Verkrijgbare ingrediënten voor de recepten

Eerst dan de ingrediënten die er wel te krijgen zijn: meel, eieren, melk, suiker, zout, een paar soorten kerriepoeder, kaneel, cacao, verschillende soorten noedels, kip, pompoen, aubergine, kousenband, aardappels, ui, knoflook, bruine bonen, zuurkool, peper (verse peper, die kleine dingetjes, geen chili), nootmuskaat, tomaten, tomaten puree, yoghurt, maggi blokjes(kip), ananas, mango, en wat andere dingetjes die je waarschijnlijk wel op het Internet kan vinden, maar dit is wat er nu zo'n beetje in mijn hoofd op komt. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Cakejes bakken

Deze week was geweldig ondanks dat het weer niet optimaal gaat met Elder Vernes. Hij heeft in Guyana wat rare dingen opgelopen, waar hij nu nog steeds last van heeft. Maar we hebben best veel lessen gedeeld. We hebben voor wat leden cakejes gebakken (gewoon uit een Pillsburry pakje, maar dat weten zij niet). Het was erg leuk om de reacties van de leden te zien.

Onderzoekers naar de kerk

Het is fantastisch om te zien dat alle mensen die vorige week door verschillende reden niet naar de kerk konden komen er nu wel waren. Dat was gewoon weg fantastisch. Vooral ook omdat de zus van broeder Daloe (de moeder van Warsha) ook mee was gekomen en het erg leuk vond in de kerk. Dit vond ik al heel bijzonder want normaal gesproken is het erg lastig om hindoe mensen zover te krijgen om naar de kerk te komen of om überhaupt naar onze boodschap te luisteren en het te begrijpen en toe te passen. Maar haar broer en dochter zijn erg geïnteresseerd en bereiden zich voor om gedoopt te worden en ik bid en hoop dat het vuur ook naar haar zal over slaan en naar de rest van de familie.

Gezellig

Voor de rest hebben we gewoon een gezellige tijd gehad en hard gewerkt. Ik vind het erg gezellig om met Elder Vernes samen te werken en we hebben goede verwachtingen voor de aankomende overplaatsingen.

Elder Vernes en ik hebben het geweldige idee om ergens in de buurt van Delft of Leiden samen te gaan wonen met Elder lubberink en misschien ook wel met Elder Baantjer, na onze zending. Nu moeten we alleen nog beslissen wat we gaan studeren. Elder Vernes is zo nodig nog erger dan ik (hij vindt alles interessant en weet niet wat hij moet gaan studeren). Ik maak me er nu nog niet echt druk over, maar ik laat het zo langs mijn gedachten gaan. Het klinkt als een leuk idee. Alleen Elder Baantjer moet even zijn ouders laten uitzoeken in hoeverre het mogelijk is (hij heeft al een Nederlands paspoort) dus dan is alleen de vraag hoe het werkt met zijn nu al gehaalde credits en zijn scholarship.

Broeder Daloe

Ik zal nog even kort iets over broeder Daloe vertellen. Hij is echt geweldig, ook al is hij een erg simpele man en zegt hij dat hij niet zo goed leert en de dingen niet snel begrijpt. Maar wanneer we met hem praten over bv. het Woord van Wijsheid en de Wet van Kuisheid maakt hij de les af. Hij voelt gewoon van nature aan dat deze dingen zo moeten zijn. Toen we hem vertelde dat het kleine beetje roken wat hij deed ook niet goed was en dat hij moet stoppen met thee drinken om het Woord van Wijsheid na te leven, is hij er gelijk mee gestopt. Hij had zo iets van, nou als God zegt dat het niet goed is dan is het ook niet goed. En nu vertelt hij ons iedere keer hoe goed hij zich voelt en hoe goed hij zich iedere keer voelt als wij langs komen. Ik weet zeker dat dit de Geest is die hem helpt en sterkt, nu hij zich aan het voorbereiden is om gedoopt te worden op 11 april. Over de Wet van Kuisheid zei hij simpel, ja dat is natuurlijke ook niet goed als je constant naar een andere vrouw gaat, zo hoor je toch niet te leven.

Elder Croese met nog wat andere zendelingen in de auto.
Bron: elderkoenen.blogspot.com

Nieuw uiterlijk

We zijn bezig met een nieuw uiterlijk van de blog van Elder Croese. De opmaak kan er dus af en toe niet helemaal goed uitzien. Er wordt aan gewerkt. Sorry voor het ongemak.

Wat tegenslag

Met mij gaat alles goed vandaag. We hebben een goede week gehad maar we hebben wel wat tegenslagen gehad.

zone conferentie 16-3-2009 Croese 

Een klein wondertje!

Vorige week zondag was er dus echt een wondertje gebeurd! Iemand die Elder Vernes op straat had aangesproken was gewoon zomaar naar de kerk gekomen. Dit is iets wat sowieso niet echt vaak gebeurt maar als je er dan nog bij optelt dat die man nogal in aangeschoten toestand was toen Elder Vernes met hem sprak, maakt dat het nog wonderlijker.

Deze week hebben we hem geregeld bezocht en geweldige lessen gedeeld. Het ging nogal moeilijk omdat deze meneer niet echt naar school is geweest en amper Nederlands spreekt. Ik kan zijn Saranan Tongo niet heel goed verstaan vanwege het feit dat hij er veel Hindi door heen gooit. Maar gelukkig, toen we bij hem langs kwamen bleek dat zijn nichtje ook erg geïnteresseerd is en die spreekt wat meer Nederlands. Zij helpt ons om alles aan hem uit te leggen.

Deze zondag zou hij weer naar de kerk komen maar het ging niet omdat hij, toen hij onderweg naar de kerk was samen met zijn nichtje, werd lastig gevallen door een stel junks (één daarvan is zijn broertje). Ze hebben daar nogal een flinke ruzie gekregen en aangezien alles bij die meneer in de buurt onder een dikke lag modder ligt (vanwege de regen en het missen van bestrate wegen) waren alle kleren dus vies door de modder geworden. Hij was flink boos en ze zouden veel te laat voor de kerk komen. Dus hebben ze besloten om dan maar niet te gaan omdat ze het niet netjes vonden om boos en vies in de kerk te zitten.

Het typerende is dat die junks dus langs kwamen zo'n 2-3 min nadat wij daar die ochtend weg waren gegaan. Dus we hebben even met ze gesproken en gekeken wat nou precies de problemen waren. Maar iets waar ik dan nog bozer over word is dat die overlast van de agressieve en luidruchtige junks al langer bezig is en hij meerdere malen de politie heeft gebeld en langs geweest is op bureau, maar de politie hier niet wil komen omdat de weg naar zijn huis te modderig is!!!! 

Diarree wijzigt plannen

Dan hadden we een andere geweldige onderzoeker gevonden deze week. Haar naam is Anderea en ze is familie van zuster Dollard die afgelopen december door Elder Shakespear is gedoopt. Ze is enthousiast over de kerk, maar heeft veel moeite om te stoppen met thee drinken (zoveel moeite heb ik nog nooit met thee drinken gezien, vooral omdat er zoveel alternatieven zijn, chocolade melk/ kruiden thee enz.). Maar zij en haar twee kinderen zouden dus met zuster Dollart mee naar de kerk reizen. Dat ging allemaal goed omdat zuster Dollart graag weer naar de kerk wilde komen omdat ze de afgelopen paar weken niet kon komen omdat ze ziek was. (De hangmat was gebroken toen ze erin zat en ze heeft haar stuitje verzwik of gescheur of iets dergelijks. In ieder geval heeft ze er lang pijn aan gehad. Het ging nu eindelijk een stukje beter, zodat ze weer naar de kerk kon gaan). Maar nu kreeg ze onderweg naar de kerk last van diarree en moesten ze allemaal dus weer terug keren. 

Voor de rest hebben we een paar nieuwe mensen gevonden en een paar mensen die niet meer geïnteresseerd zijn laten gaan.

Zangles

Maar gisteren was nogal bijzonder. Elder Vernes heeft toestemming van president Robison gekregen om zangles te geven/een koor te gaan leiden. Dus wij gevraagd wie er allemaal in het gemeente koor wilden. Stond daar dus na de dienst de voltallige ZHV en JV en de gemeente zendingsleider! Nou, een geweldige koor les gehad van hem. Het verschil dat we hoorden na een half uur samen oefenen was geweldig. Het was echt een dag en een nacht verschil. Elder Vernes is erg getalenteerd en heeft een groot talent voor dingen die met muziek te maken hebben echt geweldig ik heb zitten genieten. (vooral wanneer hij piano speelt, geweldig!)

Hier nog wat foto’s van de zoneconferentie van vorige week, met dank aan zuster Robison, die deze foto’s op haar blog plaatst.

zone conferentie 16-3-2009 Suriname zone zoneconferentie 16-3-2009 zoneconferentie 16-3-2009 role play 2 zone conferentie 16-3-2009 eten zone conferentie 16-3-2009 lunch elders 2 zone conferentie 16-3-2009 Vernes Lubberink 

Recepten gevraagd!!!!

Ik eet hier regelmatig kip. Ze verkopen hier gewoon in de winkels ingevroren kippenborsten waar ik er gewoon altijd twee van koop, netjes alle bot en vetjes van afsnij en dat heb je gewoon kipfilet. Dus ik zorg wel goed voor mezelf. Ik moet alleen wat meer recepten zien te vinden want tot nu toe eet ik veel kip kerrie, wat ik gewoon zelf maak (niet zo moeilijk) en toch lekker is. Dus als jullie wat recepten kunnen sturen zou dat geweldig zijn. Doe dat dan wel als attachment zodat het makkelijker uit te printen is. Nog een aantal dingen over de recepten: ik heb hier geen keukenweegschaal, dus alles met grammen e.d word lastig. Ook zijn er hier niet zo veel melk producten als in Nederland. Het houd zo'n beetje op bij vla, yoghurt, melk en kaas. Kwark heb ik nog niet gezien en ook geen crème fraîche en zure room, maar dit komt misschien omdat ik nog steeds niet in de stad zit en ze buiten de stad gewoon minder dingen hebben. Voor de rest hebben ze veel basis dingen. Veel keuken gereedschappen heb ik nou ook niet, geen mixer of garde of iets dergelijks. Stuur maar gewoon wat recepten voor gerechten met rijst en noedels, want daar houd Elder Vernes wel van (hij is niet zo'n aardappel liefhebber).

Elder Vernes is gelukkig weer terug!

Voor de rest was het geweldig dat Elder Vernes weer terug is gekomen uit Trinidad, zodat we eindelijk weer in ons gebied in Wanica hebben kunnen werken. Jammer genoeg zijn veel van onze onderzoekers niet meer geïnteresseerd of niet meer actief, waardoor we afgelopen week veel gezocht hebben. Wat wel geweldig was is om te zien hoe onze Hemelse Vader ons zegent wanneer we doorzetten en hard werken. Een keer waren we in een straat met een echt grote plas en veel modder. Eerst wou ik er eigenlijk niet doorheen omdat ik geen zin had om weer helemaal vies te worden, want dat was de afgelopen dagen nogal vaak gebeurt, maar toch zijn we verder gegaan omdat ik het gevoel had dat we met iemand aan het eind van de straat moesten spreken. Toen we daar aanklopte deed er eerst niemand open. We gingen naar het volgende (laatste) huis. Daar bleek niemand te wonen omdat het nog in aanbouw was. Toen we weer terug gingen naar het een na laatste huis en daar aanklopte, deed een meneer open. Daar hebben we even mee gesproken en toen hebben we met hem en zijn vrouw samen een korte herstellings les gedeeld. Het was echt een geweldige les. Ze zijn echt aardig. Hij heet Steven en zij Sequita. Ze zijn net naar dit gebied verhuisd en waren op zoek naar een kerk in de buurt. Ze zijn pas getrouwd, werken allebei en zitten ook allebei nog op school en zij is flink zwanger. Het was heel bijzonder dat toen we tijdens de les uitlegde hoe de Geest een rustig en goed gevoel is, ze dat heel bekend klonk en ze zich hier erg goed over voelden. Het was echt fantastisch! Ik heb zeker de Geest gevoeld en ik weet dat zij het ook hebben gevoeld. Diezelfde avond zijn ze zelfs al gestopt bij godsdienstonderwijs. Ze zijn alleen niet naar binnen gekomen omdat ze laat waren en niet wilden storen .

Elder Vernes

Elder Vernes

Ik hou van dit werk en ik weet dat wanneer wij hard werken en God laten zien dat we werkelijk gewillig zijn om met al zijn kinderen overal hoe dan ook te praten, zal Hij ons die mensen op ons pad sturen die bereid zijn om Zijn evangelie te horen en te accepteren.

Zoneconferentie

De zoneconferentie gisteren was erg opbouwend en leuk. We hebben de afgelopen tijd gestudeerd over voortdurende bekering. Dit was echt een erg interessant onderwerp. Ik heb weer meer geleerd over hoe ik beter bekeerd kan worden tot Jezus Christus onze Heiland en Verlosser.

Afscheid Broekzitter

Afscheid Elder en zuster Broekzitter

Slideshow maart

Hierbij weer een slideshow gemaakt door de vrouw van de zendingspresident. Boordevol met foto’s uit de West Indies Mission. Elder Croese is te zien rond de volgende tijden: 1:30, 5:25, 6:04, 6:06 en 8:42.

Het bericht van Elder Croese volgt morgen, aangezien het weer zone conferentie was.

Vijfde wiel aan de wagen

Deze week was echt gek. Nadat Elder Vernes afgelopen maandag om 3 uur 's morgen naar Trinidad is gevolgen vanwege zijn ontstoken vinger, ben ik deze week overal en nergens geweest. Ik heb gewerkt met de zoneleider, met Elder Ash en Elder Tholen en met Elder Shakespear en Elder Lubberink. Het was echt een leuke week en een voorrecht om met al deze elders samen te mogen werken. Maar aan de andere kant is het ook erg vervelend omdat je constant bij anderen te gast bent en je nooit echt dat thuis gevoel hebt wat je toch wel hebt als je in je eigen appartement ben. Al heb ik wel een paar hele leuke ervaringen gehad afgelopen week.

Samenwerken met Elders Lubberink en Shakespear

Toen ik samen met Elder Lubberink en Elder Shakespear aan het vinden was, hebben we echt een leuke familie gevonden. Direct daar hebben we een korte les met ze gedeeld en hebben ze toegezegd om te gaan trouwen, zich te laten dopen, de volgende zondag naar de kerk te gaan en over deze dingen te lezen en te bidden. De Geest was echt sterk aanwezig en het was een hele bijzondere les.

Samenwerken met de leden

Ook heb ik deze week het voorrecht gehad om veel met leden te werken. Dit omdat het voor mij alleen maar mogelijk was om in mijn eigen gebied te werken wanneer ik met een lid samen werkte. Dus zo heb ik toch nog een paar middagen/avonden met leden in mijn gebied kunnen werken. Ik ben echt dankbaar voor al de leden die hun tijd hebben opgeofferd om met mij samen te werken, want ook al ben je nog wel bezig met zendingswerk, het is toch wel erg vervelend om zo lang uit je eigen gebied te zijn. En je bent toch altijd maar een beetje het 5e wiel aan de wagen.

Samenwerken met Elder Tholen

Deze week was ik ook een middag op splits met Elder Tholen, zodat Elder Tholen en Elder Ash meer afspraken konden hebben. Elder Ash is met een lid gaan werken. Toen we bij een minder actieve familie zaten en de les was afgelopen, begon het te regenen. Elder Tholen keek me aan en ik zei hem met en glimlach op mijn gezicht dat we daar wel doorheen konden lopen. Dus wij verder op weg en nog wat mensen bezocht. Komen we uiteindelijk bij een huis waar een andere minder actieve familie zit. Daar hebben we echt een geweldige les gedeeld. Halverwege de les kwam een onderzoeker van Elder Tholen en Elder Ash langs en kwam er ook bij zitten. Later hoorde ik van Elder Tholen dat hij wel het gevoel had om weg te gaan, maar dat hij er niet veel zin in had vanwege de regen, omdat hij niet helemaal nat wilde worden. Maar dat hij toch blij was dat hij het gedaan had omdat we anders misschien nooit die laatste les hadden gedeeld die zo goed was. Dus ik was erg blij dat ik hem daarbij van hulp kon zijn.

Samenwerken met de Broekzitters

Voor de rest heb ik ook een avond met de Broekzitters samen gewerkt. Dat was natuurlijk weer geweldig! Ik vind het erg bijzonder  dat ik met hen samen kon werken en dat ze wat van hun kostbare tijd hebben opgeofferd om met mij samen te werken. Ik vind het wel jammer dat ze deze week al weer naar huis gaan, maar ja, het is nou eenmaal zo. Ze zijn echt geweldige zendelingen en hebben veel liefde voor iedereen, lid, zendeling ,onderzoeker etc.

Jullie horen volgende week dinsdag weer van mij omdat het volgende week zone conferentie is.

Het belang van gezinnen

Deze week was weer een beetje een ruwe week. We hebben hard ons best gedaan en hard gewerkt. We hebben echt een geweldige familie ontmoet, de familie Norton. We hadden eerst contact met de zoon gemaakt. Toen we terugkwamen voor een afspraak, was er eerst niemand thuis. We hadden toch maar besloten om het nog een keer te proberen en toen waren zijn ouders thuis en hebben we een geweldige les met hun gehad. Toen we deze week bij hen terug kwamen bleek dat ze een geweldige ervaring hadden gehad met het evangelie. Ze hadden wat geschillen binnen het gezin en we hebben ze duidelijk uitgelegd dat, als ze het evangelie van Jezus Christus naleven en in hun gezin toepassen, dat hun gezin zal sterken en er voor zal zorgen dat onenigheid zal verdwijnen en de liefde onder elkaar zal toenemen. Toen we terugkwamen deze week bleek dat  ze  samen (man en vrouw) gelezen hadden en er meer over geleerd hadden. Ze hadden het effect ervan al gezien. Ze vertelde ons dat het voelde alsof ze weer opnieuw getrouwd waren. Ze hebben beiden hun eigen fouten ingezien, in plaats van alleen maar die van de ander. Dat was dus echt een geweldige ervaring.

Ik weet dat dankzij het evangelie van Jezus Christus gezinnen voor eeuwig kunnen zijn, en hier op aarde en in de eeuwigheid veel geluk en vrede kunnen voelen. Een goed gezin is de basis van elke gezonde samenleving. Een sterk gezin bestaat uit een man en vrouw die wettig getrouwd zijn (en kinderen) die het herstelde evangelie van Jezus Christus in hun leven toepassen en gezamenlijk er over leren. Ik weet dat Hemelse Vader van gezinnen houd en ons daarom al deze hulp en leiding geeft door middel van profeten.

;;