Sneeuw in Nederland ?!!


Ik vond het echt grappig. Toen ik in de bus hierheen zat, hoorde ik op het Nederlandse nieuws dat het gesneeuwd had in Nederland. Dus ik zei dat tegen Elder Ash en we zeiden gelijk ook dat het waarschijnlijk over een paar uur wel weer gesmolten zou zijn. En dan nu krijg ik deze mooie foto's. Wow, volgens mij heeft het in tijden niet zo gesneeuwd in Nederland. Echt mooi. Jammer dat ik het mis want hier is het nog steeds warm en zonnig met af en toe een buitje.

Transfers
Er zijn transfers deze week en mijn collega Elder Ash wordt overgeplaats :(. Hij is echt een geweldige collega en ik heb veel van hem geleerd. Mijn nieuwe collega zal Elder Riding worden. Hij heeft altijd een grote glimlach en van wat ik gehoord heb is het een geweldige zendeling, dus dat gaat helemaal goed komen. Ik blijf dus in ieder geval nog 6 weken (en hopelijk langer) in Kwarasan.

Doopdienst
Ook hadden we een fantastisch weekend. Broeder en zuster Landvreugd zijn gedoopt :D en Rachella is gedoopt. Echt geweldig! We gaan hard werken aan hun families en kennissen en vrienden en natuurlijk gewoon aan alle andere mensen.

Ik moet trouwens echt wat meer tijd maken want door alle drukte overal loop ik nu al flink wat dagen achter met mijn dagboek schrijven en dat is niet goed. Dus als ik daar vandaag nog tijd voor heb zal ik dat doen.

Kortom alles is geweldig. Het is goed om met Elder en zuster Broekzitter en de leden te werken. Ik houd van Kwarasan en de mensen hier, ze zijn geweldig. Ik hoop dat we snel een unit nummer krijgen zodat we wat mensen roepingen kunnen geven, zodat we mensen vaster kunnen laten wortelen in de kerk. Ook was het goed om te zien dat Elmer, een minder actief lid, gisteren weer in de kerk was. Kortom het was een fantastische week!

Ok, even snel een getuigenis en dan snel nog wat foto's proberen te sturen.

Getuigenis
Ik weet dat wij allemaal geliefde zonen en dochters zijn van een liefhebbende Hemelse Vader. Hij wilt dat wij in dit leven gelukkig zijn en eeuwig leven in het leven hierna verkrijgen. Daarom heeft hij vanaf het begin van de wereld zijn kinderen de volheid van het evangelie verkondigd, wat de manier is waarop wij terug bij hem kunnen komen, door middel van de verzoening van Jezus Christus. Hij heeft dit aan profeten geopenbaard en hoewel het meerdere keeren tijdens de geschiedenis van de aarde verloren is gegaan, weet ik dat het vandaag de dag weer op aarde herstelt is door middel van de profeet Joseph Smith. Ik weet dat hij het Boek van Mormon vertaalt heeft door middel van de macht van God. En dat er geen ander boek op aarde is dat ons dichter tot christus zal brengen als wij de leringen erin in ons leven toepassen. Ik weet dat wij werkelijk gelukkig kunnen worden als wij ons aan de geboden van God houden. Ze komen van een liefdevolle Hemelse Vader om ons te beschermen en te helpen.

Nou, veel liefs en groetjes en tot volgende week

Afgelopen week

Oke, deze week was weer geweldig. Na vorig weekend was ik helemaal opgeladen om er weer keihard tegenaan te gaan deze week. We hebben vele geweldige lessen gehad en ik houd echt van de mensen hier. Ze zijn geweldig!

Rachel
Even weer een stukje over Rachel. Wow, wat geweldig! Tijdens onze derde afspraak bleek ze een verslag te hebben gemaakt van de eerste hoofdstukken van het Boek van Mormon en vertelde ze ons in een half uur uit haar hoofd allemaal feiten en dingen die er gebeurd waren in dat stuk van het boek. Met feitjes over de regering van Zedekia en zo, echt, ze is geweldig, ze houd van het Boek van Mormon en heeft er al veel in gelezen. Ze verlustigt zich echt in de woorden van God.

Ook hadden we van de week een kleine hobbel op de weg want het bleek dat ze samenwoonde, maar nadat we gelijk een Wet van Kuisheid les hebben gedeeld, heeft ze gezegd dat alles goed ging komen. Toen we volgende keer terug kwamen zei ze dat haar vriend voorlopige terug naar zijn moeder ging totdat ze konden trouwen, zodat ze a.s. zaterdag alvast gedoopt kon worden. Haar enthousiasme is echt aanstekelijk en het heeft ook invloed op de rest van haar familie die nu dus ook geregeld bij onze lessen zitten.

Fam. Landvreugd
Wat geweldig, ook broeder en zuster Landvreugd gaan a.s. zaterdag de wateren van de doop betreden Broeder Landvreugd rookt nog een beetje, maar vandaag of morgen stopt hij helemaal en hij ziet de kracht die hij krijgt als hij in het Boek van Mormon leest en bid. Dat is echt geweldig! Ook letten zijn vrouw en kinderen heel erg op hem om hem te steunen in zijn besluit om te stoppen.
Afgelopen zondag is Moise Landvreugd (13 jaar) geordend tot diaken dit was erg bijzonder.

Opa en oma Nyda gaan trouwen!
Iets wat ik vorige week vergeten ben om te vertellen: Opa en oma Nyda gaan trouwen! Afgelopen week kwam opa terug van het binnenland en had hij weer geen vis kunnen vangen. Dit keer omdat het water veel te laag stond. Toen had hij er genoeg van, en had hij zo iets van, die ringen komen later wel, ik wil nu eerst trouwen en dopen. Dus ze zijn naar de CBB gegaan en hebben een afspraak gemaakt om vrijdag 12 december te gaan trouwen (op zijn verjaardag dus dat is dubbel feest). Dan gaan ze zaterdag 13 december gedoopt worden en krijgen ze zondag de Gave van de Heilige Geest. Ook zal opa Nyda dan tot priester geordend worden. Wat was dat een geweldig verrassing! Ik kijk er nu al naar uit. Ik hoop dat ik tegen die tijd nog hier in Kwarasan ben, want de overplaatsingen komen er weer aan en je weet maar nooit.

Nou, veel liefs en groetjes,
Elder Croese

Wat een geweldige week is het geweest!

Zonsondergang

Doopdienst van Ismaella, Moise en Joram Landvreugd

Doopdienst
Afgelopen zaterdag zijn Ismaella(21), Moise(13) en Joram(10) Landvreugd gedoopt. Dit zijn de dochter en de twee jongste zoons van het gezin Landvreugd. Zuster Peggy Landvreugd is helemaal klaar om het water in te gaan, maar haar man broeder Romeo Landvreugd heeft haar gevraagd om nog op hem te wachten aangezien hij zich nog niet helemaal klaar voelt/is. We gaan hier hard aan werken, zodat ze aankomend weekend of het weekend daarna de wateren van de doop kunnen betreden, zodat ze een sterker gezin kunnen hebben. We hebben ervoor gekozen om deze kinderen nu te dopen om de rest van het gezin meer reden te geven om te dopen en omdat ze al een tijdje klaar waren. Ze moesten steeds op hun ouders wachten, totdat hun vader van de week zei dat hij wilde dat ze alvast gedoopt zouden worden. Broeder en zuster Landvreugd hebben nog 3 andere zoons waarvan er twee het huis uit zijn en één nog bij hen thuis woont. De thuis wonende zoon wilt niet echt naar ons luisteren, maar natuurlijk gaan we hen ondersteunen en helpen om hun volledige familie deel te laten nemen aan de zegeningen van het evangelie.

Het veld is reeds wit om te oogsten
Wat is het geweldig om de Heer hier te dienen. Hemelse Vader bereid mensen voor om zijn evangelie te horen. Ik zie het iedere dag .

Het geweldigste voorbeeld was gisteren. Gisteren was er een meisje, Rachel(17) en haar moeder die zo maar de kerk in waren gekomen. Dus zodra het avondmaal afgelopen was, hebben we met ze gesproken en gelijk een afspraak gemaakt om 's middags langs te komen. Toen we daar waren hebben we een geweldige les gedeeld. Je zag echt de verandering, eerst waren ze vriendelijk tegen ons maar niet echt helemaal open, tot op het moment dat ik de ervaring van Joseph Smith deelde over het 1e visioen ("ik zag recht boven mijn hoofd... dit is mijn geliefde zoon, hoor hem"). Toen stond rachel helemaal open. Ze vertelde ons dat ze een tumor achter haar oog had, waar ze twee keer aan geopereerd was. De eerste keer hebben ze 99% weggehaald maar dat was een paar jaar geleden. Laatst had ze een vervolgoperatie waar ze van hopen dat ze de rest hebben weggehaald. Die operatie ging niet zo geweldig. Daarna heeft ze nog een operatie gehad om haar ooglid omhoog te halen, omdat die helemaal over haar oog hing (de hechtingen van de laatste operatie zaten er nog in). Ze zei zelf dat dat kwam omdat ze in de tussentijd gestopt was met naar een kerk gaan en schriften lezen.

Toen vertelde ze ons dat ze laatst een droom had gehad. Ze stond in een grote groep mensen op het schoolplein van de school tegenover onze kerk en ze zag in de lucht twee personen staan. (Hier kreeg ik echt kippenvel van. Dit leek onwijs veel op de droom van Ismaella). Toen ze van de week naar de polikliniek reed en ze onze kerk zag, heeft ze besloten om zondags maar langs te komen, samen met haar moeder, om maar weer een kerk te onderzoeken. (Ze had namelijk al een paar kerken onderzocht.) Ze vertelde ons ook dat, tijdens dat ik getuigde over Joseph Smith's ervaring over het eerste visioen, ze zo'n goed gevoel voelde dat ze bijna wilde gaan huilen. We hebben haar gelijk een Boek van Mormon gegeven (die we daar voor van iemand anders terug hadden gekregen) en hebben haar gevraagd of ze over twee weken gedoopt wil worden. Ze zei: "Ja ik heb in de bijbel gelezen dat ik gedoopt moet worden en dat het belangrijk is dus, ja ik wil gedoopt worden."

Een andere ervaring was van de week toen we door een verwijzing van iemand op straat bij een huis aan klopte. De persoon die daar woonde kwam naar buiten en hij zag er een beetje geërgerd uit. We hebben met hem kort een boodschap gedeeld en hem een pamfletje over de herstelling gegeven en toen een vervolg afspraak gemaakt. Toen we bij hem terug kwamen, kwam hij naar buiten en was nog al twistgierig. Hij begon met, ja, wat jullie zeggen kan niet. Na Jezus Christus is er geen profeet. Er is alleen maar de bijbel en het Boek van Mormon kan dus niet waar zijn. (Iets in die trend). Dus hebben we even met hem gepraat maar dat begon nogal een discussie te worden. Tot dat Elder Ash (geleidt door de Geest) tegen hem zei dat we hier niet waren om te discussiëren, maar om nieuwe informatie te leren over Jesus Christus en het plan van onze Hemelse Vader, mits hij daar bereid toe was. Deze broeder veranderde helemaal, hij luisterde vol aandacht en op het eind vroeg hij zelfs of we hem een Boek van Mormon konden brengen, zodat hij het kon lezen. De twee afspraken die we daarna met hem hebben gehad waren echt geweldig. Hij is een onwijs aardige en vriendelijk meneer en hij weet al heel veel over de waarheid. Iedere keer als wij daar komen leert hij een beetje extra, maar leer ik ook heel veel van hem.

Getuigenis
Ik weet dat deze kerk het koninkrijk van God hersteld op aarde is. Ik weet dat Joseph Smith een profeet van God is. Dat hij door middel van de macht van God het Boek van Mormon gevonden en vertaald heeft. Het Boek van Mormon is ware schriftuur. Er is geen boek op aarde wat ons meer leert over christus en ons er toe aanzet om zijn leringen te leven en getuigd dat hij onze verlosser is.

Ik houd heel veel van jullie, groetjes.

Elder Croese.

Jippie eindelijk foto's!!

Hier wat foto's die er twee dagen over gedaan hebben om binnen te komen.

Een mooi ei wat ik heb gebakken met een speciale glimlach voor jullie!

De mooie omgeving hier met mijn collega en ik.

Mijn eerste verjaardag als zendeling

Jarig!!
Voor mij was het best raar, mijn eerste verjaardag van huis. Maar Elder en zuster Broekzitter hebben mij flink verwend. Dinsdag (de dag voor mijn verjaardag) hebben ze voor Elder Ash en mij gekookt en hebben we daar thuis uitgebreid gegeten. Lekkere kippensoep vooraf en daarna gebakken aardappeltjes met groente en kippenpoten en een ijsje na. Wow, dat was zo lekker! Het is denk ik heb beste wat ik hier in Suriname tot nu toe gegeten heb. Het was echt heel aardig van Elder en zuster Broekzitter. En toen om 7 uur 's morgens op woensdag belde zuster Broekzitter op, om voor mij te zingen. Dat vond ik echt heel aardig van haar, al gaf het me wel een brok in mijn keel, want normaal doet oma dat altijd (familietraditie).

Het is echt leuk, overal en nergens komen berichtjes en brieven vandaan voor mijn verjaardag van verschillende mensen. Het is echt geweldig! Vandaag heb ik een dik pak post gekregen. Ik denk dat ik nu al meer post heb dan de meeste andere zendelingen tot nu toe in hun hele zending hebben gehad. Ik vindt het erg fijn dat ik zoveel berichten van thuis krijg, het zorgt ervoor dat alles niet zover weg lijkt en dat ik niet helemaal alleen ben hier.

Mijn collega was echt geweldig, hij had voor mijn verjaardag twee buisjes Droste pastilles gekocht in de winkel in de stad. Toen we daar waren had ik er naar gekeken, maar ik vond het niet waard om mezelf er mee te verwennen, te veel geld voor te weinig. Maar woensdagavond, toen Elder Ash weer terug was (we hadden uitwisselingen op woensdag dus ik was een dag met een andere elder) haalde hij ineens die twee dingen te voorschijn. Dat was zo aardig. Ook iedereen thuis bedankt voor alle brieven en dingen die jullie gestuurd hebben!

Deze week
Ok, voor de rest was het gewoon weer een week hard werken. We hebben veel mensen aangesproken en vele nieuwe mensen gevonden. Je ziet echt hoe de geest op mensen inwerkt. De eerste keer dat we met iemand spraken was hij heel erg chagrijnig, maar toen hebben we kort een boodschap gedeeld en een pamfletje gegeven. We hebben een vervolg afspraak gemaakt en toen we terugkwamen was hij heel aardig en geïnteresseerd om te luisteren. Dat was zo geweldig om te zien. Je ziet gewoon dat zodra mensen de geest voelen ze helemaal kunnen veranderen.

Getuigenis
Ik ben dankbaar voor het geweldige plan van onze God, waardoor wij allemaal geluk in dit leven en eeuwig leven in het leven hierna kunnen verkrijgen.Ik weet dat God dit plan voor ons gemaakt heeft omdat Hij onze Hemelse Vader is en wij zijn kinderen zijn. Ik weet dat wij gezegend worden en ons gelukkig voelen als wij gehoorzaam zijn. Gehoorzaamheid maakt ons vrij, ongehoorzaamheid bind ons. Daarom heeft God ons geboden gegeven, zodat wij vrij en gelukkig kunnen zijn.

Ik houd heel veel van jullie en hartstikke bedank voor alle post!!!!

Veel liefs Elder Croese
;;