Weinig tijd

Ik hou heel veel van jullie allemaal, maar omdat ik veel naar president Robison (de zendingspresident) te schrijven had, heb ik maar 5 minuutjes om naar jullie te schrijven, sorry.

Geen foto’s

Sorry, in dit internet café weer geen USB toegang en ook heb ik nog geen foto’s om te sturen.

Afgelopen week

Afgelopen week was weer een week hard werken. Pa hartstikke bedankt voor je e-mail, ik weet nu wat we verkeerd aan het doen waren. We waren wel aan het proberen om met de inactieven leden te werken, maar meer om hen mee te krijgen naar andere afspraken, in plaats van ons echt op hen te focussen en dan door hen nieuwe onderzoekers te krijgen. Dank je wel.

Gebiedsconferentie

Afgelopen zaterdag en zondag hadden we een gebiedsconferentie van de Caraïben en daar hebben we de gelegenheid gehad om te horen van President Eyring (raadgever in het Eerste Presidium) en van Elder Bednar (lid van het Quorum der Twaalf Apostelen). Dit was echt onwijs bijzonder en de Geest was echt sterk. Op zaterdag tijdens de priesterschap dienst deden ze weer het vragen stellen. Dit was echt bijzonder hoe de leden in Jamaica de vragen stelden die door de hele Caraïben nodig waren.

waterputToch nog een foto. Hier is te zien hoe Elder Croese hun sleutels opvist die in deze waterput waren gevallen. Deze is gehaald uit een slideshow die te zien is op de website van de vrouw van de zendingspresident.

Hard gewerkt

We hebben hard gewerkt en het ging best goed. We hebben weer wat meer lessen met leden gehad en daardoor dus ook wat onderzoekers in de kerk.

Zone conferentie

Gisteren hadden we weer een geweldige zone conferentie. President Robison is echt geweldig! Ik heb weer veel geleerd over licht en waarheid en over onze eeuwige vooruitgang voor en na dit leven. Het was echt bijzonder inspirerend. Tijdens de zone conferentie ben ik de hele tijd bezig geweest met vertalen voor Elder en zuster Broekzitter. Ik hoop dat ze het een beetje begrepen hebben, want het ging erg roestig en soms was ik wat stukjes kwijt, omdat ik het niet goed gehoord had, maar ja ik heb mijn best gedaan.

Onderzoekers

Voor de rest was er echt iets leuks. Afgelopen dinsdag hadden we een zone vergadering. Na die vergadering hebben we met alle zendelingen op de hoek van de straat, bij de kerk in de stad, lofzangen gezongen. Een aantal van de zendelingen hebben mensen aangesproken en dit ging echt goed.  We hebben hierdoor een aantal goede nieuwe onderzoekers gevonden, voor ons in Wanica, dus dat was echt geweldig. Eén verwijzing die we daardoor ontvangen hebben is een mevrouw met een groot gezin die wel ontvankelijk zijn voor onze boodschap. Daar hebben we dus een paar lessen mee gehad en dat was echt geweldig. Ik houd van zendingswerk.

Ook is er iets anders leuks wat ik vandaag gehoord had. We kunnen naamplaatjes in Saranan Tongo (de plaatselijke taal) bestellen. Dat ga ik dus zeker doen. 

Getuigenis

Ik weet met heel mijn hart, dat wij een Hemelse Vader hebben die de vader van onze geest is en die zo veel van ons houd dat wij het niet kunnen bevatten. De liefde van deze Hemelse vader is kenbaar gemaakt door de Verzoening van Zijn Zoon Jezus Christus. Ik weet dat wij alleen terug bij onze God kunnen komen en net zo als Hem kunnen worden, als wij Jezus Christus volgen en alles doen wat wij kunnen om de geboden te onderhouden en de wetten van het Celestiale koninkrijk hier al na te leven. Wanneer we dat doen zullen we meer licht en waarheid van God ontvangen, zodat we na dit leven  door de verzoening van Christus klaar zullen zijn om zijn koninkrijk in te gaan. Ik weet dat de kerk en het evangelie van Jezus Christus zijn  herstelt door de profeet Joseph Smith en dat hij door de macht van God het Boek van Mormon heeft vertaald. Ik weet dat het onze heilige taak en voorrecht is om deze kennis met andere te delen zodat zij de zegeningen er van in hun leven kunnen ervaren.

Ik houd heel veel van jullie laat me weten waar Kilian, Mike, Mona en Tosca naartoe gaan op zending, ik ben erg benieuwd. Ook heb ik gisteren Elder Kempenaers gezien, hij zit nu aan de Franse kant.

Overgeplaatst

Ten eerst sorry dat er deze week geen foto's zijn, maar ik heb er nog geen gemaakt omdat het (bijna) de hele week heeft geregend.

Op naar Wanica

Afgelopen dinsdagmorgen ben ik door de zone-leiders opgehaald en naar Wanica gebracht. Het was wel vervelend om alles weer in te moeten pakken. Maar heb alles netjes weer in de koffers gedaan en ging op weg naar mijn nieuwe gebied. Wow, dit is echt anders als het vorige gebied. Ik begin nu pas echt zendings werk te doen. Wanica is een buitenwijk van Parbo (Paramaribo), maar het is veel meer stad als dat Kwarasan was. Omdat het een groot gebied is betekend het dat ik veel moet fietsen overal naar toe.

 

De rode punaise geeft ongeveer het nieuwe gebied, Wanica, weer. Dit is het 2e gebied waar  elder Jared Croese dient.

Ook had ik deze week een paar echte zendingservaringen. Ik liep naar iemand toe om met ze te spreken en ze negeerden mij gewoon en liepen veder (dit is nog nooit gebeurd in Kwarasan), dus je kan wel merken dat de houding van de mensen hier anders is dan in Kwarasan. In tegenstelling tot Kwarasan is Wanica al heel lang een gemeente, dus zijn hier inderdaad alle roepingen en dergelijke gewoon goed geregeld. Dat is wel heel prettig. We hebben echt een geweldige gemeente zendingsleider. Zijn naam is Lucien en hij is echt geweldig enthousiast. Zodra ik een foto van hem heb zal ik het wel sturen. Hij is echt een bijzondere jongen met een geweldig getuigenis. De gemeentepresident, president Druiventak, is ook echt geweldig. Hij werkt hard op zijn werk, voor de kerk en in zijn gezin.

Voor de rest zat alles een beetje tegen deze week. Veel afspraken gingen niet door, veel regen waardoor mensen niet wilde spreken en ook helemaal geen onderzoekers in de kerk. Maar hier gaan we verandering in brengen. Deze week gaan we ons kapot werken om te zorgen dat we meer lessen, meer lessen met leden hebben en ook meer onderzoekers die vooruitgang maken. Ook zullen we de gemeente helpen met het heractiveren van leden omdat er veel inactieve leden zijn in Wanica (origineel waren het twee gemeenten en nu nog maar één en hier komen er ook steeds minder). De gemeentepresident (en wij) hadden het idee om iedereen aan te moedigen om het Boek van Mormon te lezen. Ik weet dat wanneer wij het Boek van Mormon lezen, het altijd een positieve uitwerking op ons zal hebben. Het zal ervoor zorgen dat geschillen opgelost worden en de Heilige Geest die getuigd van de waarheid zal ons aanzetten tot bekering en ons nederiger maken.

Nieuwe collega

Elders Ash, Muse, and Shakespear oktober 2008

Rechts:elder Shakespear, de nieuwe collega van elder Croese

Dan even tot slot een stukje over mijn nieuwe collega, Elder Shakespear. Hij is echt geweldig. Weer heel anders als mijn vorige collega's maar zeker iemand waar ik veel van kan leren. Op het moment heeft hij ongeveer even veel van zijn zending over als ik net heb gehad. Maar buiten dat is hij een heel rustige en geduldige elder. Hij heeft een sterk getuigenis en is voor mij echt een voorbeeld, in het bijzonder hoe hij eigenlijk iedereen wel aanspreekt en uitnodigt om naar de kerk te komen. Net zo als vele andere zendelingen komt Elder Shakespear uit een groot gezin in Utah. Het is echt geweldig om met hem samen te werken en we gaan er deze week hard tegenaan om onze doelen te bereiken en meer mensen (leden en onderzoekers) in de kerk te krijgen.

Ik houd heel veel van jullie.

Groetjes,
Elder Croese

Doel van de zending bereikt!!

Deze week was fantastisch, vermoeiend, leuk en ook een beetje verdrietig.

Doel bereikt

Oké ten eerste, we hebben als zending ons doel bereikt! We hebben 2012 mensen gedoopt in 2008. Het was nog even heel spannend op het eind toen we op 31december nog 13 dopen nodig hadden, maar Guyana en Trinidad hebben hard gewerkt toen wij op Browns berg waren. Het was echt geweldig om iedere keer van de zoneleiders te horen als er weer mensen gedoopt waren. (De assistent belde alle dopen door naar alle zoneleiders zodra er weer één gerapporteerd was.)

Onderzoekers

Elder Riding en ik hebben de zegening van God hierin gezien. Rond kerst hadden we zr. Kertoidjojo gevonden en zij is gewoon geweldig! Ze was al naar de kerk geweest een paar jaar geleden maar ze was niet meer gekomen omdat ze van een zendeling had begrepen dat ze niet naar de kerk kon komen als ze niet getrouwd was (op dat moment woonde ze nog samen). Ze dacht dat het nu ook nog telde, nu ze alleen woont met haar kinderen. We hadden haar uitgelegd dat dat niet zo was, dat ze alleen niet gedoopt kon worden als ze samenwoonde en niet getrouwd was. En dus wilde ze graag naar de kerk komen op zondag. Toen we maandag bij haar langs kwamen hebben we haar gevraagd of ze de volgende dag gedoopt wilde worden. Ze sprong bijna in de lucht van vreugde! Dus wij zijn die maandag en dinsdag voor haar doop door alle lessen heengegaan. Ze snapte alles en hield zich eigenlijk al aan alle geboden. Ze dronk alleen een klein beetje koffie, waar ze gelijk mee is gestopt. En toen is ze op dinsdag 30 december gedoopt.

Echt geweldig om te zien hoe Hemelse Vader deze mensen, die gewoon zo ontzettend voorbereid zijn, op ons pad stuurt. Ook blijkt het dat ze een kennis (vriend) heeft die bij ons in Rotterdam woont en waar ze regelmatig mee belt en smst.

Brownsberg 31-12-2008

Browns berg

Browns berg was leuk, hij leek veel op het vele wandelen in Oostenrijk (en zeker zo zwaar) alleen de bomen zijn anders.

Brownsberg 2 31-12-2008

Overplaatsingen

Ook heb ik te horen gekregen dat ik overgeplaatst ga worden naar Wanica. Mijn nieuwe collega zal Elder Shakespeare zijn. Ik zal Kwarasan en Elder Riding dus verlaten, wat ik best jammer vind, maar het nieuwe gebied en collega zullen ook wel goed zijn.

Ik houd heel veel van jullie, veel liefs en een gelukkig nieuwjaar!
Elder Croese

;;