De meest rare en zware week

Sorry voor de foto's. Deze week is het internet extreem sloom en lukt het mij dus niet om wat te sturen.

Tegenstelling in alle dingen

Het is heel bijzonder om te zien hoe er een tegenstelling in alle dingen moet zijn en hoe wanneer de Geest van God over de mensen uitgestort word de kettingen van satan rinkelen. Afgelopen week hebben we echt de meest rare en zware week gehad die ik tot nu toe ooit op zending heb gehad. Maar gelukkig hebben we genoeg steun en hulp van onze Hemelse Vader gehad om ook deze uitdagingen weer te doorstaan.

Hoe we geholpen zijn

De eerste manier hoe Hij ons geholpen heeft is door broeder Ralph Wahl (uit de gemeente Tam'nga), die vandaag op zending gaat, met ons te laten werken. Ralph vroeg zelf of hij een weekje met ons zendingswerk kon doen en na de nodig telefoontje te hebben gepleegd was alles geregeld en heeft hij ons erg veel geholpen.

Dan heb ik tijdens deze week meerdere keren, tijdens lessen, zeer sterk de Geest gevoeld die aan mij persoonlijk getuigde dat het werk dat ik nu aan het doen ben goed is en dat het werkelijk van God afkomstig is. Ook heb ik de kracht ontvangen die ik nodig had om te volharden en daar waar nodig te veranderen.

De gekke dingen

Dan nu een beetje over de gekke dingen. Ten eerste is Elder Koenen een paar keer ziek geweest. Eén keer had hij een of andere rare oog ontsteking/virus/ irritatie, wat gelukkig na een zegen en de nodige oogdruppels vrij vlot verdween was. Dan was hij ook nog een middag helemaal niet lekker. We weten nog steeds niet wat het was maar het is nu in ieder geval een beetje over.

Maar dat was natuurlijk niet alles. Afgelopen dinsdag hoorden we 's avonds dat een van onze AP-ers bij zijn tante was weggelopen en dat niemand hem kon vinden. Wij zijn dus samen met de gemeentepresident gaan zoeken maar konden hem helaas niet vinden. Dan hoorden we de woensdag dat hij waarschijnlijk door de politie gepakt was. Toen we daar navraag gingen doen vertelde ze ons dat ze hem in het weeshuis gezet hadden en dat hij hen verteld had dat hij illegaal in Suriname was en alleen maar engels sprak en geen familie hier had. Wij uitgelegd dat het anders was en ze zeiden dat ze er iets aan gingen doen " na de voetbal wedstrijd" :| Ik kon mijn oren bijna niet geloven, maar ja, het zij zo. Wij verder gegaan. Hadden we vrijdag toch het gevoel om even bij het weeshuis te kijken en hoorden we daar dus doodleuk dat hij uitgezet is terug naar Guyana toe. Wij gekeken wat we er nog aan konden doen, maar ja, dat kon helaas dus niet meer.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen gebeurt maar nu is de tijd om.

Het gaat in ieder geval geweldig met mij, ook al ben ik wel echt versleten.

Veel liefs en groetjes,

Elder Croese

De Geest van de Heer in Nickerie

Afgelopen week was echt geweldig. We hebben echt gezien dat de Geest van de Heer hier over Nickerie aan het gaan was en hoe wij geleid zijn naar mensen die echt onwijs enthousiast en voorbereid zijn om het evangelie aan te nemen.jongen met grappige bril 22 juni 2009

Successen

Een aantal successen die we bijvoorbeeld hebben gezien: we kregen sterk het idee dat we naar een minder actief lid moesten gaan, waar we van president Haverkamp (van het district) over hadden gehoord. Die persoon was eigenlijk het eerste gedoopte lid in Nickerie en was de afgelopen ongeveer 2 jaar al niet meer in de kerk geweest. Toen we daar een les mee hadden gedeeld en over de verzoening aan het praten waren vertelde ze ons waarom ze niet meer naar de kerk is gegaan en hoe een spijt ze heeft van het feit dat ze nu al 2 jaar van de kerk gemist heeft. Ze vertelde dat ze graag weer terug wil komen maar dat haar gezin nog een beetje bang is om terug te gaan. Afgelopen zondag was ze in de kerk en heeft ze de Geest sterk gevoeld en vertelde ze ons dat volgende week ook de rest van haar gezin mee zou komen.

Tijdens het avondmaal heb ik samen met broeder King (die laatst gedoopt was) het avondmaal ingezegend. Dit was zijn eerste keer dus hij was nog al een beetje nerveus, al was dit niet te zien, maar hij deed het echt fantastisch.

De kerkdienst gisteren was echt geweldig. Er waren 37 mensen in de kerk en dat hebben we in tijden niet gezien hier.

Ik weet dat de Heer van ons houd en ons leid.jared met grappige bril 22 juni 2009

Veel liefs en groetjes,

Elder Croese

ps. Sorry dat het zo kort is, er waren weer wat computer problemen.

Training van het gemeentepresidium

Afgelopen week was geweldig. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Afgelopen vrijdag waren de mensen van het district gekomen om een training te geven voor de gemeentepresident, maar omdat wij zijn raadgevers zijn moesten wij daar dus ook bij zijn. Dus heb ik veel geleerd over het werk van een administrateur en als er een ding is wat ik geleerd heb dan is het wel dat er veel papierwerk bij komt kijken, maar dat het nieuwe mls programma dat een beetje makkelijker heeft gemaakt. Maar aangezien er nog geen computer is in Nickerie, nog een administrateur, moet alles nog met papier en moet het iedere week naar Parbo worden gefaxt.

Verjaardag Elder Koenen

verjaardag elder Koenen juni 2009

verjaardag Elder Koenen

Donderdag was een leuke dag. Elder Koenen was jarig en ik had dinsdag tijdens p-day een stropdas voor hem gekocht. Donderdagochtend trakteerde hij mij op een stukje taart en een gatorate. Daarna hebben we pizza gebakken en die tijdens de lunch opgegeten. Dit was erg lekker en leuk om zo tussendoor te doen.

Zalving

Voor de rest hebben we een paar geweldige ervaringen gehad. Eén van de zusters van onze gemeente is zwanger en daardoor is ze op het moment onwijs ziek. Afgelopen vrijdag waren we naar haar toe geweest om een zalving te geven en ze vertelde ons dat ze niets binnenhield en de afgelopen paar dagen al constant aan het overgeven was. Ik had het voorrecht om haar een zegen te geven en al moest ze tijdens de zegen even snel naar het toilet rennen om over te geven, hebben we het daarna over gedaan en heeft ze daarna niet meer overgegeven. Ik dank Hemelse Vader dat hij onze gebeden heeft verhoord en dat hij deze zuster de kracht en de gezondheid gegeven heeft om verder te gaan, zodat ze zich zelf beter voelt en het leven van haar baby ook niet in gevaar is.

zoneconferentie 8-6-2009 elder Croese en ShakespearElder Croese en Elder Shakespear 

Geestelijke ervaring

Ook hebben we een paar keer echt bijzondere geestelijke ervaringen gehad. Een voorbeeld hiervan was afgelopen woensdag. We stonden bij een huis ergens aan de rand van Nickerie en verderop was er eigenlijk alleen nog maar bos. De afspraak ging niet door. Eigenlijk was mijn eerste reactie om om te draaien en naar de volgende mensen te gaan. Maar toen had ik het idee, kijk eens om de hoek van de straat en terwijl ik omdraai, zegt Elder Koenen :zullen we even om de hoek kijken wij kijken de hoek om en zien daar een huis helemaal alleen aan de rand van het bos. Wij daarheen en de meneer die daar woont is echt geweldig. Hij is erg geïnteresseerd en wilt graag meer leren en hij wilt graag gedoopt worden. Dit was echt een wonder. Als we niet naar dat gevoel hadden geluisterd dan hadden we broeder Karsodimedo nooit gevonden.

Ik dank de Heer voor zijn hulp en liefde en leiding. Ik weet dat hij jullie zal helpen en beschermen in het werk wat jullie moeten doen.

Veel liefs,

Elder Croese

Uitwisselingen

 

Afgelopen week was echt weer geweldig. We hebben hard gewerkt en veel dingen kunnen doen. Op woensdag hadden we uitwisselingen (dit gebeurt 1 keer per overplaatsing. Dan werkt één van de zoneleiders een dag met je samen en de andere werkt met je collega). Dit was erg leuk omdat ik het voorrecht had om weer een dag met Elder Riding samen te werken. Dit vonden we beiden erg leuk omdat we rond kerst 6 weken collega's zijn geweest, maar ik toen overgeplaatst werd, dus we niet heel veel tijd gehad hebben om samen te werken. Dit was erg leuk. Ik heb weer veel van hem kunnen leren en het was heerlijk om even van gedachten te wisselen over het zendingswerk en over bepaalde onderwijsvaardigheden, hoe we die konden verbeteren zodat de Geest nog meer gelegenheid zou hebben om tijdens een les te getuigen van de waarheid. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld vragen stellen. Voor mijn zending had ik er nooit aan gedacht hoe belangrijk het is om de juiste vragen op de juiste tijd te stellen, en hoe die vragen dan duidelijk moeten zijn. Ik weet dat wanneer we ons goed voorbereiden en naar de Geest luisteren, Hij ons zal leiden om dat te doen. De Geest was tijdens die dag echt sterk aanwezig. Dit was echt een geweldig gevoel. Dit kwam vooral omdat we al wat meer gewend zijn om met elkaar te onderwijzen, waardoor de lessen dus heel soepel gingen. Ook hebben we natuurlijk tussen het werk door de nodige herinneringen opgehaald aan die geweldige 6 weken rond december in Kwarasan. 

Filmavond

De filmavond vrijdag was weer een groot succes. Er waren redelijk wat leden aanwezig en er waren ook de nodige onderzoekers.

Zondag

Zondag was het weer een bijzondere avondmaals dienst. Ik begin steeds meer te leren en te begrijpen hoeveel de avondmaals vergadering betekend en hoe belangrijk het is om wekelijks, waardig en eerbiedig aan het avondmaal deel te nemen. zoneconferentie 8-6-2009 Schroath Shakespear Croese

Bron: blog zuster Robison

Zoneconferentie

Zondag na de kerk hebben we een lange taxi rit naar de stad genomen en zijn we naar de haardvuur avond van President Robison geweest. Toen hebben we overnacht bij Elder lubberink en Elder Pence. Gisteren was het zoneconferentie, de laatste van President en Zuster Robison. De Geest was erg sterk aanwezig en mijn getuigenis is erg versterkt.

zoneconferentie 8-6- 2009

 Bron: blog zuster Robison 

zoneconferentie 8-6-2009 studie

 Bron: blog zuster Robison 

zoneconferentie 8-6-2009 afscheid president Robison

Bron: blog zuster Robison

Onderzoekers

Het grootste probleem wat we op het moment met onze onderzoekers hebben is dat ze of moeten trouwen of uit elkaar moeten gaan of aan het wachten zijn totdat ze kunnen verhuizen zodat ze bepaalde geboden na kunnen leven.

Ik weet de Jezus de Christus is. Dat hij het voor elk van ons mogelijk maakt om bevrijd te worden van de last van zonde, schuld en schaamte door tot hem te komen en ons te bekeren en ons te laten dopen in zijn naam, door het juiste gezag van het Priesterschap, waarna we de Heilige Geest zullen ontvangen, die ons zal reinigen en heiligen. Ik weet dat dit waar is en dat het heilige Priesterschap van God in deze kerk aanwezig is, omdat Hij deze kerk heeft herstelt en deze macht, va het Priesterschap, heeft overgedragen aan Joseph Smith doormiddel van Petrus, Jacobus en Johannes en Johannes de Doper.

Veel liefs,

Elder Croese

Pindasoep

Ik heb net voor het eerst pindasoep gegeten bij zuster Emanuelson. Dit was erg lekker. Het enige wat jammer was, was dat ze er tijdens het koken een pepertje had in gedaan (heel) om voor de smaak mee te koken en dat ze die er nog niet had uitgehaald. Dus ja jullie voelen het al aan, wie stopt er met zijn stomme kop dat pepertje helemaal in zijn mond? Ja ik.. zo mijn hele mond stond in brand voor een minuutje of 2, maar ja daarna was het weer over en nu zal ik er alleen morgenochtend weer last van hebben. Voor de rest was de soep erg lekker. Dat was echt even lekker genieten.

Nieuwe broeken

Ook heb ik net mijn nieuwe broeken op gehaald en ze zijn echt geweldig. Ze zitten goed en zien er echt goed uit, ik denk dat ik er nog een paar meer laat maken. Ik heb ze laten maken bij een kleermakertje hier. Die neemt gewoon je maat op, je kiest een stofje uit en 1,5 week later is de broek klaar. Ze zijn stevig en niet echt duur (50 SRD per stuk).

Doopdienst

doop zr. Claire mei 2009  1

Bron: blog Elder Koenen

doop zr Claire 2

Bron: blog Elder Koenen

Afgelopen weekend is zuster Claire Bernadette Claudia Paulus gedoopt. Dit was echt geweldig, het was echt een bijzondere ervaring. Ze had ons van te voren al wel verteld dat ze bang is voor water, maar daar had ik me eigenlijk niet echt zorgen over gemaakt, maar ik had pas door hoe erg het eigenlijk was toen ze het zwembad in stapte. Je kon aan haar hele houding zien dat ze gespannen en angstig was en toen ze eenmaal stonden op het stukje wat diep genoeg was om te dopen en ze Elder Koenen beet had, kneep ze zijn arm haast fijn. Maar toen werd ze gedoopt en alles ging geweldig goed en toen ze uit het water kwam had ze de grootste glimlach op haar gezicht. Haar hele houding en gezicht waren veranderd naar ontspannen en gelukkig. Het was echt een geweldig verschil. Toen we later bij haar langs gingen om nog even een les te delen en de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten op het doop formulier, deed ze de deur open met een grote glimlach en vertelde ze ons dat ze zich de hele middag al gelukkig voelde. Dat ze gewoon thuis binnen zat en zich bijna afvroeg waar dat geweldige gelukkige gevoel toch vandaan kwam. We hebben haar toen even kort nogmaals uitgelegd dat dat kwam door de doop en ze stemde er mee in dat ze voelde en wist dat ze nu op de juiste manier en door het juiste gezag gedoopt was. Ook nodigde ze ons uit zondagavond bij haar te komen eten. Dat was erg lekker, daar hebben we samen met de Emanuelsons en zuster Sandra met zijn allen nasi gegeten en wat andere dingetjes, echt lekker.

doop zr. Claire 4  Bron: blog Elder Koenen

eten Clair, Emanuelson en Sandra

Bron: blog Elder Koenen

Bijzondere ervaring

Ook had ik van de week een andere bijzondere ervaring. We waren op een afspraak ‘Special witnesses of Christ’ aan het kijken en de geest was echt gewoon bijzonder sterk aanwezig. Ik voelde het " branden". Het is echt geweldig om de getuigenissen te horen van die bijzondere getuige van, onze Heer en Heiland, Jezus Christus. Ik weet zeker dat zij werkelijk apostelen, profeten, zieners en openbaarders zijn. Ik heb daar geen twijfel meer over. Ik wist het altijd al wel maar nu voelt het op één of andere manier zo veel vertrouwder, zoveel zekerder. Ik weet dat Jezus werkelijk de Christus is en dat zoals hij zelf zegt niemand tot de Vader komt dan door Hem, omdat er geen andere naam of weg gegeven is waardoor de verzoening tot stand kon worden gebracht dan alleen in en door Jezus Christus. Ik weet dat de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen werkelijk Zijn herstelde kerk op aarde is en dat daarin alle macht en waarheid aanwezig is die het voor ons mogelijk maakt om terug te keren naar ons vaders huis.

Ik houd heel veel van jullie

Groetjes,

Elder Croese

;;