Gelukkig en gezegend 2009

Deze week was een gekkenhuis, vanwege eerste en tweede kerstdag en alle drukte daarom heen. Ook door de voorbereidingen op het eind van het jaar, liepen een hele hoop dingen niet zoals normaal, zoals we gepland hadden, maar toch was het een fantastisch Kerst hier in Suriname. Het is echt raar, het was bewolkt, warm en het regende. Het voelde helemaal niet als Kerst, maar toch ook weer wel.

Spin dec 2008

Een flinke spin

Doopdienst Benjamin en zijn zoon Ray

Afgelopen zaterdagochtend zijn Benjamin en zijn zoon Ray gedoopt. Op zondag zijn ze bevestigd en is Karlien, de vrouw van Benjamin gedoopt. Dit was echt geweldig! De Geest was sterk aanwezig, ondanks dat iedereen haast had en alles er nog  even extra tussen Kerst en oud en nieuw is gestopt. Ook heeft Henny (die vorige week gedoopt is en de vriend van Rachela is) het Aaronische priesterschap ontvangen. Oftewel een heel bijzondere kerkdienst met een hele hoop geestelijke ervaringen voor iedereen die er aanwezig was.

doopdienst 29-12-2008 Foto van Elder Croese en wat onderzoekers

Karlo

Op de doopdienst van Karlien gaf Karlo (vorig week gedoopt) zijn getuigenis, ondanks dat hij heel zenuwachtig was ging het geweldig! Hij is echt fantastisch! Steeds zegt hij tegen ons: "Broeders Rider en broeders Croes", zo noemt hij ons, omdat het hem niet lukt om onze namen goed uit te spreken, "Ik wil meer leren, ik wil meer over het evangelie weten" en dan zeggen wij hem dat dat precies is wat hij kan doen, omdat we nooit volleerd zullen zijn in het evangelie en dat wij er ook constant nieuwe dingen bijleren. Op het moment is hij hard in het Boek van Mormon aan het lezen. Het is echt geweldig om te zien hoe hij iedere keer als hij ons ziet weer verteld wat er gebeurd is met Nephi Lehi of iemand anders uit het Boek van Mormon. Hij houd er echt van en ziet hoe het zijn leven kan helpen. Hij heeft echt een geweldig getuigenis van het Boek van Mormon. Ik vind dat heel bijzonder om te zien. Ook omdat hij mij ook helpt om te zorgen dat ik dingen beter onthoud en doorlees. Omdat ik ook laatst weer opnieuw ben begonnen (omdat ik het weer uit had), vraagt hij me steeds waar ik ben. Dat is echt leuk.

Ik houd veel van de mensen hier. en ik ga hard werken in het aan komende jaar.

Koekjes kerst De koekjes die we hebben gebakken voor de leden en onderzoekers

Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezegend 2009 toe.

Groetjes elder Croese.

Lees het Boek van Mormon

Hoi allemaal hier ben ik weer,

broeder Wirjo als kerstman Broeder Wirjo als kerstman

Nou ik hoop dat jullie de foto’s leuk vinden. Jaja een extra deze week.

Wonderen

Deze week was geweldig, we hebben weer vele wonderen gezien. Oké, even een vervolg op het verhaal van Benjamin. Vorig week zondag was hij begonnen met stoppen met roken en afgelopen zaterdag had hij maar liefst 0 sigaretten gerookt! Wow wat een wonder! Ik zei nog tegen Elder Riding: nou hoe zou dat boek verkopen “van 80 tot 0 in een week, een handleiding om te stoppen met roken,het Boek van Mormon!” Benjamin heeft veel in het Boek van Mormon gelezen deze week om hem die kracht en hulp te geven die hij nodig had. Ook is hij in één dag helemaal gestopt met koffie drinken. Dit is echt een wonder!

doopdienst  15-21 december 2008

Doopdienst

Dan hadden we ook deze week een doopdienst, met niet 1, niet 2, maar met maar liefst 5 dopelingen! En ook al ben ik er onwijs enthousiast over, ik wil het niet laten klinken of dat dit mijn werk is, want dat is het niet. Al deze mensen, daar heb ik eerlijk gezegd niet veel voor gedaan. Ze waren zo voorbereid door Hemelse Vader dat ze gedoopt  wilden worden en dat ze de waarheid herkende toen ze het hoorde. Alles zijn zegening van Hemelse Vader en ik voel me onwijs gezegend dat ik de gelegenheid heb om dit mee te maken en te zien hoeveel geluk het deze mensen geeft in hun leven en hoe hun leven veranderd als ze het herstelde evangelie van Jezus  Christus accepteren en naleven.

Getuigenis

Ik weet dat dit Gods enige ware kerk is en dat het door de profeet Joseph Smith is hersteld. Dat wij allemaal door gehoorzaamheid aan de wetten en verordeningen van het evangelie werkelijk gelukkig kunnen worden en eeuwig leven zullen verkrijgen, om voor eeuwig in een staat van nimmer eindigend geluk samen met onze Hemelse Vader, Jezus Christus en onze geliefde samen te wonen.

In het bijzonder in deze tijd dat we de geboorte van Jezus Christus, onze heiland en verlosser herdenken wil ik jullie allemaal het beste wensen en nodig ik iedereen uit om het Boek van Mormon te lezen, de boodschap die het bevat in hun hart te overwegen en God de Eeuwige Vader in geloof en in de naam van Jezus Christus te vragen of dat deze dingen waar zijn. Ik beloof dat wanneer jullie dat doen (of jullie het al eerder hebben gedaan of niet), God de waarachtigheid ervan aan jullie zal openbaren door zijn Heilige Geest en dat dit jullie zal kunnen helpen in jullie leven zodat jullie door dit boek en door het naleven van de leringen erin werkelijk gelukkig zullen worden.

kerst 2008 Croese- Riding

Ik wens jullie prettige feestdagen en een gezegend en gelukkig nieuw jaar.

Groetjes,

Elder Croese

Wat een bijzondere week!!!

Wonderen

Afgelopen week hebben we wonderen mee gemaakt!! Het was echt bijzonder. We hebben hard gewerkt en broeder Wirjo en Erik hebben ons echt veel meegeholpen. Het is echt bijzonder om te zien hoe onze onderzoekers steeds enthousiaster worden om gedoopt te worden, naarmate ze de geest meer voelen en meer over het evangelie leren.

Een bijzonder verhaal vandaag over Benjamin. Benjamin, de baas van Karlo bleek een groter rookprobleem te hebben dan we dachten. Hij rookt gemiddeld 3 tot 4 pakjes per dag, dat is 60 tot 80 sigaretten op een dag. Hij heeft ons ook verteld dat hij nogal last had van onthoudingsverschijnselen de vorige keren dat hij probeerde te stoppen. Maar deze keer, met de hulp van de Heer, weet hij dat het hem gaat lukken. Zaterdag hebben we met hem afgesproken dat hij gaat stoppen en gisteren heeft hij maar 10 sigaretten gerookt. Wat een wonder, dat is 50 tot 70 sigaretten minder dan normaal. Ook was hij in de kerk en heeft hij daar erg de Geest gevoeld. Jammer dat zijn vrouw niet in de kerk was, maar daar gaan we aan werken. Ze is wel gewillig om meer te leren, alleen was er gisterenochtend iets tussen gekomen.

trouwerij opa en oma Nijda

Opa en Oma Nijda

Ook hadden we deze week de doop, bevestiging en het huwelijk van opa (Jacobus, 63) en oma (Telly, 56) Nijda. Dit was geweldig! Het was erg geweldig en de glimlach op opa’s gezicht is echt onbeschrijfelijk . Hij is nu de eerste priester in zijn familie en hij heeft zich voor genomen om zijn zonen, die tot nu toe niet willen trouwen, een goed woordje toe te spreken en ze het goede voorbeeld te geven. Het is echt leuk om te zien hoe een vreugde hij in de kerk en het evangelie vind.

doopdienst opa en oma Nijda

Nou dit was het zo’n beetje volgens mij.

Ik houd heel veel van jullie en wens jullie al het best toe.

Groetjes,
Elder Croese

Wonderen

Ok, ik had weer computer problemen, maar ik heb de foto’s dit keer in ieder geval al verzonden, dus even een kort berichtje. Sorry, ik word een beetje geïrriteerd van de computers hier, maar ja, geduld is een schone zaak.

Ik heb vandaag een lange e-mail naar president Robison gestuurd, dus ik heb niet veel tijd om een e-mail naar jullie te sturen. Dit komt omdat deze week echt geweldig was. Ok dan even kort over deze week, het was echt fantastisch! We hebben echt wonderen gezien. Ik zal er even één delen.

Jeep

 

Een geluk bij een ongeluk

We reden op  een weg toen Elder Riding’s fietsketting er afvloog. Dus wij de ketting erop zetten. Toen we de ketting erop hadden kwam er een mevrouwtje naar ons toe, die ons vroeg of ze ons kon helpen met de fietsenpech. Natuurlijk hoefde dat niet, maar we hebben wel gelijk met haar gepraat over de kerk. Ze heeft ons uitgenodigd om even verder te komen en te zitten en een les te delen. Wat later dus bleek, was dat ze al een tijdje met ons wou spreken en dat ze niet precies wist hoe ze ons moest aanspreken, maar toen we voor haar huis stil stonden met fietsen pech greep ze gelijk haar kans.(Dit is echt geen toeval.) Ook bleek dat haar man een tijdje geleden door een lid van onze kerk was uitgenodigd om naar de kerk te komen en dat hij zich daar heel goed over voelde, maar dat hij o.a. vanwege zijn werk daar geen tijd voor gehad heeft. Dus we hebben een paar keer met hen gesproken en ze zijn echt geweldig. Ze zijn al getrouwd en hebben voor zover we nu weten geen woord van wijsheid problemen en ze zijn ontzetten enthousiast over het evangelie. Ze hebben de Geest meerdere keren gevoeld en hebben in het Boek van Mormon gelezen.

En dan nu het volgende wonder. Wat bleek is dat zijn baas en vriend ook een onderzoeker van ons is, die toevallig voor zondag ook in het Boek van Mormon heeft gelezen en de Geest heeft gevoeld. En al kon hij zelf niet naar de kerk komen, liet hij zijn werknemer wel komen. En die was dus afgelopen zondag tijdens een geweldig vastenzondag in de kerk, waar ze sterk de Geest hebben gevoeld en ze willen aankomende 20 december gedoopt worden.

Onderzoekers

Ook was een onderzoeker waar we al een lange tijd mee werken, weer in de kerk en hij voelde de Geest zo sterk dat hij zijn getuigenis gaf en zei dat hij binnenkort gedoopt ging worden. Toen we ’s avonds bij hem langs kwamen hebben we samen ook voor de 20ste een doopdatum gesteld.

Jammer genoeg was Henny (Rachela’s vriend), vandaag niet in de kerk omdat hij ergens ver weg bij zijn familie was, omdat hij een (niet ernstige) aanrijding had gehad. Maar hij is nog steeds gewillig om meer te leren en naar de kerk te komen dus hij kan mogelijk ook de 20ste gedoopt worden.

En dan deze week het trouwfeest van opa en oma Nijda .

Het is hier echt geweldig. Ik houd van Kwarasan en de mensen hier. Ze zijn zo nederig en open voor de Geest, echt fantastisch!

Ik houd heel veel van jullie allemaal.

Groetjes, Elder Croese

sinterklaas 2008

Internet vastgelopen

zoneconferentie 1 dec 2008 2

Ik heb net een uur achter de computer gezeten en net voordat ik het wou verzenden liep het Internet vast en was ik alles wat ik geschreven heb kwijt. Dat vond ik nogal erg vervelend, al die tijd verspild. Dus nu moet ik alles weer overdoen en ik weet niet meer precies wat ik allemaal geschreven had.

Zoneconferentie

Alle Suriname zendelingen voor de Boom des Levens

Alle Suriname zendelingen voor de Boom des Levens

Elders Muse, Shakespear, Croese, en Riding

Elders Muse, Shakespear, Croese, en Riding

Gisteren hebben we zone conferentie gehad en het was echt geweldig ! Ik heb heel veel geleerd en heb de Geest echt heel sterk gevoeld. Het was zo bijzonder, we hebben voor een lange tijd gesproken over Lehi’s droom (de boom des levens) en hoe we dit kunnen toepassen op zendingswerk, zendelingen en onderzoekers. Dit was echt fantastisch! Ik heb er erg van genoten. Ik heb weer zo veel nieuwe inzichten gekregen over hoe wij ons werk als zendelingen kunnen verbeteren.

Les van zuster Robison

Les van zuster Robison

Op het eind van de zoneconferentie hebben de Elders Shakespear, Muse, Croese, Riding, en Baantjer een kerstlofzang gezongen

Op het eind van de zoneconferentie hebben de Elders Shakespear, Muse, Croese, Riding, en Baantjer een kerstlofzang gezongen

Het is echt geweldig om met Elder Riding samen te werken. Hij is mijn nieuwe collega nu hier in Kwarasan en we hebben het onwijs naar ons zin. We werken hard en hebben veel bijzondere ervaringen hier. Op het moment hebben wij het voorrecht om met de goede vrienden/familie van sommige van onze pas gedoopte leden te spreken en ze te onderwijzen. Dit is echt fantastisch omdat we zien hoe het enthousiasme en de standvastigheid van de pas gedoopte leden erg aanstekelijk is en zo ook langzaam hun goede vrienden en familie geïnteresseerd maakt om met ons te spreken.

Onderzoekers

Zo gaat het heel goed met Rachella’s vriend. Hij was afgelopen zondag in de kerk en hij voelde zich erg goed, daar hij gelooft dat dit waar is en wil op de 13e december gedoopt worden.

Ook wilde het zusje van Erik ineens met ons spreken en is ze naar de kerk gekomen. Ze was erg enthousiast en voelde de Geest in de kerk. We gaan hard met deze mensen werken om ze te helpen om dit zelfde geluk te voelen als dat wij en alle andere leden hier voelen.

Ik weet dat wij dankzij het evangelie van Jezus Christus werkelijk gelukkig kunnen worden.

Het gaat het weekend van 12, 13 en 14 december echt geweldig worden omdat opa (Jacobus) en oma Nijda dan gaan trouwen , gedoopt worden en zich laten bevestigen.

Ook gaat, als alles goed loopt, Henny (de vriend van Rachella) dan gedoopt worden.

Witte Kerst

We gaan hard werken om deze december een witte kerst te hebben zoals president Robison dat zegt. Ondanks dat er geen sneeuw is willen wij als zending veel mensen in witte doop kleren zien deze maand. We zijn echt een groep broeders hier in de West Indies. Afgelopen maand hebben we 237 mensen gedoopt als zending en we moeten aankomende maand nog 191 mensen dopen om tot ons doel van 2008 dopen in 2008 te komen. Ik weet dat als wij als zendelingen en leden gehoorzaam zijn en hard werken om ons doel te bereiken, onze Hemelse Vader ons zal zegenen met die kinderen van hem die bereid zijn om het evangelie aan het nemen en die voorbereid zijn op onze boodschap.

Thanksgiving

Ook hebben we afgelopen donderdag op Thanksgiving een uitgebreide lunch gehad, verzorgd door de zendingsechtparen hier in Suriname. Dit was lekker en ik heb er van genoten.

Ook hebben Elder Ash en ik een das voor Elder Broekzitter gekocht voor zijn verjaardag. Eerst wilden wij een cake maken, maar dat leek ons niet zo slim aangezien er al zo veel eten was voorspeld, dus hebben we die das maar gekocht, die trouwens even duur is als een cake bakken en van een das kan je langer genieten.

Ik houd heel veel van jullie en dank jullie voor alle brieven. Ik wens iedereen bij deze alvast een geweldige pakjesavond. Dat sinterklaas maar veel leuks en lekkers mee mag nemen en ik hoop dat jullie een fijne tijd hebben (eet niet al te veel pepernoten).

groetjes,
Elder Jared Croese

Sneeuw in Nederland ?!!


Ik vond het echt grappig. Toen ik in de bus hierheen zat, hoorde ik op het Nederlandse nieuws dat het gesneeuwd had in Nederland. Dus ik zei dat tegen Elder Ash en we zeiden gelijk ook dat het waarschijnlijk over een paar uur wel weer gesmolten zou zijn. En dan nu krijg ik deze mooie foto's. Wow, volgens mij heeft het in tijden niet zo gesneeuwd in Nederland. Echt mooi. Jammer dat ik het mis want hier is het nog steeds warm en zonnig met af en toe een buitje.

Transfers
Er zijn transfers deze week en mijn collega Elder Ash wordt overgeplaats :(. Hij is echt een geweldige collega en ik heb veel van hem geleerd. Mijn nieuwe collega zal Elder Riding worden. Hij heeft altijd een grote glimlach en van wat ik gehoord heb is het een geweldige zendeling, dus dat gaat helemaal goed komen. Ik blijf dus in ieder geval nog 6 weken (en hopelijk langer) in Kwarasan.

Doopdienst
Ook hadden we een fantastisch weekend. Broeder en zuster Landvreugd zijn gedoopt :D en Rachella is gedoopt. Echt geweldig! We gaan hard werken aan hun families en kennissen en vrienden en natuurlijk gewoon aan alle andere mensen.

Ik moet trouwens echt wat meer tijd maken want door alle drukte overal loop ik nu al flink wat dagen achter met mijn dagboek schrijven en dat is niet goed. Dus als ik daar vandaag nog tijd voor heb zal ik dat doen.

Kortom alles is geweldig. Het is goed om met Elder en zuster Broekzitter en de leden te werken. Ik houd van Kwarasan en de mensen hier, ze zijn geweldig. Ik hoop dat we snel een unit nummer krijgen zodat we wat mensen roepingen kunnen geven, zodat we mensen vaster kunnen laten wortelen in de kerk. Ook was het goed om te zien dat Elmer, een minder actief lid, gisteren weer in de kerk was. Kortom het was een fantastische week!

Ok, even snel een getuigenis en dan snel nog wat foto's proberen te sturen.

Getuigenis
Ik weet dat wij allemaal geliefde zonen en dochters zijn van een liefhebbende Hemelse Vader. Hij wilt dat wij in dit leven gelukkig zijn en eeuwig leven in het leven hierna verkrijgen. Daarom heeft hij vanaf het begin van de wereld zijn kinderen de volheid van het evangelie verkondigd, wat de manier is waarop wij terug bij hem kunnen komen, door middel van de verzoening van Jezus Christus. Hij heeft dit aan profeten geopenbaard en hoewel het meerdere keeren tijdens de geschiedenis van de aarde verloren is gegaan, weet ik dat het vandaag de dag weer op aarde herstelt is door middel van de profeet Joseph Smith. Ik weet dat hij het Boek van Mormon vertaalt heeft door middel van de macht van God. En dat er geen ander boek op aarde is dat ons dichter tot christus zal brengen als wij de leringen erin in ons leven toepassen. Ik weet dat wij werkelijk gelukkig kunnen worden als wij ons aan de geboden van God houden. Ze komen van een liefdevolle Hemelse Vader om ons te beschermen en te helpen.

Nou, veel liefs en groetjes en tot volgende week

Afgelopen week

Oke, deze week was weer geweldig. Na vorig weekend was ik helemaal opgeladen om er weer keihard tegenaan te gaan deze week. We hebben vele geweldige lessen gehad en ik houd echt van de mensen hier. Ze zijn geweldig!

Rachel
Even weer een stukje over Rachel. Wow, wat geweldig! Tijdens onze derde afspraak bleek ze een verslag te hebben gemaakt van de eerste hoofdstukken van het Boek van Mormon en vertelde ze ons in een half uur uit haar hoofd allemaal feiten en dingen die er gebeurd waren in dat stuk van het boek. Met feitjes over de regering van Zedekia en zo, echt, ze is geweldig, ze houd van het Boek van Mormon en heeft er al veel in gelezen. Ze verlustigt zich echt in de woorden van God.

Ook hadden we van de week een kleine hobbel op de weg want het bleek dat ze samenwoonde, maar nadat we gelijk een Wet van Kuisheid les hebben gedeeld, heeft ze gezegd dat alles goed ging komen. Toen we volgende keer terug kwamen zei ze dat haar vriend voorlopige terug naar zijn moeder ging totdat ze konden trouwen, zodat ze a.s. zaterdag alvast gedoopt kon worden. Haar enthousiasme is echt aanstekelijk en het heeft ook invloed op de rest van haar familie die nu dus ook geregeld bij onze lessen zitten.

Fam. Landvreugd
Wat geweldig, ook broeder en zuster Landvreugd gaan a.s. zaterdag de wateren van de doop betreden Broeder Landvreugd rookt nog een beetje, maar vandaag of morgen stopt hij helemaal en hij ziet de kracht die hij krijgt als hij in het Boek van Mormon leest en bid. Dat is echt geweldig! Ook letten zijn vrouw en kinderen heel erg op hem om hem te steunen in zijn besluit om te stoppen.
Afgelopen zondag is Moise Landvreugd (13 jaar) geordend tot diaken dit was erg bijzonder.

Opa en oma Nyda gaan trouwen!
Iets wat ik vorige week vergeten ben om te vertellen: Opa en oma Nyda gaan trouwen! Afgelopen week kwam opa terug van het binnenland en had hij weer geen vis kunnen vangen. Dit keer omdat het water veel te laag stond. Toen had hij er genoeg van, en had hij zo iets van, die ringen komen later wel, ik wil nu eerst trouwen en dopen. Dus ze zijn naar de CBB gegaan en hebben een afspraak gemaakt om vrijdag 12 december te gaan trouwen (op zijn verjaardag dus dat is dubbel feest). Dan gaan ze zaterdag 13 december gedoopt worden en krijgen ze zondag de Gave van de Heilige Geest. Ook zal opa Nyda dan tot priester geordend worden. Wat was dat een geweldig verrassing! Ik kijk er nu al naar uit. Ik hoop dat ik tegen die tijd nog hier in Kwarasan ben, want de overplaatsingen komen er weer aan en je weet maar nooit.

Nou, veel liefs en groetjes,
Elder Croese

Wat een geweldige week is het geweest!

Zonsondergang

Doopdienst van Ismaella, Moise en Joram Landvreugd

Doopdienst
Afgelopen zaterdag zijn Ismaella(21), Moise(13) en Joram(10) Landvreugd gedoopt. Dit zijn de dochter en de twee jongste zoons van het gezin Landvreugd. Zuster Peggy Landvreugd is helemaal klaar om het water in te gaan, maar haar man broeder Romeo Landvreugd heeft haar gevraagd om nog op hem te wachten aangezien hij zich nog niet helemaal klaar voelt/is. We gaan hier hard aan werken, zodat ze aankomend weekend of het weekend daarna de wateren van de doop kunnen betreden, zodat ze een sterker gezin kunnen hebben. We hebben ervoor gekozen om deze kinderen nu te dopen om de rest van het gezin meer reden te geven om te dopen en omdat ze al een tijdje klaar waren. Ze moesten steeds op hun ouders wachten, totdat hun vader van de week zei dat hij wilde dat ze alvast gedoopt zouden worden. Broeder en zuster Landvreugd hebben nog 3 andere zoons waarvan er twee het huis uit zijn en één nog bij hen thuis woont. De thuis wonende zoon wilt niet echt naar ons luisteren, maar natuurlijk gaan we hen ondersteunen en helpen om hun volledige familie deel te laten nemen aan de zegeningen van het evangelie.

Het veld is reeds wit om te oogsten
Wat is het geweldig om de Heer hier te dienen. Hemelse Vader bereid mensen voor om zijn evangelie te horen. Ik zie het iedere dag .

Het geweldigste voorbeeld was gisteren. Gisteren was er een meisje, Rachel(17) en haar moeder die zo maar de kerk in waren gekomen. Dus zodra het avondmaal afgelopen was, hebben we met ze gesproken en gelijk een afspraak gemaakt om 's middags langs te komen. Toen we daar waren hebben we een geweldige les gedeeld. Je zag echt de verandering, eerst waren ze vriendelijk tegen ons maar niet echt helemaal open, tot op het moment dat ik de ervaring van Joseph Smith deelde over het 1e visioen ("ik zag recht boven mijn hoofd... dit is mijn geliefde zoon, hoor hem"). Toen stond rachel helemaal open. Ze vertelde ons dat ze een tumor achter haar oog had, waar ze twee keer aan geopereerd was. De eerste keer hebben ze 99% weggehaald maar dat was een paar jaar geleden. Laatst had ze een vervolgoperatie waar ze van hopen dat ze de rest hebben weggehaald. Die operatie ging niet zo geweldig. Daarna heeft ze nog een operatie gehad om haar ooglid omhoog te halen, omdat die helemaal over haar oog hing (de hechtingen van de laatste operatie zaten er nog in). Ze zei zelf dat dat kwam omdat ze in de tussentijd gestopt was met naar een kerk gaan en schriften lezen.

Toen vertelde ze ons dat ze laatst een droom had gehad. Ze stond in een grote groep mensen op het schoolplein van de school tegenover onze kerk en ze zag in de lucht twee personen staan. (Hier kreeg ik echt kippenvel van. Dit leek onwijs veel op de droom van Ismaella). Toen ze van de week naar de polikliniek reed en ze onze kerk zag, heeft ze besloten om zondags maar langs te komen, samen met haar moeder, om maar weer een kerk te onderzoeken. (Ze had namelijk al een paar kerken onderzocht.) Ze vertelde ons ook dat, tijdens dat ik getuigde over Joseph Smith's ervaring over het eerste visioen, ze zo'n goed gevoel voelde dat ze bijna wilde gaan huilen. We hebben haar gelijk een Boek van Mormon gegeven (die we daar voor van iemand anders terug hadden gekregen) en hebben haar gevraagd of ze over twee weken gedoopt wil worden. Ze zei: "Ja ik heb in de bijbel gelezen dat ik gedoopt moet worden en dat het belangrijk is dus, ja ik wil gedoopt worden."

Een andere ervaring was van de week toen we door een verwijzing van iemand op straat bij een huis aan klopte. De persoon die daar woonde kwam naar buiten en hij zag er een beetje geërgerd uit. We hebben met hem kort een boodschap gedeeld en hem een pamfletje over de herstelling gegeven en toen een vervolg afspraak gemaakt. Toen we bij hem terug kwamen, kwam hij naar buiten en was nog al twistgierig. Hij begon met, ja, wat jullie zeggen kan niet. Na Jezus Christus is er geen profeet. Er is alleen maar de bijbel en het Boek van Mormon kan dus niet waar zijn. (Iets in die trend). Dus hebben we even met hem gepraat maar dat begon nogal een discussie te worden. Tot dat Elder Ash (geleidt door de Geest) tegen hem zei dat we hier niet waren om te discussiëren, maar om nieuwe informatie te leren over Jesus Christus en het plan van onze Hemelse Vader, mits hij daar bereid toe was. Deze broeder veranderde helemaal, hij luisterde vol aandacht en op het eind vroeg hij zelfs of we hem een Boek van Mormon konden brengen, zodat hij het kon lezen. De twee afspraken die we daarna met hem hebben gehad waren echt geweldig. Hij is een onwijs aardige en vriendelijk meneer en hij weet al heel veel over de waarheid. Iedere keer als wij daar komen leert hij een beetje extra, maar leer ik ook heel veel van hem.

Getuigenis
Ik weet dat deze kerk het koninkrijk van God hersteld op aarde is. Ik weet dat Joseph Smith een profeet van God is. Dat hij door middel van de macht van God het Boek van Mormon gevonden en vertaald heeft. Het Boek van Mormon is ware schriftuur. Er is geen boek op aarde wat ons meer leert over christus en ons er toe aanzet om zijn leringen te leven en getuigd dat hij onze verlosser is.

Ik houd heel veel van jullie, groetjes.

Elder Croese.

Jippie eindelijk foto's!!

Hier wat foto's die er twee dagen over gedaan hebben om binnen te komen.

Een mooi ei wat ik heb gebakken met een speciale glimlach voor jullie!

De mooie omgeving hier met mijn collega en ik.

Mijn eerste verjaardag als zendeling

Jarig!!
Voor mij was het best raar, mijn eerste verjaardag van huis. Maar Elder en zuster Broekzitter hebben mij flink verwend. Dinsdag (de dag voor mijn verjaardag) hebben ze voor Elder Ash en mij gekookt en hebben we daar thuis uitgebreid gegeten. Lekkere kippensoep vooraf en daarna gebakken aardappeltjes met groente en kippenpoten en een ijsje na. Wow, dat was zo lekker! Het is denk ik heb beste wat ik hier in Suriname tot nu toe gegeten heb. Het was echt heel aardig van Elder en zuster Broekzitter. En toen om 7 uur 's morgens op woensdag belde zuster Broekzitter op, om voor mij te zingen. Dat vond ik echt heel aardig van haar, al gaf het me wel een brok in mijn keel, want normaal doet oma dat altijd (familietraditie).

Het is echt leuk, overal en nergens komen berichtjes en brieven vandaan voor mijn verjaardag van verschillende mensen. Het is echt geweldig! Vandaag heb ik een dik pak post gekregen. Ik denk dat ik nu al meer post heb dan de meeste andere zendelingen tot nu toe in hun hele zending hebben gehad. Ik vindt het erg fijn dat ik zoveel berichten van thuis krijg, het zorgt ervoor dat alles niet zover weg lijkt en dat ik niet helemaal alleen ben hier.

Mijn collega was echt geweldig, hij had voor mijn verjaardag twee buisjes Droste pastilles gekocht in de winkel in de stad. Toen we daar waren had ik er naar gekeken, maar ik vond het niet waard om mezelf er mee te verwennen, te veel geld voor te weinig. Maar woensdagavond, toen Elder Ash weer terug was (we hadden uitwisselingen op woensdag dus ik was een dag met een andere elder) haalde hij ineens die twee dingen te voorschijn. Dat was zo aardig. Ook iedereen thuis bedankt voor alle brieven en dingen die jullie gestuurd hebben!

Deze week
Ok, voor de rest was het gewoon weer een week hard werken. We hebben veel mensen aangesproken en vele nieuwe mensen gevonden. Je ziet echt hoe de geest op mensen inwerkt. De eerste keer dat we met iemand spraken was hij heel erg chagrijnig, maar toen hebben we kort een boodschap gedeeld en een pamfletje gegeven. We hebben een vervolg afspraak gemaakt en toen we terugkwamen was hij heel aardig en geïnteresseerd om te luisteren. Dat was zo geweldig om te zien. Je ziet gewoon dat zodra mensen de geest voelen ze helemaal kunnen veranderen.

Getuigenis
Ik ben dankbaar voor het geweldige plan van onze God, waardoor wij allemaal geluk in dit leven en eeuwig leven in het leven hierna kunnen verkrijgen.Ik weet dat God dit plan voor ons gemaakt heeft omdat Hij onze Hemelse Vader is en wij zijn kinderen zijn. Ik weet dat wij gezegend worden en ons gelukkig voelen als wij gehoorzaam zijn. Gehoorzaamheid maakt ons vrij, ongehoorzaamheid bind ons. Daarom heeft God ons geboden gegeven, zodat wij vrij en gelukkig kunnen zijn.

Ik houd heel veel van jullie en hartstikke bedank voor alle post!!!!

Veel liefs Elder Croese

Weer geen foto

Sorry dat er deze week weer geen foto bij zit. Ik had een mooie foto op de fiets gemaakt, met Elder Ash en mij en een mooie natuurachtergrond. Maar het cybercafé waar ik nu zit heeft geen usb poort voor zover ik kan zien. Dus volgende week zal ik mijn uiterste best doen.

Verjaardag

Oke, deze week was natuurlijk weer een geweldige week. Het voelt echt helemaal niet alsof ik bijna jarig ben, want het is hier nog net alsof het hartje zomer is, dus het voelt helemaal niet als herfst aan.

De groeten aan iedereen die mij gefeliciteerd heeft met mijn verjaardag. Ik stel het erg op prijs en vind het erg leuk.

Gezondheid

Met mij gaat verder alles goed. Ik ben wel wat afgevallen, door al dat fietsen en zweten.Het enige is dat ik regelmatig (in ieder geval tijdens zoneconferentie) moe ben, vanwege hard werken en weinig slapen. Want mijn bed hier is niet zo goed als thuis, maar dat komt wel goed. Ik ben voor de rest niet ziek en ben top fit, vooral als je ziet wat ik allemaal af fiets op een dag!

Deze week
Ok, dan even snel wat over deze week en dan moet ik president Robison (de zendingspresident, aan wie de zendelingen iedere week verslag moeten uit brengen) gaan e-mailen.

Elder Ash en ik hebben afgelopen woensdag een haardvuuravond (informatieavond) over zendingswerk georganiseerd. Dit was wel ok, maar het had beter kunnen zijn als we een apart kinderklasje hadden gemaakt. Want de kinderen maakten erg veel lawaai, maar iedereen in de gemeente is erg enthousiast over zendingswerk aan het worden.

November is in de zending de maand van dankbaarheid. Wij als Suriname zone hebben het doel gesteld om onze dankbaarheid aan de Heer te laten zien door als zone 35 mensen te dopen deze maand (meer dan dat we ooit per maand gedoopt hebben).

Vrijdag avond had het districtspresidium (kerkleiders over een bepaald gebied) een haardvuuravond georganiseerd over zendingswerk. Het was erg leuk. Ze hadden eerst een soort van toneelstukje over het voorsterfelijk bestaan, dit leven, nog een keer dit leven, naar de boom des leven toe (langs de ijzeren roede ) en dan het leven hierna. Toen hoorden we iets over familiegeschiedenis en dat Suriname het eerst centrum voor familiegeschiedenis krijgt/heeft, hier in de West Indies. Daarna een toespraak over zendingswerk, waarbij de districtspresident alle gemeenten een doopdoel per week heeft laten stellen, hoeveel mensen zij, als leden, per week in hun wijk gedoopt willen hebben, waar ze zelf ook hard aan mee gaan werken. En Kwarasan heeft als doel gesteld, 2 dopen per week. Dus dat betekend dat we als gemeente met z'n allen hard moeten gaan werken!

Onderzoekers

Van de week hebben we weer veel werk gedaan. Maar jammer genoeg hebben we niet veel lessen kunnen delen met familie Landvreugd, omdat ze het heel druk hadden met de begrafenis. Dat is hier een grotere jammerboel en gebeurtenis dan in Nederland. Maar ja, we hebben ze iedere dag even kort bezocht en hier en daar met wat dingetjes kunnen helpen. Maar omdat oma Landvreugd vandaag begraven word wilden ze afgelopen weekend niet gedoopt worden, maar waarschijnlijk aankomend weekend.

Deze maand hebben we veel mogelijk heden met mensen die vooruitgang maken en die positief over de kerk zijn, dus we moeten hard werken om deze mensen in het doopvont te krijgen.


Slideshow met foto's uit heel de zending.
Elder Croese is rond 1:09 en 6:08 te zien.

Ik houd van jullie allemaal groetjes,
Elder Croese

Herinnering : verjaardag Elder Croese

Zoals jullie al eerder konden lezen is Elder Croese 29 oktober jarig.
Middels dit korte berichtje willen wij jullie hier nog even aan herinneren.

Origineel bericht

Eerste ringen in de West Indies mission georganiseerd

Nieuwtjes & vragen
Ik heb een leuk nieuwtje. Afgelopen week waren overplaatsingen en zijn elder en zuster Broekzitter naar ons gebied overgeplaatst. Dus daar zal ik nu geregeld mee samenwerken. Het is erg goed om met ze samen te werken. Ze hebben een geweldig enthousiasme en een groot getuigenis. Ik ben echt dankbaar voor hun hulp en getuigenissen.

Ook hoorde ik laatst dat er een nieuwe tempel gebouwd is/word vlak onder Guyana in Brazilië waardoor het voor veel mensen in Guyana en ook hier in Suriname veel makkelijker word om naar de tempel te gaan.

Verder heb ik twee leuke andere nieuwtjes. Er zijn hier uit Suriname twee elders op zending geroepen, één naar Porto Rico - Spaans sprekend - en de andere naar Nederland België - Mandarijn (Chinees) sprekend. Dus als hij bij ons in de wijk zit moeten jullie hem wel verwennen, het is een geweldige jongeman! Hij moet zich begin januari melden op de MTC en zal daar voor 12 weken zijn. Dus ergens in maart zal hij pas in Nederland zijn. Wel raar dat hij Chinees sprekend geroepen is naar Nederland, maar ja, het zal vast wel van pas komen.

Ook vroeg ik me af hoe alles thuis gaat met de economie want hier hoor ik een hoop horror verhalen (niet dat ik me druk maak, maar het is echt raar om nergens van op de hoogte te zijn).

Waar blijft Elder Lubberink, want hij is nog niet in de West Indies aangekomen en ik hoorde dat het iets met visa problemen was?

Onderzoekers
Deze week was weer erg geweldig. De familie Landvreugd heeft als doel gestel om a.s zondag in ieder geval met zijn 5-en gedoopt te worden. Misschien dat het er één meer word, als één van de oudere zoons naar de kerk komt.

Jammer genoeg is er iets minder prettigs gebeurt. Oma Landvreugd is afgelopen zondag aan een tweede beroerte in het ziekenhuis overleden en broeder Landvreugd is daar nogal van overstuur. Ik had van Elder Ash begrepen dat als er hier een begrafenis is, dat dan dagen alles stil staat met die familie. Daarom zijn we gisteren bij hen langs gegaan en hebben we een afspraak gemaakt om met hen te spreken. We hebben broeder Landvreugd geholpen met het klaar maken van de plaats voor de familiebijeenkomst en hebben met hem gepraat en we hebben wat bemoedigende woorden met hem gedeeld. Ik hoop dat de doopdienst doorgaat a.s zondag, omdat dit echt een geweldige familie is en ze zijn klaar om gedoopt te worden, zodat ze nog meer van Hemelse Vaders zegeningen kunnen ervaren. Het zou sneu zijn als zoiets als een overlijden, dat laat uitstellen. Want juist in zo'n tijd kan het evangelie een grote troost en hulp zijn voor mensen.

Succes story
Hieronder het verhaal waar we al een stukje van gelezen hebben. Het is helaas alleen in het Engels, omdat dit het verhaal is wat de zendelingen naar hun zendingspresident sturen.

We contacted a woman a few weeks ago, and we set up an appointment with her. We came to the appointment, knocked on the door and she wasn't there. The daughter who answered the door was willing to listen to us, so we taught her about the restoration. She was very interested. We committed her to read the pamphlet and pray about it. The next appointment, she said she had a dream. She dreamt that she was sitting at a hospital, on a bench and she looked over across the street and she saw two men, dressed in white. She said they had a great light around them and she went to talk to them, and then she woke up. Well the coincidence is that our church is across the street from a hospital, and if you sit there on the bench at the hospital, you can see the church. That is what she saw in her dream- but instead of a church, she saw 2 personages. We talked to her about baptism and we committed her to pray about baptism. The next appointment she said she had two dreams- she was walking along a canal and she fell in and got completely wet. Then she had another dream where she was at the Suriname River and she had a urge to jump in. She thought maybe that was a sign. Well she wasn't quite sure if that was a sign or not so she prayed again about baptism. She said she received another dream. In her dream, she looked up into the sky and she saw a tornado or a cyclone type thing and it was writing words in the sky. She said when it was done writing, the words that it wrote were "IT IS TRUE". She said that was a clear answer for her, and now she wants to get baptized. We are baptizing her this Saturday.

Zone conferentie
De zone conferentie gisteren was echt geweldig. Wel jammer dat de algemene autoriteit [hoog geplaatste leider in de kerk] die wel naar alle andere zone conferentie gaat komen, niet naar de onze kon komen, ook dankzij visa problemen is mijn verteld . Deze zone conferentie komt en overal (behalve bij ons) een algemene autoriteit mee, omdat ze in Guyana en Trinidad een ring gaan organiseren. De eerste 2 ringen in de West Indies, geweldig!

Elders Swart, Holtz, Riding and Croese

Elders Ash (collega van elder Croese), Muse, and Shakespear

Verder heb ik niet echt veel andere dingen te delen. We doen hard ons best en proberen constant beter te zijn.

Groetjes en veel liefs,

Elder Croese

Verjaadag Elder Croese

Op 29 oktober wordt Elder Croese 19. Nu is het vieren van je verjaardag natuurlijk altijd een leuke aangelegenheid, met cadeautjes en het gezelschap van al je vrienden en familie. Nu Jared op zending is en als Elder Croese in Suriname werkzaam is, zal hij zijn verjaardag helaas moeten vieren zonder ons allemaal.

We daarom een oproep doen aan iedereen die dit leest, om op de een of andere manier iets van je te laten horen. Dit kan zijn door het sturen van een kaartje of het achterlaten van een berichtje op deze blog. Het opsturen van cadeautjes zal Elder Croese natuurlijk ook uiteraard niet erg vinden. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat hij zijn verjaardag toch nog kan vieren in het bijzijn van al zijn vrienden en familie.

Kaartje sturen
De post in Suriname is helaas niet zo goed georganiseerd als hier in ons luxe Nederland. Wanneer je Elder Croese een kaartje voor zijn verjaardag wilt sturen, kan je dit het beste zo snel mogelijk doen. Op die manier is de kans dat hij het voor kerst ontvangt redelijk aanwezig. Brieven en kaartjes kunnen gestuurd worden naar:

Elder Jared Croese
P.O. Box 2932
Paramaribo
Suriname

Voor een normaal kaartje moet hier een postzegel van €0,92 op. Vergeet ook niet 'Priority' op de brief/kaart te schrijven.

Bericht Achterlaten
Het achterlaten van een berichtje hier is natuurlijk ook een mogelijkheid. Het is aan te raden om dit voor 27 oktober te doen, aangezien hij dan onze verjaardagswensen op zijn voorbereidingsdag voor zijn verjaardag kan lezen. Het achterlaten van een berichtje kan je doen door op de volgende link te klikken: Reactie Verjaardag Elder Croese

Op de pagina die dan volgt kunt u onder "Laat een reactie achter" uw bericht typen. Onder het reactievenster ziet u een combinatie van letters die iets vervormd zijn. Typ in het veld "woordverificatie" de letters die u daar ziet staan. Daarna moet u onder "Kies een identiteit" een naam kiezen. Voor degene die niet helemaal begrijpen wat hier moet gebeuren, adviseren we te klikken op het rondje voor "Naam/URL". U kunt hier dan uw naam typen in het vakje achter "naam". Als dit gedaan is kunt u het berichtje versturen door op de knop "Reactie publiceren" te klikken.

Pakketje sturen
Bent u van plan om Elder Croese een pakketje te sturen. Neem dan aub contact op met zijn ouders. Dit omdat zij manieren weten om goedkoper pakketjes te versturen naar Suriname. Eventueel kunnen meerdere pakketjes gezamelijk verzonden worden, wat ook in de kosten zal schelen.

Alvast bedankt!

Een dag in het leven van een zendeling

Hallo allemaal, hier ben ik weer vanuit het zonnige Suriname.

Post
Ik ben erg blij dat alle brieven zo'n beetje aangekomen zijn. Dat is een pak van mijn hart. Ik was al bang dat er brieven in de post kwijt zouden raken. Sorry voor mijn slechte handschrift. Ik zal proberen netter te schrijven en met potlood te schrijven.

Dagindeling
Hier kort mijn dagindeling;
6:00, opstaan, ochtendgebed, een half uur rekken, strekken en oefeningen doen. Dan douche en eten.
7:30, anderhalf uur persoonlijke studie, Het Boek van Mormon en Predik mijn Evangelie (een les/instrucutie boek voor zendelingen), hoofdstuk 3 lezen.
9:00 - 10:00, een uur studie met je collega, uit het witte handboek (het zendelingen handboek, waar de regels, gedragscodes e.d. voor zendelingen in staan), Predik mijn Evangelie en de Schriften (de Bijbel, het Boek van Mormon, de Leer en Verbonden en de Parel van grote waarde). Verder bereiden we ons voor op de lessen van die dag o. a. door een rollenspel te doen en de les te oefenen.
10:00 - 11:00, na collegastudie hebben we taalstudie en probeer ik, met het beetje materiaal dat we hebben, mijzelf Sranan te leren. Dit gaat me niet echt goed af, omdat ik nog te bang ben om het te spreken en het geen geschreven taal is. Dus is het heel lastig om het door middel van lezen te leren.
11:00, na taalstudie gaan we naar buiten. We hebben dan afspraken met mensen om lessen te delen, we spreken mensen aan en doen dienstbetoon etc.
13:00 - 14:00, om 1 uur gaan we naar huis en hebben we tot 2 uur om te lunchen. We kunnen nog wat in de Schriften, kerktijdschriften of de goedgekeurde boeken voor zendelingen lezen en dan gaan we weer naar buiten.
14:00 - 15:00, tussen twee en drie zijn we buiten maar is het altijd heel lastig om met mensen te spreken omdat bijna iedereen hier van 1 tot drie slaapt of niet naar buiten wilt komen.
15:00 - 21:00, vanaf 15:00 hebben we altijd een druk programma met lessen tot 21:00. Dan zijn we weer thuis en eten we wat, plannen we voor de volgende dag en bereiden we ons voor om naar bed te gaan.
22:30, om half elf leggen we op bed en slapen we. Voor en na iedere studie, les, als we naar buiten gaan en voor en nadat we gaan slapen, zeggen we gezamenlijk een gebed.

Gebakken Jared
Tot nu toe ben ik nog nooit verbrand en heb ik eigenlijk nog geen zonnenbrand gebruikt. Ik wordt wel gek van de muggensteken, maar ik moet gewoon vaker dat anti-muggenspul opdoen, want dat vergeet ik soms. Als ik dan bij een afspraak zit word ik helemaal op gevreten.

De onderzoekers
Oke, dan even snel over deze week. Het was een beetje gemengd. We hebben veel hele goede lessen gehad en ik heb eindelijk de geweldige opa Nyda ontmoet. Hij is nog geen lid, maar dat wordt hij zodra hij geld heeft om een trouwring te kopen. Hij wilt eerst een ring hebben voor hij gaat trouwen, maar hij is praktisch al een lid. Dankzij hem is de grootste familie in onze gemeente gedoopt en dat is ongeveer dus de helft van de gemeente. Hij heeft zo'n sterk getuigenis en verlangen om naar de tempel te gaan en daar een eeuwig huwelijk te sluiten.

De afgelopen weken was hij niet in de kerk omdat hij aan het vissen was in het binnenland. Het verhaal daarover was best sneu. In het begin ving hij geen vis en toen heeft hij hard gebeden en God om hulp gevraagd en vertelt dat hij die vis echt nodig had om die ring te kopen en te trouwen en gedoopt te worden. De volgende dag had hij 12 grootte vissen gevangen. Wauw, wat een antwoord op zijn gebed. De rest van de tijd is het ook goed met vissen gegaan, alleen de meneer met het ijs om de vis goed te houden is niet op komen dagen. Dus heeft hij de vis maar gebakken en aan zijn familie gegeven, omdat hij een grote familie te onderhouden heeft, in plaats van te wachten tot de vis rot werd. Maar volgende week gaat hij weer terug en we bidden allemaal heel hard voor hem dat het goed zal gaan.

Het gaat ook goed met de familie Landvreugd. De moeder heeft echt een geweldig antwoord op haar gebed gehad. Ze heeft een droom gehad waar een mevrouw haar bij de schouder pakte en tegen haar zei: "Ik zal je de weg laten zien". Toen nam ze haar mee door een deur en daarna naar een venster en ze zei: "Zie dit is de weg". Ze keken door het venster en aan de andere kant stond een man en toen de man merkte dat ze naar hem keken kwam hij dichterbij. Het bleek Joseph Smith (de profeet die de kerk van Jezus Christus in de laatste dagen hersteld heeft) te zijn. En toen werd ze wakker. Wauw, toen ik dit hoorde kreeg ik er gewoon kippenvel van. Wat een geweldig antwoord. Jammer genoeg is de helft van de familie niet naar de kerk gekomen, omdat de vader moest werken en ze het te ver lopen vonden. De dochter is wel gekomen en ze heeft een vriendin mee genomen die zei dat ze gedoopt wilde worden. Dus we gaan hard met hun werken. We zijn er achtergekomen dat de vader Woord van Wijsheid (een gezondheidswet die de Heer heeft geopenbaard voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mensen) problemen heeft maar dat gaat allemaal goed komen. We doen hard ons best en dan kunnen we misschien a.s zondag en anders volgende week deze familie dopen.

Ik houd heel veel van jullie groetjes,
Elder Jared Croese

Kerst voor zendelingen

Het gaat met mij fantastisch.

Algemene Conferentie
De conferentie was geweldig. Algemene Conferentie is net kerst voor zendelingen! Daaraan kan je zien hoe verwend zendeligen worden, want Algemene Conferentie is twee keer per jaar en kerst maar één keer! Denk aan de vraag van president Monson om te bidden voor het openen van meer zendingsgebieden en/of plaatsten voor tempels (ik weet niet meer welke van de twee het was, maar beide is goed om te doen). Echt, de conferentie was zo fantastisch, ik heb alle 5 de diensten gezien, wat fantastisch! Echt geweldig he dat we een tempel in Rome krijgen. Als ik terug ben als het in gewijd wordt wil ik daar echt heen.

Brieven, kaarten en foto's
Wat vervelend dat alle brieven en kaarten nog niet aan gekomen zijn. Ik hoop inderdaad snel foto's te kunnen sturen. Maar ja, ik denk dat dat wel gaat lukken als ik die card reader heb. Ook moet ik wat meer foto's maken, want ik heb er nog niet heel veel, maar dat gaat wel goed komen.

Doopdiensten
Jammer genoeg zijn de doopdiensten deze week niet doorgegaan. We hadden er twee gepland. Eén, die van Xiomara (dat meisje met dat zwarte kunsten gedoe) ging weer niet door, omdat ze dit keer haar periode had. Dus hopelijk gaat het volgende keer door. Maar ik heb het gevoel dat er iets meer mis is, want op een of andere manier is ze bang om uit huis te gaan. Dit omdat één of andere medicijnman haar dat heeft wijs gemaakt. We hebben haar veel onderwezen en aangemoedigd, maar ja, meer als dat kunnen we niet doen.

De andere doopdienst van Ismaella (dat meisje met die dromen) ging niet door omdat er zaterdag overdag een berg van haar ooms en tantes langs gekomen zijn en die hebben allemaal onzin over de kerk lopen vertellen, dat we meisjes naar het binnenland meenemen en ze daar misbruiken e.d. Echt smerig! Maar ja, zij wist wel dat de kerk waar was, maar haar vader wilde hierdoor niet dat ze gedoopt werd. En al is ze al 19, ze wilde toch naar haar pa luisteren. Dus hebben wij haar ouders gebeld en uitgelegd dat dit allemaal leugens zijn. We hebben ze uitgenodigd om naar een dienst van de conferentie te komen, zodat ze dit voor hun zelf konden weten. Dit hebben ze gedaan met bijna het hele gezin en ze hebben een positieve ervaring gehad dus hier gaan wij hard aan werken, zodat we misschien binnenkort wel het hele gezin kunnen dopen.

Nieuw gezin gevonden
Ook hebben we vorige week een andere geweldig gezin gevonden. Zij kwam vorige week zondag naar de kerk en zei dat ze meer over Christus wou leren. Nu, na een paar lessen, blijkt dat hij Hindoe is en zij Jehova's Getuige was en dat hun hoofddoel eigenlijk is, dat ze hun gezin willen versterken (ze hebben 3 zoons). Dus hier gaan we veel mee werken, want dat is waar het evangelie onder andere om draait, om eeuwige schakels te smeden en gezinnen niet alleen hier, maar voor in de eeuwigheid te versterken en op te bouwen. Ze konden op het laatste moment helaas niet naar de conferentie komen. Ze hebben nog niet gelezen en gebeden, dus hier zullen we wel wat werk van moeten maken. Zonder die stappen kunnen we geen vooruitgang maken en zullen ze nooit zelf een getuigenis kunnen krijgen van de waarheid en de zegeningen van het evangelie in hun leven kunnen ervaren.

Dit werk is geweldig. Ik weet dat het waar is. Ik weet dat de twaalf apostelen en het eerste presidium allemaal profeten, zieners en openbaarders zijn. Ik weet dat we hun raad in ons leven moeten toepassen omdat we dan betere personen kunnen worden en een gelukkiger leven kunnen hebben.

Ik houd heel veel van jullie en mis jullie.

Groetjes aan iedereen,
Elder Croese

Niet zo veel te melden deze week

Het was weer een goede week. We hebben weer hard gewerkt en mooi weer gehad. Ik begin heel langzaam een klein beetje gewent te raken aan het weer. Deze week was een beetje een aparte week. Afgelopen week ben ik van appartement verhuisd. We wonen nu dus dichter bij ons gebied, wat heel prettig is .

Omdat het het einde van de vakantie was wilde eigenlijk niemand met ons spreken of zitten om een les te delen, dus daarom hebben we deze week niet veel nieuwe mensen gevonden.
Natuurlijk hebben we wel hard doorgewerkt met de onderzoekers die we al hadden. Die vriendin van Erik, Xiomara (dat meisje met dat magie gedoe) is jammer genoeg niet gedoopt afgelopen zaterdag, omdat ze ziek was geworden. We hadden Erik gevraagd om haar te dopen en je had zijn reactie moeten zien, wat geweldig, hij straalde helemaal van geluk! Maar nu zorgen we dat we haar zaterdag tijdens de Algemene Conferentie dopen, samen met Ishmaella (het meisje met die dromen).

We hebben jammer genoeg nog steeds geen tijd gehad om met de vader van Ishmaella te zitten, omdat hij steeds aan het werk is. Vanavond hebben we een afspraak gemaakt om met het hele gezin de film van de herstelling te kijken, dus hopelijk is hij er dan ook en kan hij ook mee kijken. De rest van het gezin, behalve de oudste zoon en de vader, was afgelopen zondag in de kerk. Jammergenoeg was ik er niet omdat ik op uitwisseling was met een van de zoneleiders en dus in de stad heb gewerkt (in Paramaribo). Dit was erg leuk. Ik heb eindelijk na 4 weken weer een keer een ouderling quorum vergadering gehad. We hebben veel mensen gesproken. Het was leuk om weer eens in de stad te zijn. Het is hetzelfde, maar toch anders. Het is vooral veel drukker in de stad en de mensen wonen dichter op elkaar dan in Kwarasan. Ik vroeg me af of mijn brieven en kaarten al een beetje bij mensen aan het aankomen zijn, want het is nu meer dan twee weken geleden dat ik de eerste paar heb weggestuurd.

Ik houd heel veel van jullie en ik heb onwijs veel zin in de Algemene Conferentie, om weer leer van de profeet te horen en twee fantastische dagen te hebben!

Groetjes en veel liefs,
Elder Croese

Geweldige onderzoekers!

Hier in Suriname was het weer echt druk en fantastisch. Het weer was jammer genoeg een beetje warmer dan vorige keer, omdat het deze week weer haast niet geregend heeft.

Jammer genoeg hadden we deze week geen doopdienst, maar we hebben wel weer een paar geweldige onderzoekers. Van de familie die we nu les geven, hadden we als eerste de zoon ontmoet. We hebben even met hem gesproken en een afspraak met hem gemaakt. Maar toen we bij hem kwamen, was hij niet thuis. Toen hebben we met zijn moeder gesproken en daar een afspraak mee gemaakt. Toen we terugkwamen voor de volgende afspraak, was die er ook niet. Toen hebben we met de dochter gesproken en die was onwijs enthousiast. Daar hebben we een afspraak mee gemaakt en de volgende keer was zij er wel en heeft de moeder ook mee geluisterd. Toen we de laatste keer terug kwamen was de afspraak echt fantatisch. De les ging over het plan van Zaligheid. Maar voor de les vroegen we of ze al een antwoord op hun gebed hadden gehad. De dochter vertelde ons haar antwoord. Eerst moet ik vertellen dat het kerkgebouw van de gemeente Kwarasan aan een zandweg ligt, tegenover een polikliniek/dokter. De dochter vertelde ons dat ze een droom heeft gehad dat ze bij de dokter was en dat ze daar buiten op een bankje ging zitten en naar de overkant keek. Daar zag ze twee personen staan in het wit en met veel licht. Daarna werd ze wakker. (Wat een geweldig antwoord is dat zeg. Ik weet dat wij antwoorden op onze gebeden kunnen krijgen door dromen, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee. Maar toen zij deze ervaring deelde, voelde ik dat ze echt oprecht was en dat ze niet zomaar iets aan het verzinnen was. Wat een geweldige mannier om je antwoord te krijgen van onze Hemelse Vader! Later sprak ik hier met Elder Ash over en we kwamen er samen op uit dat de mensen hier in Suriname en omstreken vaker een antwoord door een droom krijgen dan mensen in bv. Nederland en de USA) Nadat de dochter ons dit had verteld, zei haar moeder dat ze het pamfletje over de herstelling helemaal door had gelezen. Ze vertelde, dat wanneer ze dingen leest, ze gewoon kan voelen of het waar is of niet en dat ze voelde dat dit waar was. Ze vertelde ook dat ze er met haar man over had gesproken en dat die had gezegd: "Ik zei je toch, dat er delen uit de Bijbel missen, door vertaalfouten en dergelijke." Wat een geweldig gezin! Later tijdens deze afspraak kwam de zoon er ook bij zitten en hebben we ze allemaal gevraagd of ze gedoopt zouden willen worden en dat wilden ze. Dus nu gaan we ze verder onderwijzen en voorbereiden op de doop. Hopelijk kunnen ze tussen zaterdag 4 en zaterdag 11 oktober gedoopt worden. Afgelopen zondag was de dochter en haar jongere broertje (niet de jongen waar we het eerst mee gesproken hadden) in de kerk :D.

Ook hebben we geweldige leden hier in Kwarasan. Het is nog een kleine gemeente, we hebben nog geen unitnummer en onze gemeentepresident is eigenlijk bijna nooit in de kerk. Zijn raadgever, broeder Werio, is er wel. Broeder Werio is gisteren 40 geworden. We zijn 's avonds naar zijn huis gegaan en hebben voor zijn verjaardag pizza gebakken. Dit was echt geweldig. Hij was er zo blij mee en de sfeer op de verjaardag was echt fijn.

Erik, een pas gedoopt lid, is ook echt fantastisch. Hij is voor mij echt een groot voorbeeld van zendingswerk. Vorige week zondag bracht hij een vriendin van hem mee naar de kerk, die in moeilijkheden zat thuis. Zij gaf aan dat ze hulp nodig had, dus zei Erik: "Oh, dan moet je naar de kerk gaan en bidden, dan zal God je helpen". Zij was deze zondag ook in de kerk en ze wil a.s. zaterdag gedoopt worden. We hebben nog wel veel werk met haar te doen, lessen en toezeggingen, maar ze ziet nu al veranderingen in haar leven tussen vroeger en nu . Haar ouders en haar ex waren bezig met zwarte magie, maar daar proberen zij en haar moeder nu vanaf te komen. Ze voelen echt hoe satan en zijn volgelingen aan hen trekken en hoe boze geesten hen iets proberen aan te doen. Maar zodra ze bidden en God om hulp vragen, dan voelen ze gelijk de hulp en bescherming van God.
Ook heeft Erik afgelopen zondag een andere vriendin van hem meegebracht naar de kerk. Hij is echt geweldig bezig. Hij is een echt goed lid en zendeling en dat terwijl hij pas een paar maanden gedoopt is.

Verder zijn we hard aan het werk en leer ik iedere dag weer meer.

Nou dat was het weer voor deze week. Ik houd heel veel van jullie, ik mis jullie en ik stel alle brieven en berichtjes die ik van jullie krijg erg op prijs. Sorry dat ik deze week weer geen foto's voor jullie heb, maar de computers hier doen nogal raar en het internet is traag.

Groetjes Elder Jared Croese

Sorry mam, ik kon niet uit het water blijven

Zoneconferentie
De zoneconferentie gisteren was geweldig! Door deze conferentie was mijn p-day verplaatst en komt mijn mail op dinsdag. Ik heb erg veel geleerd. Ook heb ik Elder en zuster Broekzitter, Elder Swart en Elder Koenen gezien. Het was hier echt geweldig. Voor foto's en meer informatie, inclusief de studie opdrachten die er gegeven zijn, zie het blog van de zending http://westindiesmission.blogspot.com

Ook al hebben we geen brievenbus bij ons appartement, blijf maar wel gewoon brieven sturen, want de zone leiders brengen ze een aantal keer in de week rond. Ik heb tijdens de zone conferentie gisteren iets van 5 brieven gekregen en vandaag weer twee. Ik ben er erg blij mee. Ik vind het prettig om wat van jullie te horen.

Ook heb ik een geweldig verhaal. Mijn districtsleider en zijn collega hebben vlak voor ik naar de MTC kwam een vrouw les gegeven die alles aannam en gewillig was om te luisteren omdat haar man een collega had in Nederland, die ook op zending zou gaan naar Suriname. Ik was die collega. Maar deze vrouw is niet gedoopt omdat ze terug naar huis ging.


Afgelopen week

Ok, dan over deze week. Het lijkt wel of ik de regen meegenomen heb vanuit Nederland, geweldig. Het regent hier een paar uur heel hard en daarna is het de rest van de tijd of bewolkt of zonnig of wat dan ook, maar de temperatuur is wel gelijk een paar graden lager als het bewolkt is, dus dat vindt ik wel erg prettig.

De mensen hier zijn allemaal erg aardig en erg geestelijk, maar het duurt nogal een tijd voordat ze hun toezeggingen na komen en voordat de dingen tot hen doordringen. Maar als dat eenmaal gebeurt, wordt het alleen maar geweldiger.

Doopdienst
Afgelopen zaterdag hadden we de gelegenheid om twee mensen te dopen. Ik heb Allen gedoopt en Elder Ash Meliora. Op zondag heb ik Meliora bevestigd en Elder Ash Allen. Iemand van het districtspresidium heeft Allen het Aaronische Priesterschap gegeven. Allen is een Javaanse meneer die Rooms Katholiek was. Binnenkort wordt hij 63. Hij was echt geweldig, alles wat we hem vertelden nam hij gelijk aan. Hij zit in een soort vrijmetselarij achtige organisatie maar na het nagevraagd te hebben bij de zone leiders bleek dat geen obstakel te zijn voor zijn doop. Hij zei dat hij rond zijn 50 ste een droom had gehad dat hij in de kerk van Christus moest werken en toen op een dag stonden er twee zendelingen voor zijn deur. Geweldig. Zijn leven verder is niet echt makkelijk geweest. Hij heeft op een aantal verschillende plaatsten gewoond, zijn huis is een aantal keer afgebrand en een hoop van zijn vrienden zijn ondertussen al overleden. Nu woont hij samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen op een erf wat hij van zijn oom heeft geerft, in aparte huizen.

Meliora is hier op vakantie en gaat na de vakantie niet meer thuis wonen. Haar ouders vonden het eerst niet goed dat ze gedoopt zou worden, maar nadat we veel voor haar gebeden hebben, zagen we haar vorige week ineens met toestemming in haar familieboek op straat lopen.Met een grote glimlach vertelde ze ons dat ze gedoopt mocht worden.

Dan hadden we het volgende probleem. Hier ik Kwarasan zijn ze aan de leidingen bezig, waardoor een hoop mensen zonder water zitten. Daarom konden we niet in de kerk dopen omdat daar ook geen water was. Dus hebben we in het zwembad gedoopt. Het was zo geweldig. Zaterdag en zondag was de geest zo sterk aanwezig,vooral tijdens hun getuigenissen. Echt geweldig, kersvers lid en dan gelijk al een geweldig getuigenis van Jezus Christus en onze Hemelse Vader!

Hurrah for Israel
Echt jammer dat het niet gelukt is om de foto's te versturen, want ik had een mooie doopfoto willen sturen. Trouwens die armen omhoog op de foto's staan voor het ' Hurrah for Israel' wat het motto van onze zending is. Het is ook iets wat twee algemene autoriteiten een keer in het begin van de kerk hebben gezegd. Ik ben even kwijt wie het waren. (*Heber C. Kimball and Brigham Young.) Op het blog van de zending, http://westindiesmission.blogspot.com, staat het verhaal (bij vrijdag 12 september) en een YouTube filmpje over die gebeurtenis

Ik fiets heel veel. Ik moet binnenkort een eigen fiets kopen want nu ik leen die nog van iemand anders, maar die heeft zijn fiets binnenkort zelf nodig.

Ik houd heel veel van jullie allemaal en ik hoop dat ik nog veel post en e-mails van jullie kan ontvangen

Groetjes,
Elder Croese

De eerste week in Suriname

Ik ben donderdagnacht om 2 uur aan gekomen in Suriname. Het is hier wat vochtiger dan in Trinidad. Het ziet er hier echt geweldig uit. Het is echt een klein paradijs met palmbomen, een strak blauwe hemel met hier en daar een wolkje en overal mensen die goedendag tegen je zeggen in allerlei verschillen de talen. Ik ben in de eerste paar dagen hier flink bruin geworden maar gelukkig niet verbrand :D

Mijn trainer is Elder Ash en mijn gebied is Kwarasan, net buiten Paramaribo. Het is hier echt geweldig en het werk is goed. We werken hard om telkens weer nieuwe mensen te vinden die naar ons willen luisteren en die vooruitgang boeken.

Ons adres is gewoon de postbus, P.O. box 2932 Paramaribo Suriname. We hebben geen brieven bus thuis, dus ik kan maar eens per week post op halen op p-day (maandag).

Ik heb Elder Koenen al twee keer gezien hier, maar voor de rest heb ik nog geen andere Nederlandse elders gezien. Elder Baantjes, die ook voor de Nederlandse taal geroepen was, zit nu eerst in Guyana, dus ik was de enige nieuwe die naar Suriname is gegaan. Ik ben blij dat ik Elder Ash als mijn trainer heb. Hij is aardig en kent het gebied al goed. Ik weet niet wat ik heb, maar ik ben hier echt verloren. Ik weet bijna nooit waar we zijn of waar we naar toe moeten omdat ik de buurt nog helemaal niet ken, terwijl ik normaal dat soort dingen altijd snel onthoud.

De leden hier zijn echt geweldig. Afgelopen zondag tijdens de getuigenisvergadering gaf een jongen zijn getuigenis. Hij is pas 2 maanden lid en zijn getuigenis is echt sterk en geweldig. Natuurlijk heb ik mijn getuigenis ook gegeven . Kwarasan is pas een nieuwe gemeente en we hebben maar weinig leden. Afgelopen zondag waren, dankzij de vakantie en omdat er in sommige delen van Kwarasan geen water of vies water is, maar 22 mensen en dat was inclusief de zendelingen (Elder Ash en ik) en twee mensen van het district.

Maak je geen zorgen de appartementen hier zijn goed en wij hebben wel gewoon water en een filter, dus het water is schoon.

Ik doe mijn best en werk hard. Waarschijnlijk hebben we zaterdag in ieder geval 1 doopdienst.

Groetjes en ik hou van jullie allemaal.

Veeeeel liefs,
Elder jared Croese

Jared

Aankomst bij zendingspresident

Ik ben gisteren (2 september) veilig aangekomen in Trinidad en Tobago. Het is hier geweldig, de omgeving is geweldig, het is constant genieten. Het weer is wel warm maar niet zo warm als ik had verwacht, het is wel te doen.

Vanavond (3 september) ga ik naar Suriname toe en daar kom ik laat aan. Ik dien in Koewarasang, in Paramaribo en mijn trainer is Elder Ash. Ik heb er veel zin in.

Het werk is geweldig. Gisteren heb ik hier in Trinidad gediend en heb ik twee lessen gegeven en een hoop mensen uitgenodigd om naar kerk te komen.

Hier (eindelijk) een paar foto's, van mij met de zendingspresident en zijn vrouw, alle nieuw aangekomen elders bij elkaar en van de maaltijd die we met elkaar genuttigd hebben.

Op het blog van de zendingspresident zijn vrouw, http://westindiesmission.blogspot.com
staan nog meer foto's en informatie.

Groetjes,
Elder Jared Croese



Maandag naar Trinidad om 4:00

Tijdens de rondleiding op Temple Square, vorige week, heb ik een hoop foto's gemaakt. Ik moet er nog een paar maken hier, voordat ik weg ga. Ik stuur ze op zodra ik kan. Ik kan ze hier niet mailen, dus dat komt pas als ik in Suriname ben.

Nu even over mijn collega en klasgenoten. Zij gaan naar de volgende gebieden:
  • Elder Teixeira - New York South
  • Elder Wan - New York South
  • Elder Tapia- Provo Utah
  • Elder Sione- Californië San Hose
  • Elder Niutupuivaha gaat naar Californië San Bernedina, maar hij blijft eerst een tijd in Provo vanwege medische redenen.
  • Elder Seidle gaat naar Londen South
  • Elder Griggs (een nieuwe elder die van de week bij ons in de klas is gekomen) gaat naar Berlijn Elder Devonas (zelfde verhaal als elder Griggs) gaat naar Frankfurt. Zo nu weten jullie ook waar mijn collega's heengaan.
Donderdag tijdens de malariavoorlichting, waar ik ook alvast een berg pillen heb meegekregen, (doxycycline, die goedkoper zijn als het meest gebruikte malaria medicijn en minder zwaar voor je en bovendien helpen ze tegen acne ;) :p ), heb ik Elder Banatjer ontmoet. Hij komt uit Provo, zijn pa komt uit Nederland en zijn ma uit Indonesië. Wat ik er zo van gezien heb is het echt een aardige elder. Ik zal samen met hem naar Trinidad reizen. Zijn Nederlands is trouwens ook goed. Ook heb ik zijn MTC collega ontmoet, die naar Nederland op zending gaat (ik ben zijn naam alleen vergeten).

Het weer hier is overigens fantastisch. Het is hier heel droog en zonnig. Jammer genoeg zitten we constant binnen met airco dus heb ik niet echt een kleurtje gekregen.

Zondag hadden Elder Teixeira en ik de les over de verzoening op de districtvergadering. Het ging echt goed, iedereen deed goed mee en de Geest was sterk aanwezig.

De tijd hier vliegt echt om, je bent constant zo druk bezig met alles dat de tijd voorbij schiet. Ik ga maandag gewoon al naar Trinidad toe, dat is echt heel erg snel.

Zondag hebben we een haardvuuravond gehad met broeder Allen, de MTC director. Het ging over Zijn schapen voeden. Het was echt geweldig, hij gebruikte een hoop schriftteksten en lofzangen om zijn verhaal te vertellen en het was heel bijzonder. 's Avonds hebben we 'Joseph Smith the Movie' gezien en ik zat er weer helemaal vol van. Wat een geweldige film is dat en wat ben ik Joseph Smith dankbaar voor wat hij voor ons heeft gedaan, dat hij al deze dingen heeft doorstaan om de kerk te herstellen en het Boek van Mormon te vertalen.

Dinsdag hadden we een devotional met Elder Snow, van het 1e quorum der 70. Dit was ook weer geweldig.

Gisteren (donderdag) hebben we een MTC toespraak van Elder Holland (?) gekeken over je zending, de verzoening en Christus en iets wat hij aangaf raakte mij wel erg. Hij vertelde ons dat Christus besloten heeft om de tekens van de verzoening te houden, ondanks zijn volmaakte en perfecte lichaam. Als wij hier over nadenken, hoe bijzonder dit is, en hoeveel dit voor ons betekent, denk ik dat we de verzoening weer een stukje beter kunnen begrijpen en toe kunnen passen.

De lessen hier zijn geweldig. Broeder Ivanov en zuster Hudson zijn mijn leraren en zij hebben ook Elder Koenen les gegeven (of in ieder geval broeder Ivanov).

Echt jammer, ik hoorde van de collega van Elder Baantjer dat Elder Pepper wekelijks op de MTC komt om onderzoeker te spelen voor de Nederlands lerende elders, maar die heb ik dus mooi constant mis gelopen.

Ik ben dankzij het idee van Elder Tapia nu van mijn collega's hun getuigenissen in het engels en in hun eigen taal aan het verzamelen. Ik heb er al één in het Spaans van Elder Tapia en ik krijg er zeker nog één in het Chinees van Elder Wan en in het Portugees van Elder Teixeira. Ook moet ik het nog even aan Elder Seidle vragen, voor een Duitse, als hij nog tijd heeft voor zondagavond. Ik heb deze week ook van alle gezellige elders de adressen en e-mail adressen verzameld, voor na mijn zending.

O ja, als jullie mij nog via dearelder.com een brief willen sturen, doe dat a.u.b. vandaag (vrijdag 29 augustus) want ik denk dat ze niet op zaterdag en zondag bezorgd worden en maandag ga ik zo vroeg weg (ik moet me om 4 uur melden) dat ik alle brieven die dan verstuurt worden niet meer ontvang.

Zodra ik mijn adres in Suriname weet zal ik jullie die sturen al heb ik dadelijk wat langer de tijd om mijn e-mail te lezen ,is het altijd heel fijn om doordeweeks ook wat te krijgen . Ik ben erg dankbaar voor alle brieven die ik gehad heb. Ik vond het erg prettig dat ik in ieder geval elke dag een brief had, al zal dat dadelijk in het veld natuurlijk veel minder zijn.
Ik houd heel veel van jullie en ik weer dat de kerk waar is.
Groetjes, Elder Jared Croese

Een week op de MTC

Er is al weer anderhalve week voorbij, wat ging dat snel zeg! Pff, ik heb zoveel gedaan deze week het is echt geweldig. Het plannen gaat langzaam aan beter en al hebben we allerlei dingetjes waar we aan werken, het gaat hartstikke goed.

Ik ben zo blij met alle brieven die ik van iedereen ontvang via dear elder.com en het aantal gewone brieven die ik heb gehad, echt geweldig. Dankjewel allemaal! Ik heb helaas heel weinig tijd om terug te schrijven, maar ik zal jullie op de hoogte houden via mijn Blog.

We hadden deze week een oefening waar we iemand de eerste les moesten geven, (het was natuurlijk gewoon een vrijwilliger van BYU die hier dan een rol toegewezen krijgt), maar het ging echt goed (natuurlijk niet prefect want het kan altijd beter) maar het ging echt goed. Ook al was het maar een rollenspel, hij heeft zich wel toegezegd om zich te laten dopen, echt geweldig. Ook zijn we naar het referal centre gegaan (waar ze mensen bellen om te vragen of ze de dingen gekregen hebben die ze via de telefoon of mormon.org hebben besteld. Ook vragen we of de zendelingen langs mogen komen. Dit vind ik nog wel een beetje lastig, om zomaar met iemand die ik niet ken een gesprek over de kerk te beginnen over de telefoon. Maar ja, ik ga gewoon goed mijn best doen en dan weet ik dat alles goed komt. De geest is hier zo sterk tijdens de lessen en ook tijdens die oefening echt geweldig.

Mijn collega is echt geweldig, hij heet elder Teixeira en zijn ouder zijn Portugees. Hij is geboren in Duitsland en hij heeft echt overal en nergens gewoond omdat zijn pa voor de kerk heeft gewerkt. Zijn pa is afgelopen algemene conferentie geroepen als een 70-er in het 1e quorum. Het is echt een geweldige gast. Ook heb ik twee eilanders in mijn klas zitten elder Niutupuivaha (uit Tonga) en elder Sione(van Nieuw Zeeland, maar zijn ouders komen van Samoa. Ze zijn echt gek, vaak grappig, soms een beetje irritant, maar voornamelijk heel erg gezellig. De twee andere elders in mijn klas zijn elder Tapia uit Maiami (zijn ouders komen uit chili) en elder Wan uit Hongkong. Hij heeft een tijd onder de Hongkong tempel gewoond, omdat daar het huis van de zendingspresident is en zijn pa zendingspresident van Hongkong was. Echt wat een geweldige verhalen hebben al die gasten.

Afgelopen dinsdag hadden we een devotional van elder Oaks :D was echt geweldig, de geest was erg sterk aanwezig. Hij had het over hoe je de geest in je leven kan krijgen en behouden vooral door middel van waardig en oprecht deelnemen aan het avondmaal. Ik heb zitten genieten (en aantekeningen gemaakt want hij heeft een hoop verwijzingen gegeven). Zondag hadden we een haardvuuravond met president en zuster Breinholt (een raadgever in het MTC presidium en zijn vrouw). Dit deed me erg denken aan de haardvuuravond op de JA conferentie, omdat het over lofzangen ging en we de helft van de tijd met z'n allen lofzangen gezongen hebben. Denk je even in, met meer dan 2000 zendelingen lofzangen zingen. Echt het was zo geweldig en de geest was zo sterk. Ik weet dat we de geest uitnodigen als we de lofzangen zingen. Het is echt geweldig. Mijn favoriete lofzang hier is "If you could hei to Kolob"( nummer 284 van het Engelse zangboek).

Oja, vanochtend heb ik de Temple Square tour gehad. Ik had niet zo veel tijd omdat wij maar een paar uur kregen, maar het was echt geweldig! Het museum is ook echt geweldig. Ik kon jammer genoeg vandaag niet naar de tempel omdat ik die tour had.

Even over mijn e-mail, ik heb echt geen tijd om mijn e-mail te lezen want ik ben constant bezig met dit mailtje typen en dan is mijn halfuur al weer bijna om.

Ik zit in gebouw 4m en mijn kamer nu is 435. Eerst lag ik in kamer 431 maar woensdag zijn er nieuwe elders gekomen en de elders waar wij bij op de kamer lagen (elder Seidl uit Duitsland , echt een geweldige gast, zijn engels is niet echt goed maar je ziet hem iedere dag gewoon vooruitgang maken met alles en dus ook zijn engels, echt geweldig, en elder Vuli uit Fiji ook wel een aardige elder) hebben dus nu een nieuwe collega. Mijn collega en ik moesten dus naar een andere kamer verhuizen. Onze kamer is nog steeds een beetje een chaos, maar dat lossen we vandaag weer op. Ik zag nadat ik terug kwam van de Temple Square tour Caroline NG. Normaal zie ik haar niet omdat mijn lunch pauze veel vroeger is maar omdat ik door die tour heel laat was zag ik haar even. Het was wel leuk om weer even Nederlands te spreken. Elder Navarro en ik hebben tegelijkertijd gym dus dat is wel gezellig en ik heb elder Overvliet ook al een aantal keer gezien.

Ga zo door met brieven schrijven want dat ik vind het echt geweldig.

Veel liefs, elder Croese

POST

Hier is een site waarbij je snel (binnen 1 dag) en zonder kosten brieven kan sturen naar elder Jared Croese , zolang hij op de MTC zit. De brieven moeten uiterlijk vrijdag morgen 29 augustus geschreven en gemaild zijn, anders komen ze niet meer aan.

http://www.dearelder.com

Je moet MTC Box: 301

Mission Code: 0901

Estimated MTC Departure date: 01 09 2008 invullen.

Ik denk dat het heel leuk is voor elder Croese om deze eerste weken veel post te ontvangen.

Groetjes, Els Croese

De eerste dagen op de MTC

Ik heb nu net mijn eerste dagen op de MTC achter de rug en ik moet er echt aan wennen. Het schema is strak en de eerste dagen was ik echt kapot. Aan het vroeg uit bed komen moet ik wennen, aan het vroeg naar bed gaan niet!
Het eten hier is echt lekker maar het vult heel snel. Misschien komt dit omdat mijn maag nog een beetje van streek is van het vliegen maar ja, dat komt wel goed.
De lessen zijn echt heel goed en ik heb meerdere keren tijdens de lessen en het delen van getuigenissen de geest gevoeld. Ik heb het erg naar mijn zin. Mijn eerste collega is elder Teixeira, hij komt van origine uit Portugal, maar hij heeft echt overal en nergens gewoond, o.a. in Duitsland, Zweden, Frankrijk en Brazilie. De afgelopen 1,5 jaar heeft hij op de BYU Idaho gezeten. Hij is echt een gezellige collega. Hij is geestelijk ingesteld en wil zich ook gewoon graag aan de regels houden. De sfeer hier op de MTC is echt geweldig. Iedereen is vriendelijk, lacht, houd de deur open voor elkaar enz. Ik moet er nog wel even aan wennen dat ik nu dus overal een collega naast me heb lopen, maar ik snap dat de regels er niet voor niets zijn. Ik heb begrepen dat ik het over 2 jaar juist heel vreemd ga vinden als ik geen collega meer naast me heb ;).
Ik ben erg dankbaar dat ik hier op zending kan zijn. De voorbereidingen in het opleidingscentrum zijn al geweldig, laat staan als ik dadelijk echt in het veld ben. Ik weet dat Jezus Christus leeft, dat Hij onze verlosser is en dat Joseph Smith met hulp van God het Boek van Mormon heeft vertaald. Ik weet dat dit evangelie de enige manier is dat mensen waarlijk gelukkig kunnen worden.
Het is echt fantastisch om constant met 'Predik mijn Evangelie' en de Schriften bezig te zijn. Ook leren we hier om de dag beter in te plannen zodat we constant effectief bezig zijn. Dit is ook even wennen, maar het is wel fijn, omdat je dan niet meer het gevoel hebt dat je soms beter en meer op een dag had kunnen doen.
De kamer waarop ik zit is heel gezellig. Ik slaap samen met elder Teixeira (mijn collega ) elder Vuli (uit tonga) en elder Seidl(uit duitsland) op een kamer.
Foto's van de reis en de MTC komen later, want ik weet niet hoe ik dat hier kan doen.

Veel liefs,
Elder Jared Croese

Veilig aangekomen in Salt Lake City

Hier even een berichtje geplaatst door Elder Croese's moeder.
Maandag morgen om kwart over tien verliet Elder Croese Nederland. Samen met Elder Navarro vloog hij naar Atlanta, waar ze wat problemen met de douane hadden. Ze hadden geen retour ticket bij zich en ook hun officiele zendings oproep niet,waardoor men wat moeilijk deed over hun visum. Maar na wat extra vragen beantwoord te hebben en het adres van de MTC doorgegeven te hebben, kwam alles toch in orde. Door de kleine hoeveelheid beenruimte was de vlucht naar Atlanta wel vermoeidend. Uiteindelijk kwamen ze met een half uur vertraging in Salt Lake City aan. Elder Croese was te moe om nog een stukje voor zijn blog te schrijven en heeft mij gevraagt iedereen te laten weten dat hij veilig, maar erg vermoeid aangekomen is in Salt Lake City. Dinsdag morgen is hij naar de Salt Lake tempel gegaan en heeft daar een dienst bijgewoont. Daarna is hij naar de MTC gebracht.

Morgen weg. Jovo Kamp was geweldig

jammer genoeg heb ik weinig tijd om uit te weiden over hoe fantastisch en geestelijk jovo-kamp was maar ik vind het genoeg om te zeggen dat het mij en mijn getuigenis heeft gesterkt en dat ik op meerdere moment de geest gevoeld heb.
De Afscheidsdienst vandaag vond ik erg bijzonder en ik ben erg blij dat er zoveel mensen waren.
Morgen ga ik op zending en ik begin nu wel de spanning te voelen ik heb er veel zin in en zal wat laten weten als ik veilig ben aan gekomen.

De komende paar weken zullen er vanwege gebrek aan internet op de MTC minder snel en regelmatig berichten op mijn blog geplaatst worden maar daarna zal het wel weer goed en met regelmaat door gaan.


Groetjes,
Elder (Jared) Croese

Afscheidsdienst

Zondag 10 Augustus zal ik in het kerkgebouw van Rotterdam 2 (zuid) te Schoonveld 60, 3085 BT Rotterdam als zendeling aangesteld worden. De afscheidsdienst zal beginnen om 11:20 uur en tot ongeveer 12:30 uur duren. Iedereen die daarbij aanwezig wilt zijn is van harte uitgenodigd!

Ik hoop velen van jullie daar te zien.

Groetjes,
Elder Jared Croese

Alleen nog maar JOVO kamp

Dinsdag avond zijn we met een grote groep vrienden naar de nieuwe Batman film 'The Dark Knight geweest. Het is echt een goede film, zeker een aanrader om te zien. Die Joker is echt geniaal gespeeld in deze film. Alleen vond in de stem van Batman in zijn batkostuum een beetje jammer, maar voor de rest zeker een aanrader om te zien.
's Woensdags was mijn opa jarig en is het eindelijk gelukt met de juwelier. Ik heb mijn zakhorloge, echt een mooi ding: zilver/metaal kleurig met klepje aan de voorkant en de achterkant is helemaal glad. en een net uurwerk. Ik ben er echt helemaal blij mee.
Donderdag zouden we met een groep gaan snowboarden in een indoor hal in Bottrop maar dat ging niet helemaal zoals het gepland was. Toen we eenmaal in Bottrop aangekomen waren en bij de indoor hal naar binnen gingen bleek, door een storing, de hele baan verijzelt te zijn. En ja, snowboarden gaat niet op ijs, want dat moet je op sneeuw doen. Na veel gezeur eindelijk de toezegging gekregen dat we van het Nederlandse ticket bedrijf ons geld terug zouden krijgen. Toen zijn we maar iets anders gaan doen. We zijn naar een Romeins openlucht museum gegaan waar wat romeinse ruïnes en nagebouwde romeinse dingen stonden. Het is verder en hele leuke dag geworden en er zijn zelfs nog wat mensen verbrand door het mooie weer. Het enige andere minpuntje was dat er twee mensen hun portemonnee kwijt waren geraakt, maar gelukkig zijn die na lang rijden en zoeken weer terecht gekomen.
Vrijdags zat ik natuurlijk weer in de tempel. Het was heel bijzonder omdat twee vrienden van mij gingen trouwen en ik bij hun tempelverzegeling mocht zijn. Dit was echt heel bijzonder en opbouwend om mee te maken en ik ben blij dat ik van die goede geest heb kunnen genieten.
Na de tempel ben ik naar de verjaardag van Marnix geweest. Hier was het natuurlijk ook weer heel gezellig.
Afgelopen zaterdag had ik 's avonds van 19:00 tot rond 22:00 mijn afscheids feestje. Ik vond het hartstikke gezellig en ik ben blij dat er zoveel mensen zijn komen opdagen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad.
Nou ik brij er nu maar een einde aan want ik ga zo naar kamp. Volgende week plaats ik in ieder geval nog een berichtje en dan kan het even een paar weekjes onregelmatig zijn omdat ik op de MTC als het goed is geen e-mail heb. Het duurt dus even voor dat de brieven er zijn ,maar ik laat in ieder geval even wat weten als ik veilig ben aangekomen in Salt Lake City.

Tot volgende week. Ik ga er nu een leuk kamp van maken.

Groetjes,
Jared

Tempelverzegeling: wij geloven dat een huwelijk iets eeuwigs is . Men heeft dit na de dood en opstanding nodig om in gezins- en familieverband te kunnen leven . In Nederland word het huwelijk voor de burgelijkestand gesloten, tot de dood u scheid. Een eeuwig huwelijk moet gesloten worden door iemand die van God daarvoor het juiste gezag heeft gekregen. Daarom worden tempel huwelijken in de tempels gesloten en worden ze ook wel verzegelingen genoemd. Getrouwe manne en vrouwen die in de tempel als man en vrouw worden verzegeld, kunnen in alle eeuwigheid een echtpaar blijven.
;;