Weer geen foto

Sorry dat er deze week weer geen foto bij zit. Ik had een mooie foto op de fiets gemaakt, met Elder Ash en mij en een mooie natuurachtergrond. Maar het cybercafé waar ik nu zit heeft geen usb poort voor zover ik kan zien. Dus volgende week zal ik mijn uiterste best doen.

Verjaardag

Oke, deze week was natuurlijk weer een geweldige week. Het voelt echt helemaal niet alsof ik bijna jarig ben, want het is hier nog net alsof het hartje zomer is, dus het voelt helemaal niet als herfst aan.

De groeten aan iedereen die mij gefeliciteerd heeft met mijn verjaardag. Ik stel het erg op prijs en vind het erg leuk.

Gezondheid

Met mij gaat verder alles goed. Ik ben wel wat afgevallen, door al dat fietsen en zweten.Het enige is dat ik regelmatig (in ieder geval tijdens zoneconferentie) moe ben, vanwege hard werken en weinig slapen. Want mijn bed hier is niet zo goed als thuis, maar dat komt wel goed. Ik ben voor de rest niet ziek en ben top fit, vooral als je ziet wat ik allemaal af fiets op een dag!

Deze week
Ok, dan even snel wat over deze week en dan moet ik president Robison (de zendingspresident, aan wie de zendelingen iedere week verslag moeten uit brengen) gaan e-mailen.

Elder Ash en ik hebben afgelopen woensdag een haardvuuravond (informatieavond) over zendingswerk georganiseerd. Dit was wel ok, maar het had beter kunnen zijn als we een apart kinderklasje hadden gemaakt. Want de kinderen maakten erg veel lawaai, maar iedereen in de gemeente is erg enthousiast over zendingswerk aan het worden.

November is in de zending de maand van dankbaarheid. Wij als Suriname zone hebben het doel gesteld om onze dankbaarheid aan de Heer te laten zien door als zone 35 mensen te dopen deze maand (meer dan dat we ooit per maand gedoopt hebben).

Vrijdag avond had het districtspresidium (kerkleiders over een bepaald gebied) een haardvuuravond georganiseerd over zendingswerk. Het was erg leuk. Ze hadden eerst een soort van toneelstukje over het voorsterfelijk bestaan, dit leven, nog een keer dit leven, naar de boom des leven toe (langs de ijzeren roede ) en dan het leven hierna. Toen hoorden we iets over familiegeschiedenis en dat Suriname het eerst centrum voor familiegeschiedenis krijgt/heeft, hier in de West Indies. Daarna een toespraak over zendingswerk, waarbij de districtspresident alle gemeenten een doopdoel per week heeft laten stellen, hoeveel mensen zij, als leden, per week in hun wijk gedoopt willen hebben, waar ze zelf ook hard aan mee gaan werken. En Kwarasan heeft als doel gesteld, 2 dopen per week. Dus dat betekend dat we als gemeente met z'n allen hard moeten gaan werken!

Onderzoekers

Van de week hebben we weer veel werk gedaan. Maar jammer genoeg hebben we niet veel lessen kunnen delen met familie Landvreugd, omdat ze het heel druk hadden met de begrafenis. Dat is hier een grotere jammerboel en gebeurtenis dan in Nederland. Maar ja, we hebben ze iedere dag even kort bezocht en hier en daar met wat dingetjes kunnen helpen. Maar omdat oma Landvreugd vandaag begraven word wilden ze afgelopen weekend niet gedoopt worden, maar waarschijnlijk aankomend weekend.

Deze maand hebben we veel mogelijk heden met mensen die vooruitgang maken en die positief over de kerk zijn, dus we moeten hard werken om deze mensen in het doopvont te krijgen.


Slideshow met foto's uit heel de zending.
Elder Croese is rond 1:09 en 6:08 te zien.

Ik houd van jullie allemaal groetjes,
Elder Croese

Herinnering : verjaardag Elder Croese

Zoals jullie al eerder konden lezen is Elder Croese 29 oktober jarig.
Middels dit korte berichtje willen wij jullie hier nog even aan herinneren.

Origineel bericht

Eerste ringen in de West Indies mission georganiseerd

Nieuwtjes & vragen
Ik heb een leuk nieuwtje. Afgelopen week waren overplaatsingen en zijn elder en zuster Broekzitter naar ons gebied overgeplaatst. Dus daar zal ik nu geregeld mee samenwerken. Het is erg goed om met ze samen te werken. Ze hebben een geweldig enthousiasme en een groot getuigenis. Ik ben echt dankbaar voor hun hulp en getuigenissen.

Ook hoorde ik laatst dat er een nieuwe tempel gebouwd is/word vlak onder Guyana in Brazilië waardoor het voor veel mensen in Guyana en ook hier in Suriname veel makkelijker word om naar de tempel te gaan.

Verder heb ik twee leuke andere nieuwtjes. Er zijn hier uit Suriname twee elders op zending geroepen, één naar Porto Rico - Spaans sprekend - en de andere naar Nederland België - Mandarijn (Chinees) sprekend. Dus als hij bij ons in de wijk zit moeten jullie hem wel verwennen, het is een geweldige jongeman! Hij moet zich begin januari melden op de MTC en zal daar voor 12 weken zijn. Dus ergens in maart zal hij pas in Nederland zijn. Wel raar dat hij Chinees sprekend geroepen is naar Nederland, maar ja, het zal vast wel van pas komen.

Ook vroeg ik me af hoe alles thuis gaat met de economie want hier hoor ik een hoop horror verhalen (niet dat ik me druk maak, maar het is echt raar om nergens van op de hoogte te zijn).

Waar blijft Elder Lubberink, want hij is nog niet in de West Indies aangekomen en ik hoorde dat het iets met visa problemen was?

Onderzoekers
Deze week was weer erg geweldig. De familie Landvreugd heeft als doel gestel om a.s zondag in ieder geval met zijn 5-en gedoopt te worden. Misschien dat het er één meer word, als één van de oudere zoons naar de kerk komt.

Jammer genoeg is er iets minder prettigs gebeurt. Oma Landvreugd is afgelopen zondag aan een tweede beroerte in het ziekenhuis overleden en broeder Landvreugd is daar nogal van overstuur. Ik had van Elder Ash begrepen dat als er hier een begrafenis is, dat dan dagen alles stil staat met die familie. Daarom zijn we gisteren bij hen langs gegaan en hebben we een afspraak gemaakt om met hen te spreken. We hebben broeder Landvreugd geholpen met het klaar maken van de plaats voor de familiebijeenkomst en hebben met hem gepraat en we hebben wat bemoedigende woorden met hem gedeeld. Ik hoop dat de doopdienst doorgaat a.s zondag, omdat dit echt een geweldige familie is en ze zijn klaar om gedoopt te worden, zodat ze nog meer van Hemelse Vaders zegeningen kunnen ervaren. Het zou sneu zijn als zoiets als een overlijden, dat laat uitstellen. Want juist in zo'n tijd kan het evangelie een grote troost en hulp zijn voor mensen.

Succes story
Hieronder het verhaal waar we al een stukje van gelezen hebben. Het is helaas alleen in het Engels, omdat dit het verhaal is wat de zendelingen naar hun zendingspresident sturen.

We contacted a woman a few weeks ago, and we set up an appointment with her. We came to the appointment, knocked on the door and she wasn't there. The daughter who answered the door was willing to listen to us, so we taught her about the restoration. She was very interested. We committed her to read the pamphlet and pray about it. The next appointment, she said she had a dream. She dreamt that she was sitting at a hospital, on a bench and she looked over across the street and she saw two men, dressed in white. She said they had a great light around them and she went to talk to them, and then she woke up. Well the coincidence is that our church is across the street from a hospital, and if you sit there on the bench at the hospital, you can see the church. That is what she saw in her dream- but instead of a church, she saw 2 personages. We talked to her about baptism and we committed her to pray about baptism. The next appointment she said she had two dreams- she was walking along a canal and she fell in and got completely wet. Then she had another dream where she was at the Suriname River and she had a urge to jump in. She thought maybe that was a sign. Well she wasn't quite sure if that was a sign or not so she prayed again about baptism. She said she received another dream. In her dream, she looked up into the sky and she saw a tornado or a cyclone type thing and it was writing words in the sky. She said when it was done writing, the words that it wrote were "IT IS TRUE". She said that was a clear answer for her, and now she wants to get baptized. We are baptizing her this Saturday.

Zone conferentie
De zone conferentie gisteren was echt geweldig. Wel jammer dat de algemene autoriteit [hoog geplaatste leider in de kerk] die wel naar alle andere zone conferentie gaat komen, niet naar de onze kon komen, ook dankzij visa problemen is mijn verteld . Deze zone conferentie komt en overal (behalve bij ons) een algemene autoriteit mee, omdat ze in Guyana en Trinidad een ring gaan organiseren. De eerste 2 ringen in de West Indies, geweldig!

Elders Swart, Holtz, Riding and Croese

Elders Ash (collega van elder Croese), Muse, and Shakespear

Verder heb ik niet echt veel andere dingen te delen. We doen hard ons best en proberen constant beter te zijn.

Groetjes en veel liefs,

Elder Croese

Verjaadag Elder Croese

Op 29 oktober wordt Elder Croese 19. Nu is het vieren van je verjaardag natuurlijk altijd een leuke aangelegenheid, met cadeautjes en het gezelschap van al je vrienden en familie. Nu Jared op zending is en als Elder Croese in Suriname werkzaam is, zal hij zijn verjaardag helaas moeten vieren zonder ons allemaal.

We daarom een oproep doen aan iedereen die dit leest, om op de een of andere manier iets van je te laten horen. Dit kan zijn door het sturen van een kaartje of het achterlaten van een berichtje op deze blog. Het opsturen van cadeautjes zal Elder Croese natuurlijk ook uiteraard niet erg vinden. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat hij zijn verjaardag toch nog kan vieren in het bijzijn van al zijn vrienden en familie.

Kaartje sturen
De post in Suriname is helaas niet zo goed georganiseerd als hier in ons luxe Nederland. Wanneer je Elder Croese een kaartje voor zijn verjaardag wilt sturen, kan je dit het beste zo snel mogelijk doen. Op die manier is de kans dat hij het voor kerst ontvangt redelijk aanwezig. Brieven en kaartjes kunnen gestuurd worden naar:

Elder Jared Croese
P.O. Box 2932
Paramaribo
Suriname

Voor een normaal kaartje moet hier een postzegel van €0,92 op. Vergeet ook niet 'Priority' op de brief/kaart te schrijven.

Bericht Achterlaten
Het achterlaten van een berichtje hier is natuurlijk ook een mogelijkheid. Het is aan te raden om dit voor 27 oktober te doen, aangezien hij dan onze verjaardagswensen op zijn voorbereidingsdag voor zijn verjaardag kan lezen. Het achterlaten van een berichtje kan je doen door op de volgende link te klikken: Reactie Verjaardag Elder Croese

Op de pagina die dan volgt kunt u onder "Laat een reactie achter" uw bericht typen. Onder het reactievenster ziet u een combinatie van letters die iets vervormd zijn. Typ in het veld "woordverificatie" de letters die u daar ziet staan. Daarna moet u onder "Kies een identiteit" een naam kiezen. Voor degene die niet helemaal begrijpen wat hier moet gebeuren, adviseren we te klikken op het rondje voor "Naam/URL". U kunt hier dan uw naam typen in het vakje achter "naam". Als dit gedaan is kunt u het berichtje versturen door op de knop "Reactie publiceren" te klikken.

Pakketje sturen
Bent u van plan om Elder Croese een pakketje te sturen. Neem dan aub contact op met zijn ouders. Dit omdat zij manieren weten om goedkoper pakketjes te versturen naar Suriname. Eventueel kunnen meerdere pakketjes gezamelijk verzonden worden, wat ook in de kosten zal schelen.

Alvast bedankt!

Een dag in het leven van een zendeling

Hallo allemaal, hier ben ik weer vanuit het zonnige Suriname.

Post
Ik ben erg blij dat alle brieven zo'n beetje aangekomen zijn. Dat is een pak van mijn hart. Ik was al bang dat er brieven in de post kwijt zouden raken. Sorry voor mijn slechte handschrift. Ik zal proberen netter te schrijven en met potlood te schrijven.

Dagindeling
Hier kort mijn dagindeling;
6:00, opstaan, ochtendgebed, een half uur rekken, strekken en oefeningen doen. Dan douche en eten.
7:30, anderhalf uur persoonlijke studie, Het Boek van Mormon en Predik mijn Evangelie (een les/instrucutie boek voor zendelingen), hoofdstuk 3 lezen.
9:00 - 10:00, een uur studie met je collega, uit het witte handboek (het zendelingen handboek, waar de regels, gedragscodes e.d. voor zendelingen in staan), Predik mijn Evangelie en de Schriften (de Bijbel, het Boek van Mormon, de Leer en Verbonden en de Parel van grote waarde). Verder bereiden we ons voor op de lessen van die dag o. a. door een rollenspel te doen en de les te oefenen.
10:00 - 11:00, na collegastudie hebben we taalstudie en probeer ik, met het beetje materiaal dat we hebben, mijzelf Sranan te leren. Dit gaat me niet echt goed af, omdat ik nog te bang ben om het te spreken en het geen geschreven taal is. Dus is het heel lastig om het door middel van lezen te leren.
11:00, na taalstudie gaan we naar buiten. We hebben dan afspraken met mensen om lessen te delen, we spreken mensen aan en doen dienstbetoon etc.
13:00 - 14:00, om 1 uur gaan we naar huis en hebben we tot 2 uur om te lunchen. We kunnen nog wat in de Schriften, kerktijdschriften of de goedgekeurde boeken voor zendelingen lezen en dan gaan we weer naar buiten.
14:00 - 15:00, tussen twee en drie zijn we buiten maar is het altijd heel lastig om met mensen te spreken omdat bijna iedereen hier van 1 tot drie slaapt of niet naar buiten wilt komen.
15:00 - 21:00, vanaf 15:00 hebben we altijd een druk programma met lessen tot 21:00. Dan zijn we weer thuis en eten we wat, plannen we voor de volgende dag en bereiden we ons voor om naar bed te gaan.
22:30, om half elf leggen we op bed en slapen we. Voor en na iedere studie, les, als we naar buiten gaan en voor en nadat we gaan slapen, zeggen we gezamenlijk een gebed.

Gebakken Jared
Tot nu toe ben ik nog nooit verbrand en heb ik eigenlijk nog geen zonnenbrand gebruikt. Ik wordt wel gek van de muggensteken, maar ik moet gewoon vaker dat anti-muggenspul opdoen, want dat vergeet ik soms. Als ik dan bij een afspraak zit word ik helemaal op gevreten.

De onderzoekers
Oke, dan even snel over deze week. Het was een beetje gemengd. We hebben veel hele goede lessen gehad en ik heb eindelijk de geweldige opa Nyda ontmoet. Hij is nog geen lid, maar dat wordt hij zodra hij geld heeft om een trouwring te kopen. Hij wilt eerst een ring hebben voor hij gaat trouwen, maar hij is praktisch al een lid. Dankzij hem is de grootste familie in onze gemeente gedoopt en dat is ongeveer dus de helft van de gemeente. Hij heeft zo'n sterk getuigenis en verlangen om naar de tempel te gaan en daar een eeuwig huwelijk te sluiten.

De afgelopen weken was hij niet in de kerk omdat hij aan het vissen was in het binnenland. Het verhaal daarover was best sneu. In het begin ving hij geen vis en toen heeft hij hard gebeden en God om hulp gevraagd en vertelt dat hij die vis echt nodig had om die ring te kopen en te trouwen en gedoopt te worden. De volgende dag had hij 12 grootte vissen gevangen. Wauw, wat een antwoord op zijn gebed. De rest van de tijd is het ook goed met vissen gegaan, alleen de meneer met het ijs om de vis goed te houden is niet op komen dagen. Dus heeft hij de vis maar gebakken en aan zijn familie gegeven, omdat hij een grote familie te onderhouden heeft, in plaats van te wachten tot de vis rot werd. Maar volgende week gaat hij weer terug en we bidden allemaal heel hard voor hem dat het goed zal gaan.

Het gaat ook goed met de familie Landvreugd. De moeder heeft echt een geweldig antwoord op haar gebed gehad. Ze heeft een droom gehad waar een mevrouw haar bij de schouder pakte en tegen haar zei: "Ik zal je de weg laten zien". Toen nam ze haar mee door een deur en daarna naar een venster en ze zei: "Zie dit is de weg". Ze keken door het venster en aan de andere kant stond een man en toen de man merkte dat ze naar hem keken kwam hij dichterbij. Het bleek Joseph Smith (de profeet die de kerk van Jezus Christus in de laatste dagen hersteld heeft) te zijn. En toen werd ze wakker. Wauw, toen ik dit hoorde kreeg ik er gewoon kippenvel van. Wat een geweldig antwoord. Jammer genoeg is de helft van de familie niet naar de kerk gekomen, omdat de vader moest werken en ze het te ver lopen vonden. De dochter is wel gekomen en ze heeft een vriendin mee genomen die zei dat ze gedoopt wilde worden. Dus we gaan hard met hun werken. We zijn er achtergekomen dat de vader Woord van Wijsheid (een gezondheidswet die de Heer heeft geopenbaard voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mensen) problemen heeft maar dat gaat allemaal goed komen. We doen hard ons best en dan kunnen we misschien a.s zondag en anders volgende week deze familie dopen.

Ik houd heel veel van jullie groetjes,
Elder Jared Croese

Kerst voor zendelingen

Het gaat met mij fantastisch.

Algemene Conferentie
De conferentie was geweldig. Algemene Conferentie is net kerst voor zendelingen! Daaraan kan je zien hoe verwend zendeligen worden, want Algemene Conferentie is twee keer per jaar en kerst maar één keer! Denk aan de vraag van president Monson om te bidden voor het openen van meer zendingsgebieden en/of plaatsten voor tempels (ik weet niet meer welke van de twee het was, maar beide is goed om te doen). Echt, de conferentie was zo fantastisch, ik heb alle 5 de diensten gezien, wat fantastisch! Echt geweldig he dat we een tempel in Rome krijgen. Als ik terug ben als het in gewijd wordt wil ik daar echt heen.

Brieven, kaarten en foto's
Wat vervelend dat alle brieven en kaarten nog niet aan gekomen zijn. Ik hoop inderdaad snel foto's te kunnen sturen. Maar ja, ik denk dat dat wel gaat lukken als ik die card reader heb. Ook moet ik wat meer foto's maken, want ik heb er nog niet heel veel, maar dat gaat wel goed komen.

Doopdiensten
Jammer genoeg zijn de doopdiensten deze week niet doorgegaan. We hadden er twee gepland. Eén, die van Xiomara (dat meisje met dat zwarte kunsten gedoe) ging weer niet door, omdat ze dit keer haar periode had. Dus hopelijk gaat het volgende keer door. Maar ik heb het gevoel dat er iets meer mis is, want op een of andere manier is ze bang om uit huis te gaan. Dit omdat één of andere medicijnman haar dat heeft wijs gemaakt. We hebben haar veel onderwezen en aangemoedigd, maar ja, meer als dat kunnen we niet doen.

De andere doopdienst van Ismaella (dat meisje met die dromen) ging niet door omdat er zaterdag overdag een berg van haar ooms en tantes langs gekomen zijn en die hebben allemaal onzin over de kerk lopen vertellen, dat we meisjes naar het binnenland meenemen en ze daar misbruiken e.d. Echt smerig! Maar ja, zij wist wel dat de kerk waar was, maar haar vader wilde hierdoor niet dat ze gedoopt werd. En al is ze al 19, ze wilde toch naar haar pa luisteren. Dus hebben wij haar ouders gebeld en uitgelegd dat dit allemaal leugens zijn. We hebben ze uitgenodigd om naar een dienst van de conferentie te komen, zodat ze dit voor hun zelf konden weten. Dit hebben ze gedaan met bijna het hele gezin en ze hebben een positieve ervaring gehad dus hier gaan wij hard aan werken, zodat we misschien binnenkort wel het hele gezin kunnen dopen.

Nieuw gezin gevonden
Ook hebben we vorige week een andere geweldig gezin gevonden. Zij kwam vorige week zondag naar de kerk en zei dat ze meer over Christus wou leren. Nu, na een paar lessen, blijkt dat hij Hindoe is en zij Jehova's Getuige was en dat hun hoofddoel eigenlijk is, dat ze hun gezin willen versterken (ze hebben 3 zoons). Dus hier gaan we veel mee werken, want dat is waar het evangelie onder andere om draait, om eeuwige schakels te smeden en gezinnen niet alleen hier, maar voor in de eeuwigheid te versterken en op te bouwen. Ze konden op het laatste moment helaas niet naar de conferentie komen. Ze hebben nog niet gelezen en gebeden, dus hier zullen we wel wat werk van moeten maken. Zonder die stappen kunnen we geen vooruitgang maken en zullen ze nooit zelf een getuigenis kunnen krijgen van de waarheid en de zegeningen van het evangelie in hun leven kunnen ervaren.

Dit werk is geweldig. Ik weet dat het waar is. Ik weet dat de twaalf apostelen en het eerste presidium allemaal profeten, zieners en openbaarders zijn. Ik weet dat we hun raad in ons leven moeten toepassen omdat we dan betere personen kunnen worden en een gelukkiger leven kunnen hebben.

Ik houd heel veel van jullie en mis jullie.

Groetjes aan iedereen,
Elder Croese
;;