren. Ze geloven dat de kerk van Jezus Christus weer hersteld is door de profeet Joseph Smith en dat die kerk deze kerk is. Maar omdat de ouders het steeds te druk hebben om naar de kerk te gaan hadden we de kinderen dus nog niet uitgenodigd om een verbond met God te sluiten door middel van de doop, omdat, met hun ouders erbij de kerk echt in het gezin veel sterk zou zijn en de kinderen dan ook een stevig anker zouden hebben. Maar aangezien de ouders het nog steeds te druk hebben met werken op zondag en eigenlijk iedereen in de gemeente helemaal gek is op de kinderen, zijn de gemeente, en in het bijzonder, de gemeentepresident en zijn vrouw, daardoor hun anker geworden. En dus hebben we duidelijk het gevoel gehad dat we ze toch moesten uitnodigen om gedoopt te worden. Dus wij eerst de vader gevraagd of we dat mochten doen. En die zou het met zijn vrouw bespreken. Dus laatst hebben we weer met de vader erover gesproken en toen hoorden wij het volgende. De ouders geloven dat het goed is en denken dat de doop een goede stap voor hun kinderen zal zijn en geven hun goedkeuring. Maar nu het volgende. Ze willen nog even wachten want de vader is door drie verschillende mannen naar de hand van zijn oudste dochter (van 15 jaar oud !!) gevraagd. En hij moet dus nog even gaan kijken of ze wel of niet gaat trouwen. Gaat het niet door, dan kunnen alle kinderen gedoopt worden en deze geweldig stap nemen.
Toen ik dit hoorde schrok ik nogal, eerlijk gezegd. Ik had natuurlijk al wel vernomen dat er hier in Suriname bepaalde bevolkings groepen heel jong trouwen, maar dit had ik nooit gedacht. Persoonlijk vond ik het echt ontoelaatbaar, maar ja, we zijn hier als zendeling niet om hun beslissingen voor hen te nemen. Dus toen hij ons vroeg om onze menig hebben we hem aardig verteld dat ze lang nog niet volwassen is en het beter voor haar zou zijn om eerst verder te gaan met school en volwassen te worden. Maar ja, nu maar hopen en bidden dat ze juiste beslissingen nemen.

Een lastige week

Voor de rest was het best een lastige week, omdat de helft van de werktijd kapot was gegaan aan zoneconferentie en ziekte.  Dus was het hard werken, bidden en ploeteren om onze onderzoekers te helpen om die stappen in hun leven te nemen die hen dichter tot onze Heer en meester Jezus Christus zal brengen wat ze daardoor meer geluk en vrede zal geven.

Haardvuur/filmavond

We doen nu al een tijdje hier in Nickerie iedere vrijdagavond een haardvuur/filmavond organiseren, waar we met de geweldige kerk dvd's die in het vorig pakket zaten, de fundamentele leerstelling van het evangelie onderwijzen. Deze week was het één van de beste haardvuuravonden die we tot nu toe hebben gehad. We begonnen met het oefenen van lofzang # 115 " Bij 't gebed voor 't brood en 't water" Dit omdat het zangvermogen in de avondmaals vergadering wel wat omhoog mag (Elder Vernes zou hier een zware klus aan hebben). Dus wij, met onze beperkt zangvermogen, hebben ze geholpen om een beetje dit geweldige lofzang te leren. Daarna hebben we een stukje gekeken van de DVD "Together Forever", over een jongen wiens leven de verkeerde kant op ging en hij veranderde doordat hij in aanraking kwam met het evangelie. Daarna hebben we een stukje van de DVD "Joy to the world"  gekeken, het stukje bij de extra features over de grote gave van Christus. Doordat deze stukjes duidelijk het stuk bekering en de verzoening bespraken, hebben we daarna een geweldige tijd gehad met het bespreken van vragen die de leden hadden over uiteenlopende onderwerpen. Dit was echt een geweldige ervaring en de Geest was sterk aanwezig, waardoor ik weet dat iedereen opgebouwd en versterkt naar huis is gegaan.

Ik houd veel van jullie allemaal.
Veel liefs en groetjes,
Elder Croese

Een verlaat e-mailtje

Beste Allemaal, hier ben ik dan weer hoor.

Alvast sorry dat er geen foto bij zit. Volgende week maar weer. En sorry dat het iets te laat is, maar ja, jullie hebben via Elder Dirkmaat gehoord waardoor het kwam. (Mijn Collega was gisteren weer ziek)

Zone conferentie

Afgelopen maandag hebben we Zone Conferentie gehad. Dit was in één woord fantastisch! We hebben tijdens de doctrine les o.a. gesproken over de zaligsprekingen en over hoe we dat kunnen vergelijken met stappen naar voortdurende bekering(conversion) en hoe je deze stappen in andere plaatsen in de schriften natuurlijk ook terug kan vinden, bijvoorbeeld in Enos, in het visioen van de boom des levens en ook in het leven van veel profeten waaronder Alma, koning Benjamin etc. Dit was echt geweldig om over te spreken. De Geest was zo ontzettend sterk aanwezig. Ik weet dat we allemaal, door de Geest, dingen hebben geleerd die wij persoonlijk kunnen verbeteren om beter bekeerd te worden tot Christus en zijn evangelie, en daardoor natuurlijk andere mensen beter te kunnen helpen om dit proces ook te starten. Voor mijzelf heb ik o.a. weer een goede reminder gehad dat eigenwijsheid (of in andere woorden trots of hoogmoed of i.w.a.b. = ik weet alles beter) niet een onderwijsbare houding is en dat, ondanks dat het tijdens mijn zending tot nu toe al een stuk verbetert is, het betekend dat ik daar wel nog heel veel aan moet werken.

President Gamiette

Het was geweldig om een interview met president Gamiette te hebben. Hij is echt geweldig en ik houd van hem. Natuurlijk is president Robison ook nog steeds fantastisch, maar ze zijn niet echt te vergelijken. Ze zijn allebei ontzettend verschillend met beide hun goed punten. President Gamiette is frans sprekend opgevoed en komt uit Guadeloupe (een van de eilanden van de West Indie zending). Zijn vrouw blijft voorlopig thuis en let op de kinderen waarvan de oudste ongeveer 15 is. (Ik weet het niet precies, alleen ze staan wel in een van de Liahona 's. Er staat ook een verhaal in de Liahona over Elder Verwij (die op het moment in Nederland dient) en over de familie Ritfeld (uit mijn vorige gebied). Maar hij is echt een gezellige en vriendelijk man en ik heb genoten om met elkaar te kunnen spreken over de kracht van het Boek van Mormon.

Het Boek van Mormon

Hij gaf me een geweldig voorbeeld over een keer dat hij met een mevrouw aan het spreken was die brildragend was en die een keer met de zendelingen gesproken had. Ze had hun boodschap over het Boek van Mormon niet echt goed begrepen  i.v.m. het feit dat ze toch al de Bijbel had. Toen stelde hij haar de vraag of ze haar Bijbel zou willen lezen zonder haar bril. Nee, nee, zei ze (natuurlijk), want zonder haar bril zou er niet veel te lezen zijn omdat ze het dan niet goed kon zien. Precies zo is het met het Boek van Mormon legde hij haar uit. Door de openbaringen van God die in het Boek van Mormon - eveneens een testament aangaande Jezus Christus- staan, worden de waarheden in de Bijbel bevestigd en duidelijk. Waardoor het Boek van Mormon als een bril word waardoor we de Bijbel beter zullen begrijpen.

Ik weet dat wat hij zei waar is. Wanneer men het Boek van Mormon goed leest en met een eerlijke bedoeling en een oprecht hart/verlangen vraagt of het waar is en gelooft in Jezus Christus ZAL God de waarheid ervan bekend MOETEN maken, door de macht van de Heilige Geest. Dat is Zijn wet, die Hij heeft opgesteld. Ik getuig dat het waar is want ik weet dat het Boek van Mormon het woord van God is. Ik heb er regelmatig een bevestiging van gehad door middel van de Heilige Geest.

Het belangrijkste wat wij als zendelingen (en eigenlijk ook als leden van de kerk) behoren te doen is mensen begeleiden, uitnodigen en aansporen om hun antwoord van God, de Eeuwige Vader te krijgen dat het boek waar is en dan hun antwoord te volgen door dat geloof tot bekering te laten werken en dan de eerste vrucht van bekering tot zich te nemen, namelijk door een verbond te sluiten met God dat ze gewillig zijn de naam van Christus op zich te nemen en zijn geboden te onderhouden door af te dalen in de wateren van de doop.

Dit heeft mij veel in mijn leven en bijzonder hier op zending gezegend. Ik weet dat het waar is. Ik voel de hulp en invloed van de Heilige Geest vaak, die mij helpt om stapje voor stapje (foutje voor foutje af te leggen), me te bekeren en het smalle pad te bewandelen dat naar de boom des levens toe voert. Ik weet dat iedereen dat geluk en de vreugde die ik voel, en die ik ze graag zou willen geven, kan voelen, door gewoon die stappen te nemen. Beproeft het woord. Lees het Boek van Mormon. Denk er over na , en vraag God, en volg je antwoord. Zo simpel is het. En ik weet dat het waar is.

Onkruid wieden

De rest van de week was echt geweldig. We hebben veel geweldige lessen en onderzoekers. Ik houd echt van ze. Afgelopen zaterdag hebben we broeder Karsodimedjo, een pas gedoopt lid, een beetje geholpen met het wieden van zijn tuin. Dat was een mislukking zeg! Ik kan dus echt niet met een houwer (z’n lang mes-achtig ding) onkruid wieden. Ik heb het geprobeerd en ik heb de blaren ervan op mijn handen staan!

Bedankt voor alle post

Ik wil iedereen trouwens nog even extra bedanken voor alle geweldige brieven, foto's en aanmoedigingen die ze me geven. Ik stel het zeer op prijs en ik doe mijn best om een keer terug te antwoorden. Maar, zoekt eerst het koninkrijk Gods en zijn gerechtigheid en de rest zal worden toegevoegd. Of wel; heb ik geen tijd gehad om je te schrijven tijdens mijn zending, dan wil ik graag uren met je praten na mijn zending.

Ik houd van jullie allemaal.

Groetjes, Elder Croese

Geen tijd

instappers 6 juni 2009schoenen na bijna 11 maanden zending 

onderkant instappers 6 juni 2009

Hier weer een kort e-mailtje omdat ik te veel heb geschreven naar de nieuwe zendingspresident en omdat het lang duurt met die foto’s versturen.

Afgelopen week

Afgelopen week was weer fantastisch. We hebben hard kunnen werken en Elder Koenen is weer helemaal beter.

Dan even een leuke ervaring die we afgelopen week hadden. Laatst waren we bij een onderzoeker (zijn naam is Virgel en hij werkt bij het Surinaams bosbeheer en toezicht) en hij is gewoonweg geweldig. Hij woont niet in ons gebied maar werkt hier nu tot zaterdag en dan gaat hij terug naar de stad Paramaribo. Maar even wat voorbeelden waarom hij zo geweldig is. Afgelopen zondag (vasten en getuigenisvergadering) stond hij op een gaf echt een geweldig getuigenis van Het Boek van Mormon. De Geest was echt sterk en hij had nog geeneens een echt goed voorbeeld gehad.

Sorry de tijd is om.

Ik houd van jullie

Groetjes

Elder Croese

;;