Wat mis gegaan met de foto’s

Ten eerste, sorry dat er weer geen foto's zijn. Ik had geprobeerd foto's te versturen maar er was wat mis gegaan en dat heeft me veel tijd gekost.

Zit cultuur ook in je karakter?

Deze week in Wanica was weer geweldig. Het is echt leuk om met Elder Vernes samen te werken. Het was me niet opgevallen hoe cultuur ook in je karakter gaat zitten. Het is heerlijk om met een Nederlandse collega te zijn. Niets tegen al mijn vorige collega's, ik houd van ze en ze zijn geweldig, maar het is grappig om te zien hoe we (Elder Vernes en ik) hetzelfde over bepaalde dingen denken.

Bandenpech

Voor de rest was de week nog wel een beetje ruw. Het heeft regelmatig geregend en we hebben een aantal keer banden pech gehad. Dat nam veel tijd in beslag. Vooral omdat gisteren, midden in een modderweg, mijn band in één keer *knal* deed en ik met mijn velg op de grond zat. We waren op weg  om broeder Ritveld het avondmaal te brengen en om hem een zalving te geven omdat hij ziek was en niet in de kerk kon zijn. Maar aangezien hij nogal ver weg woont en we zo'n beetje in de middel of nowhere waren, was dat nou niet het leukste wat er gebeurde. Maar "no spang" het werk gaat door en is het niet te fiets, dan maar te voet (het gaat alleen wat langzamer) door regenweer of wind de zendelingen gaan gewoon door, dus dat hebben we dan ook gedaan. Broeder Ritveld was erg blij dat we er waren en stelde het avondmaal en de zalving erg op prijs. Geluk is ook gelijk dat de Heer altijd voor zegeningen zorgt. Op hetzelfde moment blijkt hij bezoek te hebben van een ander (minder actief) lid van de wijk, die aanbood ons met onze fietsen met zijn pick-up truck thuis af te zetten. Daar hebben we dus dankbaar gebruik van gemaakt.

Koud in Suriname

Hier weer een berichtje uit het warme, zonnige en toch ook best regenachtige Suriname.

Afgelopen week was weer geweldig. We hebben hard gewerkt en zijn een aantal keer helemaal kapot geregend. Echt, toen ik hier in Suriname aankwam dacht ik dat ik het nooit koud zou hebben, maar als je door het water heen fiets en de regen je helemaal kletsnat maakt en het waait een beetje is het hier toch echt wel koud.

Overplaatsingen

Ook hebben we de overplaatsing telefoontjes gehad.
Jullie raden nooit wie mijn nieuwe collega gaat worden, Elder Vernes.  Ik vindt het wel jammer dat Elder Shakespear alweer zo snel weggaat. Zes weken is toch wel een beetje snel, maar ja, het zal wel een goede reden hebben. Ik kijk er naar uit om Elder Vernes beter te leren kennen. Ook gebeuren er veel dingen met overplaatsingen deze week. Elder Swart en Elder Sorber gaan Suriname uit naar Guyana. Elder Muse gaat naar een van de eilanden. Elder Vernes, Elder Lubberink en Elder Jones komen Suriname in. Dus dat is weer een grote verandering. 

Onderzoekers

Ook had deze week weer zijn leuke en minder leuke momenten. Zuster Landes, een goed onderzoeker van ons, die alleen maar naar de kerk moet komen en dan is ze klaar om gedoopt te worden, gaat voor een maand naar boven Saramacca omdat ze daar voor een schoonzusje van haar moet zorgen omdat diens man is overleden. O.a door dat overlijden kon zo tot nu toe iedere zondag niet naar de kerk komen, maar de andere geboden onderhoud ze wel en ze is erg enthousiast om gedoopt te worden. Alleen dus heel erg jammer dat we haar nu een maand niet kunnen spreken.

Grappige ervaring

Ook had ik een erg grappige ervaring. Ik sprak iemand aan en die sprak Engels maar niet met een Guyanees accent, dus ik dacht dat het een Surinamer was die grappig dacht te zijn. Dus ik Nederlands tegen hem spreken. Blijkt hij me ect niet te verstaan. Even in het Engels met hem gesproken, blijk het iemand te zijn die vanuit Nigeria op vakantie is.. dus dat was echt komisch. Maar het was wel een heel aardige meneer.

Ja, ik weet het, weer geen foto's. Sorry volgende week zeker...

Regen,regen,regen

 

Deze week was gewoonweg geweldig! Ook al ben ik redelijk wat keren drijfnat geregend en ging zaterdag terwijl het regende, vlak voor de laatste afspraak, mijn band kapot, en moesten we dus door de regen naar huis lopen, heb ik het geweldig gehad!

de wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk

We hebben veel lessen met onderzoekers kunnen delen en we hebben echt zegeningen van Hemelse Vader ontvangen. Iedere dinsdag, voor onze districts vergaderingen, zingen we met alle zendelingen voor de kerk. Een aantal zendelingen spreken dan de mensen aan. Hierdoor hebben we veel verwijzingen gehad voor ons gebied. Alhoewel er veel nep waren zien we dat de wegen van de Heer ondoorgrondelijk zijn. Bij een aantal van de neppe verwijzingen waren de mensen die er wel woonden erg bereid om naar ons te luisteren en meer over het evangelie van Jezus Christus te leren.

Luisteren naar de Geest

Erg bijzonder deze week vond ik de ervaring die we hadden met broeder Ritveld. We zouden met hem naar een afspraak gaan en toe we daar aankwamen was er niemand thuis. Dus vroegen we hem, omdat hij toch in de buurt woonde, of hij misschien iemand kende die we zouden kunnen bezoeken. Eerst zei hij dat hij de mensen in de buurt niet echt kon, maar toen we hem vroegen of er iemand in zijn gedachte opkwam, die hij dan misschien niet zo goed kende maar waar we toch de boodschap van de herstelling mee konden delen, was er gelijk iemand in zijn hoofd waar we naartoe zijn gegaan. Dit was echt geweldig. We hebben een goede les gehad. Toen we gisteren terugkwamen om verder te onderwijzen en te checken hoe alles was gegaan, vertelde ze ons, nadat we erom vroegen, dat ze als antwoord op haar gebed een goed en warm en brandend gevoel in haar boezem had gehad toen ze God in gebed vroeg of dat deze dingen waar waren. Ze zei dat het voor haar een getuigenis was dat deze dingen waar zijn. Dit was echt bijzonder om mee te maken. Omdat  broeder Ritveld naar de Geest luisterde, die hem heeft geleid naar die mensen die voorbereid waren om met ons te spreken, hebben we weer iemand verder kunnen helpen.

Commewijne

Ook hebben we vanochtend in Commewijne gewerkt. Dit gebied is nog niet open voor zendingswerk, daarom werken we er nu in onze vrijetijd in, om er meer leden en onderzoekers te krijgen zodat het geopend kan worden. Toen we daar aan het werk waren kwam een mevrouw van Guyana op ons af en na even met haar gepraat te hebben bleken zij en haar man lid te zijn van de kerk. Nadat ze vorig jaar vanuit Guyana verhuist waren, naar Commewijne, wisten ze niet waar de kerk hier was. We hebben haar gelijk de informatie gegeven en ze was harstikke gelukkig. Wat een geweldige ervaring met de hulp van de Heer die ons precies daar stuurde!

Slideshow met foto's van Schiphol

We hebben eindelijk twee CDs ontvangen met foto's van Elder Croese. Het merendeel is gemaakt op Schiphol en in Amerika. Er zitten ook een paar foto's tussen uit Suriname, maar niet heel erg veel. De foto's van het afscheid op Schiphol heb ik verwerkt in een slideshow. Als ik meer tijd heb zullen ook de andere foto's in dit soort slideshows worden verwerkt. Voor nu veel plezier met deze reeks foto's.

Kilian



Nu het gepubliceerd is, zie ik dat de kwaliteit niet bijzonder is. Voor de volgende slideshows zullen we op zoek gaan naar alternatieven.

Wow, wat geweldig!

We zijn vandaag naar een museum in Commewijne geweest. Het museum was wel leuk ik heb weer wat foto's gemaakt. Ik weet inderdaad dat ik wat meer foto’s moet nemen maar het is best lastig om er aan te denken. Ik heb constant mijn camera bij me, maar we zijn gewoon druk bezig en het duurt gewoon te lang om iedere keer die camera onderuit mijn tas te halen. Maar ik zal mijn best doen.

Kilian, Gefeliciteerd!!

Maar nu eerst het belangrijkste! Van harte gefeliciteerd met je zendingsoproep Kilian! Wow, dat is wel een hele bijzondere zendingsoproep naar Rusland. Het is wel duidelijk waar deze strenge winter in Nederland voor nodig was, om je een klein beetje voor te bereiden op het koude weer in Rusland. Ik ben echt onwijs blij voor je en ook wel een beetje jaloers hoor, dopen in het ijs, Russisch leren, eerste keer naar de kou toe. Maar ik weet dat de Heer geen foutjes maakt en dat ik hier in Suriname zit omdat hij mij hier nodig heeft.

Toeval bestaat niet

Voor de rest ging het echt geweldig deze week. We hebben vooruitgang gemaakt met de minder actieve jongen waar ik vorige keer over sprak. Hij is deze week twee keer met ons mee geweest op stap en hij is zijn Boek van Mormon weer aan het lezen. Het was echt heel bijzonder. We hadden hem uitgenodigd om met ons mee te gaan naar een les. Komen we daar bij dat gezin aan, zien we daar opeens zijn zus staan. Dat was op zich al raar, dus wij hadden zo iets van, wat doe jij hier? Bleek even later dat onze afspraak zijn tante was. Dus dat was wel heel "toevallig". We hadden echt een geweldige les over het Boek van Mormon en ze zijn gewillig om het Boek van Mormon te lezen en er over te bidden. Ze hebben dat bevestigende gevoel van de Heilige Geest gehad dat deze dingen waar zijn, dus afgelopen zondag was een gedeelte van het gezin in de kerk. Dus dat was echt geweldig.

Een fijne collega

Ik heb het hier echt onwijs naar mijn zin. Het is echt fantastisch om samen met Elder Shakespear te werken. Hij is een heel grappige, rustige en toegewijde zendeling. Ik ben dankbaar dat ik met hem kan dienen in dit gebied. Het is echt mooi een erg groot.

Geestelijke ervaringen

Deze week hadden we echt een geestelijk week. Ik heb de Geest vaak gevoeld. Ik weet dat dit het werk van Hemelse Vader is en dat hij degene is die dit werk leidt en dat niemand het zonder hem kan doen. Ook een andere onderzoekster van ons is erg goed bezig. Jammer genoeg is ze nog niet naar de kerk gekomen maar dat gaat a.s zondag gebeuren.

;;