EEN GOEDE WEEK

Deze week was wel goed. De doopdienst deze zaterdag was geweldig, de Geest was sterk aanwezig. Er waren veel leden aanwezig. Dit was echt geweldig! Ze zijn echt al helemaal een onderdeel van de gemeente, dat is erg goed gegaan. Zr. Andea Wouter (30 jaar) en haar twee kinderen Deon de Sanders (10) en Abigael de Sanders (9) zijn dus afgelopen zaterdag gedoopt en gisteren (zondag), bevestigd als lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en hebben de Gave van de Heilige Geest ontvangen.

Werken met de leden

De leden hier in Wanica zijn echt geweldig. Het is fijn om te zien dat we ondertussen een goede band met een aantal leden hebben kunnen opbouwen en dat ze steeds gewilliger zijn om met ons te werken en het geluk van het herstelde evangelie met andere mensen te delen.

Gisterenavond waren we bij de familie Ritfeld om voor zuster Robison hun bekeringsverhaal en hun ervaring in de kerk op te tekenen. Dit was erg bijzonder en de Geest was zeker aanwezig terwijl we hier over spraken. Ik ben dankbaar dat ik de gelegenheid had om dit te mogen doen en ik heb weer dingen geleerd die mij weer zullen helpen om een betere zendeling te zijn, maar vooral ook een beter lid van de kerk in het algemeen en een meer christelijk persoon. Toen we vroegen wat we voor hen konden doen, vroegen ze ons om van a.s. zaterdag op zondag met hen mee te vasten voor het doel dat ze spoedig naar de tempel kunnen gaan om daar de volgende verzegelende verordeningen te ontvangen. Natuurlijk gaan we dit doen en ik hoop en bid dat er zich spoedig een mogelijkheid zal voordoen dat ze de verlangens van hun hart vervuld mogen zien.

Nieuwe mensen vinden

Voor de rest zijn we hard bezig om nieuwe mensen te vinden en ze te helpen om de fundamentele beginselen en verordeningen van het evangelie te verkrijgen. De afgelopen paar weken hebben we wat moeite gehad om nieuwe onderzoekers te helpen om naar de kerk te komen maar dat gaat veder wel goed komen. We zullen hard bidden en werken en ik weet dat God de rest doet, als wij alles doen wat in ons vermogen ligt.

Groetjes,

Elder Croese

Influistering van de Geest

Oké, eerste even over de kaas. Geweldig, de kaas is lekker en hij was nog goed. Hij was wel een beetje zacht en vierkant toen ik hem in de doos vond, maar ik heb hem gelijk in de koelkast gelegd en Elder Vernes en ik hebben er tot nu toe flink van genoten (hij is nog niet op). Het was inderdaad een erg welkome verrassing.

Ook de kip Siam was erg lekker. We hadden laatst in de Chinese winkel zakjes mix voor bami en nasi gevonden die vrij goedkoop waren, dus hebben we deze week veel rijst en bami gegeten, lekker.

Ik ben ook erg blij met de boeken en Liahona's die ik weer gehad heb. Want die kan ik inderdaad goed aan mensen weg geven. Ook zijn we hier erg blij met de Dvd's, omdat we hier eigenlijk geen originele kerk DVD's hadden als zendelingen (een uitzondering daargelaten) en de kopieën allemaal een beetje dood gingen, dus hartstikke bedankt daarvoor.

paaszondag 2009 Wanica

Elder Croese, Elder Vernes en Valerie

Zendeling zijn is fantastisch!

Nou met mij gaat het geweldig. Ik heb het erg naar mijn zin als zendeling en ik vind het fantastisch om dit werk te doen. Als ik, soms vlak voordat ik in slaap val, er even aan denk, kan ik bijna niet geloven dat ik nu al iets van 8 maanden weg ben! De tijd gaat zo snel en het werk is echt fantastisch. Het is het lastigste, hardste en emotioneel/geestelijk zwaarste en stres volste wat ik ooit gedaan heb, maar het is ook het leukste en geweldigste. Ik houd er van!

Bijzondere onderzoekers

Deze week was weer erg bijzonder omdat we weer een aantal ervaring hadden waardoor ik weer bevestigd kan zien dat Hemelse Vader echt in  zijn werk betrokken is en dat hij om zijn kinderen geeft. We hebben een gezin dat we onderwijzen. Andrea met haar 3 kinderen (Deon, Abgael en Fanity) en zij zijn zich aan het voorbereiden om a.s. zaterdag gedoopt te worden (behalve Fanity, die is nog geen 8 jaar). Maar we hadden dus een aantal erg bijzondere onderwijs ervaringen. Eén keer hadden we dus gepland om het over tiende te hebben, komen we daar dus aan en beginnen we onze les over tiende. Ik vraag dus aan Elder Vernes of hij uit kan leggen waar tiende voor nodig is. Zegt Andrea, ja dat weet ik al. Voor het bouwen en onderhouden van tempels en kerk en dergelijke. Elder Vernes en ik kijken elkaar aan en we hadden zo iets van, hoe weet zij dat nou, dat hebben we helemaal nog niet onderwezen? Vertelt ze ons dus dat ze die morgen in de gids bij de schriften aan het lezen was en over tiende gelezen had. Ze had de schriftteksten erbij opgezocht. Het was echt geweldig om te zien hoe ze nu al helemaal in de schriften duikt, echt geweldig!

Dan hadden we een andere ervaring. Iets later, een paar uur na de les, hadden we het gevoel dat we terug moesten gaan. Eerst leek dit erg onlogisch, maar we zijn toch maar gegaan. Bleek dus dat ze geen manier had om de dag er na (zondag), naar de kerk te komen. Wat ben ik blij dat we naar de influistering van de geest geluisterd hebben en zo dus een oplossing hebben kunnen vinden, zodat ze gisteren dus wel in de kerk was. Daar in de kerk heeft ze echt een geweldige tijd gehad en de Geest gevoeld. Elder Vernes heeft een toespraak gegeven en die was erg goed en de Geest was aanwezig. Ik hoop en bid dat alles zo goed zal blijven gaan en dat we ze kunnen helpen om deze zaterdag gedoopt te worden.

Ik houd veel van jullie.

croese vernes pasen 2009 Elders Kinghorn, Mecham, Croese, en Vernes

De kracht van gebed

Elder Neil L. Andersen Pa hartstikke bedankt voor je geweldige brief. Ik vind het fantastisch om iedere keer van je te horen. Gisteren op de zone conferentie vertelde president Robison ons veel over de nieuwe apostel Elder Neil L. Andersen (rechts). Wat blijkt, Elder Anderson en president Robison kennen elkaar van zending. Ze zijn nooit collega's geweest, maar wel erg goede vrienden geworden en dit heeft zich in hun studietijd en daarna nog steeds voortgezet. Hij vertelde ons dat hij van Elder Anderson had geleerd, toen hun zoons op zending gingen, dat hij ze iedere week schreef en hun alles vertelde over het evangelie wat hij maar kon bedenken en wat zij nodig zouden hebben voor hun zending. Toen dacht ik bij mij zelf: “nou, zoiets doet mijn pa lekker ook”.

Ik ben natuurlijk ook altijd hartstikke dankbaar voor ma, die me op de hoogte houd van wat er allemaal thuis gebeurt, zodat het allemaal niet zo ver weg lijkt als dat het in werkelijkheid is.

Henry Josef & Zr. Sabayo

Afgelopen week was wel weer een geweldige week. We hebben hard ons best gedaan om nieuwe mensen te vinden. Een gezin dat we gevonden hebben is echt geweldig! De man (Henry Josef) komt uit Guyana en hij spreekt alleen Engels en Sarantongo. Zijn vrouw (Zr. Sabayo) komt uit Suriname en spreekt Nederlands en Sarantongo. Ze zijn beide van Zuid-Amerikaans Indiaanse afkomst. Dit is erg bijzonder omdat ik nog nooit indiaanse mensen heb onderwezen. De lessen zijn wel heel eenvoudig en het is een beetje een mix tussen Nederlands Sarantongo en Engels, maar het is wel erg bijzonder.

Voor de rest hebben we ook onze huidige onderzoekers bezocht, maar door overlijden en andere omstandigheden, hebben we die deze week niet zo veel kunnen zien als dat ik zou willen. Maar ja daar konden we dus niet veel aan doen.

Zone conferentie

Dit weekend was president Robison dus in Suriname en hebben we een geweldig weekend gehad. Hij was zondag bij ons in de gemeente en heeft een goede toespraak gegeven over het werk van de leden met de zondelingen (dit omdat dat in deze gemeente nogal laag is). Ook was de zone conferentie echt geweldig. President Robison heeft les gegeven aan de BYU in kerk geschiedenis en weet erg veel over de geschiedenis van de kerk en het leven van de hedendaags profeten. Zo hebben we dus veel geleerd en gehoord over het leven van enkelen van de hedendaags profeten o.a. President Kimball, President Grant en ook over Elder Andersen.

Bidden werkt

Afgelopen zondag had ik een heel bijzondere ervaring. Ondanks dat we zondagochtend ons uiterste best hebben gedaan om onze onderzoekers te helpen om in de kerk te komen, was er tijdens het begin van de avondmaalsvergadering dus niemand. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen, dus ben ik gaan bidden en heb ik bijna constant tijdens de avondmaalsvergadering gebeden (in mezelf natuurlijk) totdat vlak voor het eind van de avondmaalsvergadering eindelijk Andrea met haar drie kinderen Deon, Abigael and Fanity en zr. Dollart binnen stapten. Ik was echt ontzettend blij. Ik weet dat God onze gebeden beantwoord en dat hij op dat moment mijn gebed beantwoord heeft. Hij houd van al zijn kinderen en wil dat ze bij hem terug komen. Ik weet dat dit alleen maar mogelijk is in en door Jezus Christus. Daarom ben ik zo blij dat ik weet dat deze kerk, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, werkelijk de enige en ware kerk is van Jezus Christus en dat het is hersteld door de profeet Joseph Smith. Ik dank mijn Hemelse Vader daar vaak voor.

Ik houd veel van jullie,

groetjes,

Elder Croese

Nieuw uiterlijk online

Zoals jullie kunnen zien is het nieuwe uiterlijk van de blog van Elder Croese af en staat deze online.

Ik hoop dat jullie het nieuwe uiterlijk mooi vinden en een reactie is natuurlijk altijd welkom.

Mochten jullie toch nog dingen tegen komen waarvan je denkt dat ze niet kloppen, laat dan aub ook even een reactie achter.

In de sidebar is nu ook een mogelijkheid om aan te geven dat je deze blog volgt (klik). Zeker leuk om te doen, zodat we kunnen zien wie er allemaal de berichten van Elder Croese volgen.

Algemene Conferentie

Conferntie centerDit was weer een geweldige week. Als klapper op de vuurpijl was het deze week Algemene Conferentie. Echt geweldig, twee dagen lang in de kerk zitten en naar de profeten en apostelen en andere Algemene Autoriteiten luisteren. Ik houd er echt van. Hier in Suriname hebben we het voorrecht om alles life te zien, dus hebben we alle 5 sessie gekeken. Door het tijd verschil waren we de zaterdag wel erg laat thuis en was ik dus, toen alles zondagavond klaar was, erg moe en ben eigenlijk gelijk in slaap gevallen. Maar ik heb er echt van genoten!

Elder José A. Teixeira Ik vond de toespraak van de vader van Elder Teixeira (mijn MTC collega) erg leuk. Deze toespraak was tijdens de zondag middag vergadering.  Hij vergeleek een gps navigatie systeem met de profeten, schriften en de Heilige Geest die ons in ons leven kunnen leiden als we er naar  luisteren en ons niet door obstakels van ze afsluiten.

Ook heb ik erg genoten van de toespraak van Elder Holland over de laatste periode in het leven van Christus. Dit was erg ontroerend.

Eten

Afgelopen donderdag was de dochter van een onderzoekster van ons jarig. Elder Vernes heeft voor haar een cake gebakken en we hebben daar wat te eten gekregen.

We hebben erg veel plezier gehad deze week met eten. Op dinsdag waren Elder en zuster Mertopawiro langs geweest en die hebben ons geleerd om bakabana's te maken. Best makkelijk en erg lekker, Elder Vernes is er helemaal verzot op. 

Ook hebben we van een onderzoeker een recept gehad om roti te maken. Dit was alleen want minder goed gelukt. Elder Vernes had dit gemaakt en het deeg was goed gelukt, alleen omdat we geen deegroller hebben kregen we de roti's niet plat, groot en dun, dus hadden we dikke ronde schijfjes. Ze waren best wel oké alleen ze hadden veel dunner gemoeten. Maar deze week gaan we ergens een deegroller vinden en dan gaat het beter lukken. 

We waren afgelopen zondag uitgenodigd om bij de Mertopawiro's te komen eten voor conferentie. Dit was erg gezellig. Ik heb een berg foto's gezien van Elder Reijnders, Elder Artz, Elder Witte en vele anderen. Ook heb ik foto’s van hun vakantie naar Nederland gezien, waar ik het gebouw van Rotterdam Noord en Zuid heb gezien, de wachtkamer van de tempel en de familie Palmans. Dit was erg leuk om allemaal te zien. Ik heb mijn naam in zuster Mertopawiro's Boek van Mormon mogen zetten. Ze verzameld namen van zendelingen die daar zijn geweest en daar zag ik veel namen van Nederlandse zendelingen in staan en ook stond daar Elder D. Todd Christofferson in, toen hij als zendingspresident of zeventiger in de West Indies was. Dat was erg grappig. En om dan maar even aan te geven hoe klein de wereld eigenlijk is, ze zijn ook erg goed bekend met de familie van zr. NG  hier in Suriname.

Elder D. Todd ChristoffersonElder D. Todd Christofferson

Zendingswerk

Het zendings werk gaat zo zijn gangetje. We doen ons best om onze onderzoekers vooruit te helpen en nieuwe mensen te vinden die naar de geweldig boodschap van geluk en vrede, die de herstelling van het evangelie van Jezus Christus brengt, willen luisteren.

Tempel

Eén van de dingen die mij erg opviel in de Conferentie is de hernieuwde aanmoediging om de tempel in ons leven centraal te zetten. Er werd in iedere sessie wel één of twee toespraken aan gewijd, aan het feit dat we wanneer het mogelijk is, veel naar de tempel moeten gaan en met regelmaat. Ik weet dat de tempel het huis van Heer is en dat zoals op de Algemene Conferentie verteld is, dat het ons extra kracht en hulp van God zal geven wanneer we ons daar geregeld dienstbaar maken voor hen die ons voor zijn gegaan.

Wachtkamer Zoetermeer TempelWachtkamer Zoetermeer Tempel 

Getuigenis

Ik houd heel veel van jullie allemaal en ik weet dat dit werk Gods werk is. Ik weet dat de kerk is hersteld door de profeet Joseph Smith en dat God door hem zijn enige ware kerk, zijn zuivere leer en het priesterschap heeft hersteld. Er is niets in deze wereld dat ons werkelijk gelukkig zal maken dan alleen de gehoorzaamheid aan de wetten en verordeningen die God voor de grondlegging van de wereld heeft vastgesteld.

;;