Niet zo veel te melden deze week

Het was weer een goede week. We hebben weer hard gewerkt en mooi weer gehad. Ik begin heel langzaam een klein beetje gewent te raken aan het weer. Deze week was een beetje een aparte week. Afgelopen week ben ik van appartement verhuisd. We wonen nu dus dichter bij ons gebied, wat heel prettig is .

Omdat het het einde van de vakantie was wilde eigenlijk niemand met ons spreken of zitten om een les te delen, dus daarom hebben we deze week niet veel nieuwe mensen gevonden.
Natuurlijk hebben we wel hard doorgewerkt met de onderzoekers die we al hadden. Die vriendin van Erik, Xiomara (dat meisje met dat magie gedoe) is jammer genoeg niet gedoopt afgelopen zaterdag, omdat ze ziek was geworden. We hadden Erik gevraagd om haar te dopen en je had zijn reactie moeten zien, wat geweldig, hij straalde helemaal van geluk! Maar nu zorgen we dat we haar zaterdag tijdens de Algemene Conferentie dopen, samen met Ishmaella (het meisje met die dromen).

We hebben jammer genoeg nog steeds geen tijd gehad om met de vader van Ishmaella te zitten, omdat hij steeds aan het werk is. Vanavond hebben we een afspraak gemaakt om met het hele gezin de film van de herstelling te kijken, dus hopelijk is hij er dan ook en kan hij ook mee kijken. De rest van het gezin, behalve de oudste zoon en de vader, was afgelopen zondag in de kerk. Jammergenoeg was ik er niet omdat ik op uitwisseling was met een van de zoneleiders en dus in de stad heb gewerkt (in Paramaribo). Dit was erg leuk. Ik heb eindelijk na 4 weken weer een keer een ouderling quorum vergadering gehad. We hebben veel mensen gesproken. Het was leuk om weer eens in de stad te zijn. Het is hetzelfde, maar toch anders. Het is vooral veel drukker in de stad en de mensen wonen dichter op elkaar dan in Kwarasan. Ik vroeg me af of mijn brieven en kaarten al een beetje bij mensen aan het aankomen zijn, want het is nu meer dan twee weken geleden dat ik de eerste paar heb weggestuurd.

Ik houd heel veel van jullie en ik heb onwijs veel zin in de Algemene Conferentie, om weer leer van de profeet te horen en twee fantastische dagen te hebben!

Groetjes en veel liefs,
Elder Croese

Geweldige onderzoekers!

Hier in Suriname was het weer echt druk en fantastisch. Het weer was jammer genoeg een beetje warmer dan vorige keer, omdat het deze week weer haast niet geregend heeft.

Jammer genoeg hadden we deze week geen doopdienst, maar we hebben wel weer een paar geweldige onderzoekers. Van de familie die we nu les geven, hadden we als eerste de zoon ontmoet. We hebben even met hem gesproken en een afspraak met hem gemaakt. Maar toen we bij hem kwamen, was hij niet thuis. Toen hebben we met zijn moeder gesproken en daar een afspraak mee gemaakt. Toen we terugkwamen voor de volgende afspraak, was die er ook niet. Toen hebben we met de dochter gesproken en die was onwijs enthousiast. Daar hebben we een afspraak mee gemaakt en de volgende keer was zij er wel en heeft de moeder ook mee geluisterd. Toen we de laatste keer terug kwamen was de afspraak echt fantatisch. De les ging over het plan van Zaligheid. Maar voor de les vroegen we of ze al een antwoord op hun gebed hadden gehad. De dochter vertelde ons haar antwoord. Eerst moet ik vertellen dat het kerkgebouw van de gemeente Kwarasan aan een zandweg ligt, tegenover een polikliniek/dokter. De dochter vertelde ons dat ze een droom heeft gehad dat ze bij de dokter was en dat ze daar buiten op een bankje ging zitten en naar de overkant keek. Daar zag ze twee personen staan in het wit en met veel licht. Daarna werd ze wakker. (Wat een geweldig antwoord is dat zeg. Ik weet dat wij antwoorden op onze gebeden kunnen krijgen door dromen, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee. Maar toen zij deze ervaring deelde, voelde ik dat ze echt oprecht was en dat ze niet zomaar iets aan het verzinnen was. Wat een geweldige mannier om je antwoord te krijgen van onze Hemelse Vader! Later sprak ik hier met Elder Ash over en we kwamen er samen op uit dat de mensen hier in Suriname en omstreken vaker een antwoord door een droom krijgen dan mensen in bv. Nederland en de USA) Nadat de dochter ons dit had verteld, zei haar moeder dat ze het pamfletje over de herstelling helemaal door had gelezen. Ze vertelde, dat wanneer ze dingen leest, ze gewoon kan voelen of het waar is of niet en dat ze voelde dat dit waar was. Ze vertelde ook dat ze er met haar man over had gesproken en dat die had gezegd: "Ik zei je toch, dat er delen uit de Bijbel missen, door vertaalfouten en dergelijke." Wat een geweldig gezin! Later tijdens deze afspraak kwam de zoon er ook bij zitten en hebben we ze allemaal gevraagd of ze gedoopt zouden willen worden en dat wilden ze. Dus nu gaan we ze verder onderwijzen en voorbereiden op de doop. Hopelijk kunnen ze tussen zaterdag 4 en zaterdag 11 oktober gedoopt worden. Afgelopen zondag was de dochter en haar jongere broertje (niet de jongen waar we het eerst mee gesproken hadden) in de kerk :D.

Ook hebben we geweldige leden hier in Kwarasan. Het is nog een kleine gemeente, we hebben nog geen unitnummer en onze gemeentepresident is eigenlijk bijna nooit in de kerk. Zijn raadgever, broeder Werio, is er wel. Broeder Werio is gisteren 40 geworden. We zijn 's avonds naar zijn huis gegaan en hebben voor zijn verjaardag pizza gebakken. Dit was echt geweldig. Hij was er zo blij mee en de sfeer op de verjaardag was echt fijn.

Erik, een pas gedoopt lid, is ook echt fantastisch. Hij is voor mij echt een groot voorbeeld van zendingswerk. Vorige week zondag bracht hij een vriendin van hem mee naar de kerk, die in moeilijkheden zat thuis. Zij gaf aan dat ze hulp nodig had, dus zei Erik: "Oh, dan moet je naar de kerk gaan en bidden, dan zal God je helpen". Zij was deze zondag ook in de kerk en ze wil a.s. zaterdag gedoopt worden. We hebben nog wel veel werk met haar te doen, lessen en toezeggingen, maar ze ziet nu al veranderingen in haar leven tussen vroeger en nu . Haar ouders en haar ex waren bezig met zwarte magie, maar daar proberen zij en haar moeder nu vanaf te komen. Ze voelen echt hoe satan en zijn volgelingen aan hen trekken en hoe boze geesten hen iets proberen aan te doen. Maar zodra ze bidden en God om hulp vragen, dan voelen ze gelijk de hulp en bescherming van God.
Ook heeft Erik afgelopen zondag een andere vriendin van hem meegebracht naar de kerk. Hij is echt geweldig bezig. Hij is een echt goed lid en zendeling en dat terwijl hij pas een paar maanden gedoopt is.

Verder zijn we hard aan het werk en leer ik iedere dag weer meer.

Nou dat was het weer voor deze week. Ik houd heel veel van jullie, ik mis jullie en ik stel alle brieven en berichtjes die ik van jullie krijg erg op prijs. Sorry dat ik deze week weer geen foto's voor jullie heb, maar de computers hier doen nogal raar en het internet is traag.

Groetjes Elder Jared Croese

Sorry mam, ik kon niet uit het water blijven

Zoneconferentie
De zoneconferentie gisteren was geweldig! Door deze conferentie was mijn p-day verplaatst en komt mijn mail op dinsdag. Ik heb erg veel geleerd. Ook heb ik Elder en zuster Broekzitter, Elder Swart en Elder Koenen gezien. Het was hier echt geweldig. Voor foto's en meer informatie, inclusief de studie opdrachten die er gegeven zijn, zie het blog van de zending http://westindiesmission.blogspot.com

Ook al hebben we geen brievenbus bij ons appartement, blijf maar wel gewoon brieven sturen, want de zone leiders brengen ze een aantal keer in de week rond. Ik heb tijdens de zone conferentie gisteren iets van 5 brieven gekregen en vandaag weer twee. Ik ben er erg blij mee. Ik vind het prettig om wat van jullie te horen.

Ook heb ik een geweldig verhaal. Mijn districtsleider en zijn collega hebben vlak voor ik naar de MTC kwam een vrouw les gegeven die alles aannam en gewillig was om te luisteren omdat haar man een collega had in Nederland, die ook op zending zou gaan naar Suriname. Ik was die collega. Maar deze vrouw is niet gedoopt omdat ze terug naar huis ging.


Afgelopen week

Ok, dan over deze week. Het lijkt wel of ik de regen meegenomen heb vanuit Nederland, geweldig. Het regent hier een paar uur heel hard en daarna is het de rest van de tijd of bewolkt of zonnig of wat dan ook, maar de temperatuur is wel gelijk een paar graden lager als het bewolkt is, dus dat vindt ik wel erg prettig.

De mensen hier zijn allemaal erg aardig en erg geestelijk, maar het duurt nogal een tijd voordat ze hun toezeggingen na komen en voordat de dingen tot hen doordringen. Maar als dat eenmaal gebeurt, wordt het alleen maar geweldiger.

Doopdienst
Afgelopen zaterdag hadden we de gelegenheid om twee mensen te dopen. Ik heb Allen gedoopt en Elder Ash Meliora. Op zondag heb ik Meliora bevestigd en Elder Ash Allen. Iemand van het districtspresidium heeft Allen het Aaronische Priesterschap gegeven. Allen is een Javaanse meneer die Rooms Katholiek was. Binnenkort wordt hij 63. Hij was echt geweldig, alles wat we hem vertelden nam hij gelijk aan. Hij zit in een soort vrijmetselarij achtige organisatie maar na het nagevraagd te hebben bij de zone leiders bleek dat geen obstakel te zijn voor zijn doop. Hij zei dat hij rond zijn 50 ste een droom had gehad dat hij in de kerk van Christus moest werken en toen op een dag stonden er twee zendelingen voor zijn deur. Geweldig. Zijn leven verder is niet echt makkelijk geweest. Hij heeft op een aantal verschillende plaatsten gewoond, zijn huis is een aantal keer afgebrand en een hoop van zijn vrienden zijn ondertussen al overleden. Nu woont hij samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen op een erf wat hij van zijn oom heeft geerft, in aparte huizen.

Meliora is hier op vakantie en gaat na de vakantie niet meer thuis wonen. Haar ouders vonden het eerst niet goed dat ze gedoopt zou worden, maar nadat we veel voor haar gebeden hebben, zagen we haar vorige week ineens met toestemming in haar familieboek op straat lopen.Met een grote glimlach vertelde ze ons dat ze gedoopt mocht worden.

Dan hadden we het volgende probleem. Hier ik Kwarasan zijn ze aan de leidingen bezig, waardoor een hoop mensen zonder water zitten. Daarom konden we niet in de kerk dopen omdat daar ook geen water was. Dus hebben we in het zwembad gedoopt. Het was zo geweldig. Zaterdag en zondag was de geest zo sterk aanwezig,vooral tijdens hun getuigenissen. Echt geweldig, kersvers lid en dan gelijk al een geweldig getuigenis van Jezus Christus en onze Hemelse Vader!

Hurrah for Israel
Echt jammer dat het niet gelukt is om de foto's te versturen, want ik had een mooie doopfoto willen sturen. Trouwens die armen omhoog op de foto's staan voor het ' Hurrah for Israel' wat het motto van onze zending is. Het is ook iets wat twee algemene autoriteiten een keer in het begin van de kerk hebben gezegd. Ik ben even kwijt wie het waren. (*Heber C. Kimball and Brigham Young.) Op het blog van de zending, http://westindiesmission.blogspot.com, staat het verhaal (bij vrijdag 12 september) en een YouTube filmpje over die gebeurtenis

Ik fiets heel veel. Ik moet binnenkort een eigen fiets kopen want nu ik leen die nog van iemand anders, maar die heeft zijn fiets binnenkort zelf nodig.

Ik houd heel veel van jullie allemaal en ik hoop dat ik nog veel post en e-mails van jullie kan ontvangen

Groetjes,
Elder Croese

De eerste week in Suriname

Ik ben donderdagnacht om 2 uur aan gekomen in Suriname. Het is hier wat vochtiger dan in Trinidad. Het ziet er hier echt geweldig uit. Het is echt een klein paradijs met palmbomen, een strak blauwe hemel met hier en daar een wolkje en overal mensen die goedendag tegen je zeggen in allerlei verschillen de talen. Ik ben in de eerste paar dagen hier flink bruin geworden maar gelukkig niet verbrand :D

Mijn trainer is Elder Ash en mijn gebied is Kwarasan, net buiten Paramaribo. Het is hier echt geweldig en het werk is goed. We werken hard om telkens weer nieuwe mensen te vinden die naar ons willen luisteren en die vooruitgang boeken.

Ons adres is gewoon de postbus, P.O. box 2932 Paramaribo Suriname. We hebben geen brieven bus thuis, dus ik kan maar eens per week post op halen op p-day (maandag).

Ik heb Elder Koenen al twee keer gezien hier, maar voor de rest heb ik nog geen andere Nederlandse elders gezien. Elder Baantjes, die ook voor de Nederlandse taal geroepen was, zit nu eerst in Guyana, dus ik was de enige nieuwe die naar Suriname is gegaan. Ik ben blij dat ik Elder Ash als mijn trainer heb. Hij is aardig en kent het gebied al goed. Ik weet niet wat ik heb, maar ik ben hier echt verloren. Ik weet bijna nooit waar we zijn of waar we naar toe moeten omdat ik de buurt nog helemaal niet ken, terwijl ik normaal dat soort dingen altijd snel onthoud.

De leden hier zijn echt geweldig. Afgelopen zondag tijdens de getuigenisvergadering gaf een jongen zijn getuigenis. Hij is pas 2 maanden lid en zijn getuigenis is echt sterk en geweldig. Natuurlijk heb ik mijn getuigenis ook gegeven . Kwarasan is pas een nieuwe gemeente en we hebben maar weinig leden. Afgelopen zondag waren, dankzij de vakantie en omdat er in sommige delen van Kwarasan geen water of vies water is, maar 22 mensen en dat was inclusief de zendelingen (Elder Ash en ik) en twee mensen van het district.

Maak je geen zorgen de appartementen hier zijn goed en wij hebben wel gewoon water en een filter, dus het water is schoon.

Ik doe mijn best en werk hard. Waarschijnlijk hebben we zaterdag in ieder geval 1 doopdienst.

Groetjes en ik hou van jullie allemaal.

Veeeeel liefs,
Elder jared Croese

Jared

Aankomst bij zendingspresident

Ik ben gisteren (2 september) veilig aangekomen in Trinidad en Tobago. Het is hier geweldig, de omgeving is geweldig, het is constant genieten. Het weer is wel warm maar niet zo warm als ik had verwacht, het is wel te doen.

Vanavond (3 september) ga ik naar Suriname toe en daar kom ik laat aan. Ik dien in Koewarasang, in Paramaribo en mijn trainer is Elder Ash. Ik heb er veel zin in.

Het werk is geweldig. Gisteren heb ik hier in Trinidad gediend en heb ik twee lessen gegeven en een hoop mensen uitgenodigd om naar kerk te komen.

Hier (eindelijk) een paar foto's, van mij met de zendingspresident en zijn vrouw, alle nieuw aangekomen elders bij elkaar en van de maaltijd die we met elkaar genuttigd hebben.

Op het blog van de zendingspresident zijn vrouw, http://westindiesmission.blogspot.com
staan nog meer foto's en informatie.

Groetjes,
Elder Jared Croese



;;