Maandag naar Trinidad om 4:00

Tijdens de rondleiding op Temple Square, vorige week, heb ik een hoop foto's gemaakt. Ik moet er nog een paar maken hier, voordat ik weg ga. Ik stuur ze op zodra ik kan. Ik kan ze hier niet mailen, dus dat komt pas als ik in Suriname ben.

Nu even over mijn collega en klasgenoten. Zij gaan naar de volgende gebieden:
  • Elder Teixeira - New York South
  • Elder Wan - New York South
  • Elder Tapia- Provo Utah
  • Elder Sione- Californië San Hose
  • Elder Niutupuivaha gaat naar Californië San Bernedina, maar hij blijft eerst een tijd in Provo vanwege medische redenen.
  • Elder Seidle gaat naar Londen South
  • Elder Griggs (een nieuwe elder die van de week bij ons in de klas is gekomen) gaat naar Berlijn Elder Devonas (zelfde verhaal als elder Griggs) gaat naar Frankfurt. Zo nu weten jullie ook waar mijn collega's heengaan.
Donderdag tijdens de malariavoorlichting, waar ik ook alvast een berg pillen heb meegekregen, (doxycycline, die goedkoper zijn als het meest gebruikte malaria medicijn en minder zwaar voor je en bovendien helpen ze tegen acne ;) :p ), heb ik Elder Banatjer ontmoet. Hij komt uit Provo, zijn pa komt uit Nederland en zijn ma uit Indonesië. Wat ik er zo van gezien heb is het echt een aardige elder. Ik zal samen met hem naar Trinidad reizen. Zijn Nederlands is trouwens ook goed. Ook heb ik zijn MTC collega ontmoet, die naar Nederland op zending gaat (ik ben zijn naam alleen vergeten).

Het weer hier is overigens fantastisch. Het is hier heel droog en zonnig. Jammer genoeg zitten we constant binnen met airco dus heb ik niet echt een kleurtje gekregen.

Zondag hadden Elder Teixeira en ik de les over de verzoening op de districtvergadering. Het ging echt goed, iedereen deed goed mee en de Geest was sterk aanwezig.

De tijd hier vliegt echt om, je bent constant zo druk bezig met alles dat de tijd voorbij schiet. Ik ga maandag gewoon al naar Trinidad toe, dat is echt heel erg snel.

Zondag hebben we een haardvuuravond gehad met broeder Allen, de MTC director. Het ging over Zijn schapen voeden. Het was echt geweldig, hij gebruikte een hoop schriftteksten en lofzangen om zijn verhaal te vertellen en het was heel bijzonder. 's Avonds hebben we 'Joseph Smith the Movie' gezien en ik zat er weer helemaal vol van. Wat een geweldige film is dat en wat ben ik Joseph Smith dankbaar voor wat hij voor ons heeft gedaan, dat hij al deze dingen heeft doorstaan om de kerk te herstellen en het Boek van Mormon te vertalen.

Dinsdag hadden we een devotional met Elder Snow, van het 1e quorum der 70. Dit was ook weer geweldig.

Gisteren (donderdag) hebben we een MTC toespraak van Elder Holland (?) gekeken over je zending, de verzoening en Christus en iets wat hij aangaf raakte mij wel erg. Hij vertelde ons dat Christus besloten heeft om de tekens van de verzoening te houden, ondanks zijn volmaakte en perfecte lichaam. Als wij hier over nadenken, hoe bijzonder dit is, en hoeveel dit voor ons betekent, denk ik dat we de verzoening weer een stukje beter kunnen begrijpen en toe kunnen passen.

De lessen hier zijn geweldig. Broeder Ivanov en zuster Hudson zijn mijn leraren en zij hebben ook Elder Koenen les gegeven (of in ieder geval broeder Ivanov).

Echt jammer, ik hoorde van de collega van Elder Baantjer dat Elder Pepper wekelijks op de MTC komt om onderzoeker te spelen voor de Nederlands lerende elders, maar die heb ik dus mooi constant mis gelopen.

Ik ben dankzij het idee van Elder Tapia nu van mijn collega's hun getuigenissen in het engels en in hun eigen taal aan het verzamelen. Ik heb er al één in het Spaans van Elder Tapia en ik krijg er zeker nog één in het Chinees van Elder Wan en in het Portugees van Elder Teixeira. Ook moet ik het nog even aan Elder Seidle vragen, voor een Duitse, als hij nog tijd heeft voor zondagavond. Ik heb deze week ook van alle gezellige elders de adressen en e-mail adressen verzameld, voor na mijn zending.

O ja, als jullie mij nog via dearelder.com een brief willen sturen, doe dat a.u.b. vandaag (vrijdag 29 augustus) want ik denk dat ze niet op zaterdag en zondag bezorgd worden en maandag ga ik zo vroeg weg (ik moet me om 4 uur melden) dat ik alle brieven die dan verstuurt worden niet meer ontvang.

Zodra ik mijn adres in Suriname weet zal ik jullie die sturen al heb ik dadelijk wat langer de tijd om mijn e-mail te lezen ,is het altijd heel fijn om doordeweeks ook wat te krijgen . Ik ben erg dankbaar voor alle brieven die ik gehad heb. Ik vond het erg prettig dat ik in ieder geval elke dag een brief had, al zal dat dadelijk in het veld natuurlijk veel minder zijn.
Ik houd heel veel van jullie en ik weer dat de kerk waar is.
Groetjes, Elder Jared Croese

Een week op de MTC

Er is al weer anderhalve week voorbij, wat ging dat snel zeg! Pff, ik heb zoveel gedaan deze week het is echt geweldig. Het plannen gaat langzaam aan beter en al hebben we allerlei dingetjes waar we aan werken, het gaat hartstikke goed.

Ik ben zo blij met alle brieven die ik van iedereen ontvang via dear elder.com en het aantal gewone brieven die ik heb gehad, echt geweldig. Dankjewel allemaal! Ik heb helaas heel weinig tijd om terug te schrijven, maar ik zal jullie op de hoogte houden via mijn Blog.

We hadden deze week een oefening waar we iemand de eerste les moesten geven, (het was natuurlijk gewoon een vrijwilliger van BYU die hier dan een rol toegewezen krijgt), maar het ging echt goed (natuurlijk niet prefect want het kan altijd beter) maar het ging echt goed. Ook al was het maar een rollenspel, hij heeft zich wel toegezegd om zich te laten dopen, echt geweldig. Ook zijn we naar het referal centre gegaan (waar ze mensen bellen om te vragen of ze de dingen gekregen hebben die ze via de telefoon of mormon.org hebben besteld. Ook vragen we of de zendelingen langs mogen komen. Dit vind ik nog wel een beetje lastig, om zomaar met iemand die ik niet ken een gesprek over de kerk te beginnen over de telefoon. Maar ja, ik ga gewoon goed mijn best doen en dan weet ik dat alles goed komt. De geest is hier zo sterk tijdens de lessen en ook tijdens die oefening echt geweldig.

Mijn collega is echt geweldig, hij heet elder Teixeira en zijn ouder zijn Portugees. Hij is geboren in Duitsland en hij heeft echt overal en nergens gewoond omdat zijn pa voor de kerk heeft gewerkt. Zijn pa is afgelopen algemene conferentie geroepen als een 70-er in het 1e quorum. Het is echt een geweldige gast. Ook heb ik twee eilanders in mijn klas zitten elder Niutupuivaha (uit Tonga) en elder Sione(van Nieuw Zeeland, maar zijn ouders komen van Samoa. Ze zijn echt gek, vaak grappig, soms een beetje irritant, maar voornamelijk heel erg gezellig. De twee andere elders in mijn klas zijn elder Tapia uit Maiami (zijn ouders komen uit chili) en elder Wan uit Hongkong. Hij heeft een tijd onder de Hongkong tempel gewoond, omdat daar het huis van de zendingspresident is en zijn pa zendingspresident van Hongkong was. Echt wat een geweldige verhalen hebben al die gasten.

Afgelopen dinsdag hadden we een devotional van elder Oaks :D was echt geweldig, de geest was erg sterk aanwezig. Hij had het over hoe je de geest in je leven kan krijgen en behouden vooral door middel van waardig en oprecht deelnemen aan het avondmaal. Ik heb zitten genieten (en aantekeningen gemaakt want hij heeft een hoop verwijzingen gegeven). Zondag hadden we een haardvuuravond met president en zuster Breinholt (een raadgever in het MTC presidium en zijn vrouw). Dit deed me erg denken aan de haardvuuravond op de JA conferentie, omdat het over lofzangen ging en we de helft van de tijd met z'n allen lofzangen gezongen hebben. Denk je even in, met meer dan 2000 zendelingen lofzangen zingen. Echt het was zo geweldig en de geest was zo sterk. Ik weet dat we de geest uitnodigen als we de lofzangen zingen. Het is echt geweldig. Mijn favoriete lofzang hier is "If you could hei to Kolob"( nummer 284 van het Engelse zangboek).

Oja, vanochtend heb ik de Temple Square tour gehad. Ik had niet zo veel tijd omdat wij maar een paar uur kregen, maar het was echt geweldig! Het museum is ook echt geweldig. Ik kon jammer genoeg vandaag niet naar de tempel omdat ik die tour had.

Even over mijn e-mail, ik heb echt geen tijd om mijn e-mail te lezen want ik ben constant bezig met dit mailtje typen en dan is mijn halfuur al weer bijna om.

Ik zit in gebouw 4m en mijn kamer nu is 435. Eerst lag ik in kamer 431 maar woensdag zijn er nieuwe elders gekomen en de elders waar wij bij op de kamer lagen (elder Seidl uit Duitsland , echt een geweldige gast, zijn engels is niet echt goed maar je ziet hem iedere dag gewoon vooruitgang maken met alles en dus ook zijn engels, echt geweldig, en elder Vuli uit Fiji ook wel een aardige elder) hebben dus nu een nieuwe collega. Mijn collega en ik moesten dus naar een andere kamer verhuizen. Onze kamer is nog steeds een beetje een chaos, maar dat lossen we vandaag weer op. Ik zag nadat ik terug kwam van de Temple Square tour Caroline NG. Normaal zie ik haar niet omdat mijn lunch pauze veel vroeger is maar omdat ik door die tour heel laat was zag ik haar even. Het was wel leuk om weer even Nederlands te spreken. Elder Navarro en ik hebben tegelijkertijd gym dus dat is wel gezellig en ik heb elder Overvliet ook al een aantal keer gezien.

Ga zo door met brieven schrijven want dat ik vind het echt geweldig.

Veel liefs, elder Croese

POST

Hier is een site waarbij je snel (binnen 1 dag) en zonder kosten brieven kan sturen naar elder Jared Croese , zolang hij op de MTC zit. De brieven moeten uiterlijk vrijdag morgen 29 augustus geschreven en gemaild zijn, anders komen ze niet meer aan.

http://www.dearelder.com

Je moet MTC Box: 301

Mission Code: 0901

Estimated MTC Departure date: 01 09 2008 invullen.

Ik denk dat het heel leuk is voor elder Croese om deze eerste weken veel post te ontvangen.

Groetjes, Els Croese

De eerste dagen op de MTC

Ik heb nu net mijn eerste dagen op de MTC achter de rug en ik moet er echt aan wennen. Het schema is strak en de eerste dagen was ik echt kapot. Aan het vroeg uit bed komen moet ik wennen, aan het vroeg naar bed gaan niet!
Het eten hier is echt lekker maar het vult heel snel. Misschien komt dit omdat mijn maag nog een beetje van streek is van het vliegen maar ja, dat komt wel goed.
De lessen zijn echt heel goed en ik heb meerdere keren tijdens de lessen en het delen van getuigenissen de geest gevoeld. Ik heb het erg naar mijn zin. Mijn eerste collega is elder Teixeira, hij komt van origine uit Portugal, maar hij heeft echt overal en nergens gewoond, o.a. in Duitsland, Zweden, Frankrijk en Brazilie. De afgelopen 1,5 jaar heeft hij op de BYU Idaho gezeten. Hij is echt een gezellige collega. Hij is geestelijk ingesteld en wil zich ook gewoon graag aan de regels houden. De sfeer hier op de MTC is echt geweldig. Iedereen is vriendelijk, lacht, houd de deur open voor elkaar enz. Ik moet er nog wel even aan wennen dat ik nu dus overal een collega naast me heb lopen, maar ik snap dat de regels er niet voor niets zijn. Ik heb begrepen dat ik het over 2 jaar juist heel vreemd ga vinden als ik geen collega meer naast me heb ;).
Ik ben erg dankbaar dat ik hier op zending kan zijn. De voorbereidingen in het opleidingscentrum zijn al geweldig, laat staan als ik dadelijk echt in het veld ben. Ik weet dat Jezus Christus leeft, dat Hij onze verlosser is en dat Joseph Smith met hulp van God het Boek van Mormon heeft vertaald. Ik weet dat dit evangelie de enige manier is dat mensen waarlijk gelukkig kunnen worden.
Het is echt fantastisch om constant met 'Predik mijn Evangelie' en de Schriften bezig te zijn. Ook leren we hier om de dag beter in te plannen zodat we constant effectief bezig zijn. Dit is ook even wennen, maar het is wel fijn, omdat je dan niet meer het gevoel hebt dat je soms beter en meer op een dag had kunnen doen.
De kamer waarop ik zit is heel gezellig. Ik slaap samen met elder Teixeira (mijn collega ) elder Vuli (uit tonga) en elder Seidl(uit duitsland) op een kamer.
Foto's van de reis en de MTC komen later, want ik weet niet hoe ik dat hier kan doen.

Veel liefs,
Elder Jared Croese

Veilig aangekomen in Salt Lake City

Hier even een berichtje geplaatst door Elder Croese's moeder.
Maandag morgen om kwart over tien verliet Elder Croese Nederland. Samen met Elder Navarro vloog hij naar Atlanta, waar ze wat problemen met de douane hadden. Ze hadden geen retour ticket bij zich en ook hun officiele zendings oproep niet,waardoor men wat moeilijk deed over hun visum. Maar na wat extra vragen beantwoord te hebben en het adres van de MTC doorgegeven te hebben, kwam alles toch in orde. Door de kleine hoeveelheid beenruimte was de vlucht naar Atlanta wel vermoeidend. Uiteindelijk kwamen ze met een half uur vertraging in Salt Lake City aan. Elder Croese was te moe om nog een stukje voor zijn blog te schrijven en heeft mij gevraagt iedereen te laten weten dat hij veilig, maar erg vermoeid aangekomen is in Salt Lake City. Dinsdag morgen is hij naar de Salt Lake tempel gegaan en heeft daar een dienst bijgewoont. Daarna is hij naar de MTC gebracht.

Morgen weg. Jovo Kamp was geweldig

jammer genoeg heb ik weinig tijd om uit te weiden over hoe fantastisch en geestelijk jovo-kamp was maar ik vind het genoeg om te zeggen dat het mij en mijn getuigenis heeft gesterkt en dat ik op meerdere moment de geest gevoeld heb.
De Afscheidsdienst vandaag vond ik erg bijzonder en ik ben erg blij dat er zoveel mensen waren.
Morgen ga ik op zending en ik begin nu wel de spanning te voelen ik heb er veel zin in en zal wat laten weten als ik veilig ben aan gekomen.

De komende paar weken zullen er vanwege gebrek aan internet op de MTC minder snel en regelmatig berichten op mijn blog geplaatst worden maar daarna zal het wel weer goed en met regelmaat door gaan.


Groetjes,
Elder (Jared) Croese

Afscheidsdienst

Zondag 10 Augustus zal ik in het kerkgebouw van Rotterdam 2 (zuid) te Schoonveld 60, 3085 BT Rotterdam als zendeling aangesteld worden. De afscheidsdienst zal beginnen om 11:20 uur en tot ongeveer 12:30 uur duren. Iedereen die daarbij aanwezig wilt zijn is van harte uitgenodigd!

Ik hoop velen van jullie daar te zien.

Groetjes,
Elder Jared Croese

Alleen nog maar JOVO kamp

Dinsdag avond zijn we met een grote groep vrienden naar de nieuwe Batman film 'The Dark Knight geweest. Het is echt een goede film, zeker een aanrader om te zien. Die Joker is echt geniaal gespeeld in deze film. Alleen vond in de stem van Batman in zijn batkostuum een beetje jammer, maar voor de rest zeker een aanrader om te zien.
's Woensdags was mijn opa jarig en is het eindelijk gelukt met de juwelier. Ik heb mijn zakhorloge, echt een mooi ding: zilver/metaal kleurig met klepje aan de voorkant en de achterkant is helemaal glad. en een net uurwerk. Ik ben er echt helemaal blij mee.
Donderdag zouden we met een groep gaan snowboarden in een indoor hal in Bottrop maar dat ging niet helemaal zoals het gepland was. Toen we eenmaal in Bottrop aangekomen waren en bij de indoor hal naar binnen gingen bleek, door een storing, de hele baan verijzelt te zijn. En ja, snowboarden gaat niet op ijs, want dat moet je op sneeuw doen. Na veel gezeur eindelijk de toezegging gekregen dat we van het Nederlandse ticket bedrijf ons geld terug zouden krijgen. Toen zijn we maar iets anders gaan doen. We zijn naar een Romeins openlucht museum gegaan waar wat romeinse ruïnes en nagebouwde romeinse dingen stonden. Het is verder en hele leuke dag geworden en er zijn zelfs nog wat mensen verbrand door het mooie weer. Het enige andere minpuntje was dat er twee mensen hun portemonnee kwijt waren geraakt, maar gelukkig zijn die na lang rijden en zoeken weer terecht gekomen.
Vrijdags zat ik natuurlijk weer in de tempel. Het was heel bijzonder omdat twee vrienden van mij gingen trouwen en ik bij hun tempelverzegeling mocht zijn. Dit was echt heel bijzonder en opbouwend om mee te maken en ik ben blij dat ik van die goede geest heb kunnen genieten.
Na de tempel ben ik naar de verjaardag van Marnix geweest. Hier was het natuurlijk ook weer heel gezellig.
Afgelopen zaterdag had ik 's avonds van 19:00 tot rond 22:00 mijn afscheids feestje. Ik vond het hartstikke gezellig en ik ben blij dat er zoveel mensen zijn komen opdagen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad.
Nou ik brij er nu maar een einde aan want ik ga zo naar kamp. Volgende week plaats ik in ieder geval nog een berichtje en dan kan het even een paar weekjes onregelmatig zijn omdat ik op de MTC als het goed is geen e-mail heb. Het duurt dus even voor dat de brieven er zijn ,maar ik laat in ieder geval even wat weten als ik veilig ben aangekomen in Salt Lake City.

Tot volgende week. Ik ga er nu een leuk kamp van maken.

Groetjes,
Jared

Tempelverzegeling: wij geloven dat een huwelijk iets eeuwigs is . Men heeft dit na de dood en opstanding nodig om in gezins- en familieverband te kunnen leven . In Nederland word het huwelijk voor de burgelijkestand gesloten, tot de dood u scheid. Een eeuwig huwelijk moet gesloten worden door iemand die van God daarvoor het juiste gezag heeft gekregen. Daarom worden tempel huwelijken in de tempels gesloten en worden ze ook wel verzegelingen genoemd. Getrouwe manne en vrouwen die in de tempel als man en vrouw worden verzegeld, kunnen in alle eeuwigheid een echtpaar blijven.
;;